BAYBURT (AA) - ABDÜLKADİR NİŞANCI - Bayburt'ta, 20 yıl önce bilek güreşi sporuna başladıktan sonra kısıtlı imkanlarıyla dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanan milli sporcu Tuncay Başaran, Türkiye'yi temsil edecekleri Dünya Şampiyonası'na yetiştirdiği sporcularıyla hazırlanıyor.

Sporculuk yaşamını aktif olarak devam ettiren ve bunun yanında bilek güreşine ilgi duyan gençlere de antrenörlük yapan Başaran, Türkiye'nin ev sahipliğinde 12-21 Ekim tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası için hazırlıklarını öğrencileriyle aralıksız sürdürüyor.

Gençlerin kötü alışkanlıklar yerine spora yönelmesi için gönüllü olarak çaba sarf eden Başaran'ın yetiştirdiği ve milli takıma kazandırdığı Bayburtlu bilek güreşçileri, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında Türkiye'ye birçok madalya kazandırdı.

Tuncay Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilek güreşi sporcusu olarak kendisinin de 4 kez finalde mücadele ettiğini ve müsabakalarda 2 dünya şampiyonluğu ile 2 dünya ikinciliği elde ettiğini söyledi.

Bilek güreşi sporunda bir Avrupa ikinciliği ile 2 Avrupa üçüncülüğü başarısı da elde ettiğini ifade eden Başaran, yine bu alanda 8 kez profesyonel uluslararası şampiyonluğu bulunduğunu anlattı.

Başaran, "20 yıl önce bu spora başladım ve halen aktif olarak devam ediyorum. Bu zaman zarfında takım halinde Bayburt'umuza gençlerde, büyüklerde Türkiye'de birincilikler, ikincilikler, üçüncülükler ve takım halinde de şampiyonluklar kazandırdık." dedi.

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'nda Bayburtlu 4 sporcunun Türkiye'yi temsil ettiğini dile getiren Başaran, "Bu şampiyonada 3 kardeşimiz Avrupa üçüncüsü oldu, kadınlarda da bir Avrupa ikincisi çıkardık. Bunlar Bayburt ve ülkemiz için iyi başarılar. Bu kardeşlerimiz aynı zamanda da Dünya Şampiyonası için vize almış oldu. Yine ben de dahil olmak üzere 10 sporcumuzla Dünya Şampiyonası'nda Bayburt'umuzu ve ülkemizi en güzel şekilde temsil etmek için hazırlanıyoruz." diye konuştu.


- "Sponsor desteğine ihtiyacımız var"


Hazırlık dönemlerinin kısıtlı imkanlara rağmen kendileri açısından iyi gittiğini söyleyen Tuncay Başaran, "Bilek güreşinde başarılı sporcuların arkasında devamlı destek ve sponsor olan firmaları görüyoruz. Bizlere de sağ olsun Bayburt Belediyesi destek veriyor ama yeterli değil. Çünkü imkanlarımız biraz kısıtlı. Avrupa ve Dünya Şampiyonası gibi uluslararası platformlarda ülkemizi, Bayburt'umuzu en güzel şekilde temsil etmek için sponsor desteğine ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Başaran, kendisinin de Dünya Şampiyonası için yoğun bir hazırlık dönemi geçirdiğini, bu süreçte de diğer genç sporculara antrenörlük yaptığını kaydetti.

Şampiyon bir sporcu olarak hem antrenörlük hem de uluslararası platformda Avrupa ve Dünya Şampiyonası'na sporcu hazırlamanın zor olduğunu belirten Başaran, "Çünkü hem ben hazırlanıyorum hem de hazırlıyorum, birikimlerimi onlara aktarıyorum. Dolayısıyla bedenden ziyade beynimiz yoruluyor. Zor oluyor ama işi severek yapıyoruz. Niye? Çünkü kardeşlerimizi kahve köşelerinden, kötü alışkanlıklardan kurtararak onları başarıya ulaştırmak, vatanımıza, milletimize hayırlı birer evlat yetiştirmek için yardımcı oluyoruz. Bu da beni mutlu ediyor, severek yapıyorum. Bunu düşündüğüm zamanda bütün yorgunluğum gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başaran Bilek Güreşi Kulübü Başkanı Ünal Çelik de Bayburt'ta bilek güreşi sporunu yapan gençlerin sporcu kimliklerinin olmasına karşı bu işi gönüllü olarak yaptıklarını, kiminin öğrenci, kiminin ise farklı işlerde çalışan kişiler olduğunu anlattı.

Bilek güreşi sporcularından Bedri Demirci ise fırında işçi olarak çalıştığını ve bilek güreşini sevdiği için bu spora gönüllü olarak başladığını söyledi. Demirci, kariyerinde 2 Türkiye şampiyonluğu, 1 Türkiye ikinciliği ile 1 Avrupa üçüncülüğü olduğunu belirterek, "Ekim ayında Türkiye'de yapılacak Dünya Şampiyonası'na Tuncay Başaran hocamızla hazırlanıyoruz. Tabi hem çalışıp hem de bu sporu yapmak zor ama ülkemiz ve bayrağımız için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Bilek güreşinde 6 Türkiye şampiyonluğu ile 1 Avrupa üçüncülüğü elde eden Berkan Karakaşoğlu da 5 yıl önce lise öğrencisi olarak başladığı bu sporda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edebilmek için çalışmalarına kendilerine antrenörlük yapan Tuncay Başaran ile azimle devam ettiklerini söyledi.

Öğrencileriyle Dünya Şampiyonası'na Hazırlanıyor

Öğrencileriyle Dünya Şampiyonası'na Hazırlanıyor

Öğrencileriyle Dünya Şampiyonası'na Hazırlanıyor