Zirveye AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis (İGM) Başkanı Salih Sel, çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı.

Türkiye Ticaret Zirvesinin açılış konuşmasını yapan AKÜ Uluslararası Ticaret ve Finansman (UTF) Kulübü Başkanı Yar. Doç. Dr. Fikret Yaman, ilk defa bir üniversite kulübünün bu organizasyonu düzenlediğini belirtti.

Yaman, 28-30 Mart 2017 tarihleri arasında AKÜ UTF Kulübünün İstanbul’dan İzmir’e, Ankara’dan Zonguldak’a kadar Türkiye’nin pek çok yerinden iş adamının üniversite öğrencileriyle buluştuğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Üniversitelerimizde anlatılan Pazarlama Ticaretinin teoriğini artık pratiğe de yansıtalım istedik. Ve bundan sonraki her yıl inşallah Ticaret Zirvesini sürekli göreceğiz. Burada iş adamlarımız bilgi birikimlerini öğrencilerimizle paylaşacaklar. Bu tamamen teori olarak başladı aslında. Öğrencilerimiz çoğunlukla pratik alanında eksik kalıyordu. Bu anlamda eksik kaldıklarında da piyasaya tama anlamıyla hakim olamıyorlar. Bu yüzden öğrencilerimize teorinin yanında pratik bilgileri de vererek, Uluslar arası Ticaret Finansman ve İşletme öğrencilerimize birer iş imkanı nasıl sağlanır. Bunu anlatabilmek için yola çıktık.”
Yaman, AKÜ öğrencilerinin Türkiye Ticaret Zirvesine büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

“Ülkemizin ticaret hacmi 341 milyar dolara çıktı”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da Türkiye Ticaret Zirvesine üç gün boyunca ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Solak, Zirvede Türkiye’nin dört bir yanından gelen iş dünyasının önemli isimleri, iş adamları, akademisyenler, öğrencilerimizle buluşacağını belirterek, etkinliğin düzenlenmesinde ve gerçekleşmesinde destek olan tüm iş adamlarına şükranlarını sundu.

‘Teknoloji ve iletişim araçlarının gelişmesiyle ihtiyaçlar giderek artmaktadır’ diyen Solak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Artan bu ihtiyaçları karşılayan mal ve hizmetleri bizlere sunan ticarettir. Ticaret sayesinde mal ve hizmetlerin gerçek değerleri ve faydaları ortaya çıkmaktadır. Günümüzde ticaret kar etmenin yanında başkanlarının ihtiyaçlarını karşılayan ve malların faydasını arttıran ekonomik bir faaliyet olmuştur. Bu yönüyle de önemli iş dalları haline gelmiştir. Günümüzde de ticaret hacmimiz artarak büyümektedir. Ülkemizin dış ticaret hacmi 2016 yılı sonu itibariyle 341 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Hükümetimizin uyguladığı istikrarlı politikalar, önümüzdeki yıllara daha da umutla bakmamızı sağlıyor.” diye konuştu.

“50’den fazla banka var”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da Afyonkarahisar’ı Evliya Çelebi’nin sözleriyle anlatarak Afyonkarahisar’ın münevver ve ruhani bir şehir olduğunu söyledi. Çoban, “İnsan bu şehre girince kalbi, gözü açılır. Bağ ve bahçelerinde canına can gelir kederleri dağılır diye ifade ediyor. Bu şehrin belediye başkanı olarak, iş adamlarımızla ve bankacılarımızla birlikteyiz. Afyonkarahisar’da birçok banka şubesi var. Çevremizdeki illeri gezin merkez nüfusa banka şubelerini onaylayın Afyonkarahisar’da diğer illerden yüzde 50 daha fazla banka vardır. Burada gerçekten aktif ve dinamik ticaret ve devlet yatırımları var.” dedi.

“Gençlere milletin yönetime talip olmasını istiyoruz”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da Afyonkarahisar’ın tacirlerin memleketi olduğunu söyledi. 
Hayatın en önemli unsurlarından birisinin de ticaret olduğunu ifade eden Özkaya, şöyle devam etti:
“Biz hukukçular bu işi çok bilmeyiz. Sebebi ise bizde garanticiliğin esas olmasıdır. Risk üstlenememek esastır. Risk üstlenemeyip, garantici davrandığımız için de hukukçular ticarette çok fazla kazanamazlar. Onun için, gözü pek insanların olması, verdiği sözde mutlak suretle duran insanların olması, sözünün senet sayılan insanların olması gerekir.  Bugün bir referandum sürecindeyiz. 18 yaşındaki gençlerin de, 23-24 yaşlarındaki gençlerin de ileride milletvekili olabilmelerinin önünü açıyoruz. Onların, bugünden devletin ve milletin yönetimine talip olmasını, sorunlarla ilgilenmesini önemsiyoruz. Onlara erken sorumluluk vermeyi şimdiden bir anayasal ilke haline getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye Ticaret Zirvesine katılan iş adamlarına AKÜ tarafından plaket takdim edildi.