Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerin sorunlarının konuşulmadığına değinen Gazeteci İsmail Akar, “Her 24 Kasım’da benzeri kutlamalar yapılır. Aslında öğretmenler günlerini sorunlarını dile getirerek kutlamak isterler. Ama ne yazık ki bu bir türlü gerçekleşmez. Öğretmenlerin sorunlarına baktığımızda karşımıza devasa bir tablo çıkıyor. Türk Eğitim-Sen’in 16 bin 723 kişinin katılımıyla yaptığı anket sonuçları Türkiye’de en itibarlı mesleğin öğretmenlik olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 4,7, devlet okullarının değer kaybettiği görüşünde olanların ise yüzde 90,9 olduğunu ortaya koyuyor. Öğretmenlerin yüzde 89, 2’sinin borcu var. Kredi kartı olanların yüzde 42, 2’si aylık borcunun tamamını düzenli ödeyemiyor. Yüzde 82,9’u banka kredisine borçlu durumda. Kısacası sorunları diz boyu. Yine de tüm eğitim emekçilerini saygıyla selamlıyor ve günlerini kutluyorum” dedi.

“Eğitim ailede başlar”

OECD ülkeleri arasında yapılan sınavda ülkemizden giden çocukların alt sıralarda olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Bu sonuç beni emekli bir eğitimci olarak oldukça üzdü. Maalesef eğitim ülkemizde iyi gitmiyor. Sürekli sistem değiştirildiği için eğitimde istenilen seviyeyi bir türlü yakalayamadık. Milli bir sistem oluşturulmalı ve bir hedef belirleyerek seviyemizin yükselmesi yakalanmalıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarında o yokluk şartlarında eğitimde kat ettiğimiz mesafeyi bugün her türlü imkan varken başarıyı bir türlü yakalayamıyoruz. Eğitim ailede başlar. Burada annenin rolü çok önemli. Eğitimli anneler yetiştirmeliyiz. Sorunların iyileşmesini diliyor ve tüm meslektaşlarımın günlerini kutluyorum” şeklinde konuştu.

“Öğretmenlik kutsaldır”

Öğretmenlik mesleğinin günümüzde iyi bir noktada olmadığını belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Cumhuriyet tarihi boyunca göreve gelen Milli Eğitim Bakanları’nın sadece dört tanesi eğitimci. Eğitimci bakanlar olmayınca eğitimin sorunlarını baştan çözemiyorsunuz. Sorunlar çözülmeyince de en ücra köşede görev yapan öğretmenlere varana dek bir isteksizlik oluşuyor. Öğretmenlik kutsaldır ve bir ideal mesleğidir. Bir çocuğu alıp, onun tüm donanımlarını öğretmenler oluştururlar. Bir çocuğun gelecekteki yaşamında mutlaka bir öğretmenin etkisi vardır. Şu anda ne yazık ki birçok öğretmenimiz isteksiz çalışıyor. Özel okullara geçmek istiyorlar. Ülke olarak en acil yapmamız gereken eğitimdeki sorunları çözerek, kaliteyi yakalamak olmalıdır” diye değerlendirmede bulundu.

“Öğretmen eğitimin en önemli unsurlarından biri”

Tüm öğretmenlerin günlerini kutlayarak sözlerine başlayan Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Öğretmen eğitimin en önemli unsurlarından biri. Ben geçmişte bir süre öğretmenlik yaptım. Bu sürede birçok öğretmen tanıdım. Gözlemlerim neticesinde ülkemizdeki öğretmen kalitesinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebilirim. Sonraki yıllarda farklı mesleklerden bir sürü insan tanıdım. Birikim açısından diyebilirim ki en nitelikli insanlar öğretmenlik mesleğini yapanlardır. Bana göre öğretmen bir heykeltıraştır. Eline aldığı malzemeye istediği şekilde biçim verir. Ona vereceğiniz malzeme, kullanacağı aletleri iyi sağlarsanız ortaya çıkan ürün iyi olacaktır. Ama siz onun çalışma şartlarını yanlış tanımlarsanız burada bir sıkıntı oluşacak ve başarı yakalanmayacaktır” şeklinde konuştu.