Anıtkaya İlkokulu Öğrenci velilerine yönelik olarak çocuklarda beslenme ve obezite ile psikolojik açıdan çocuk gelişimi konularında bilgilendirildi.

İlkokul seviyesindeki öğrencilerin sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine yönelik olarak Anıtkaya İlkokulu Müdüresi Hülya Teke’nin isteği üzerine Özel Fuar Hastanesi Halkla İlişkiler Müdüresi Esra Kılıçarslan öncülüğünde Psikolog Hatice Ece Kacar ve Diyetisyen Tuğra Aygün’ün katılımı ile öğrenci velilerinin bilinçlendirilmesi amacıyla bir program düzenlendi.

a1-191.jpg

“ÇOCUKLARINIZIN GÜNLÜK DAVRANIŞLARINI GÖZLEMLEYİN”

Anıtkaya ve çevre köylerden taşımalı eğitim uygulaması ile Anıtkaya İlkokulu’na gelerek eğitim gören öğrencilerin velilerinin iştirak ettiği programda ilk olarak Özel Fuar Hastanesi Psikoloğu Hatice Ece Kacar, çocuklarda gözlemlenen sorunlara ilişkin bilgiler aktardı. Kacar; “Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde aileler olarak karşılaşabileceğimiz sorunlar ve bu sorunların artık psikiyatrik hastalığa dönüştüğü durumlar vardır. Çocuklarda iletişim problemleri, disiplin çatışmaları, özgüven sorunları olabileceği gibi dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, anksiyete bozuklukları,  öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, davranış bozukluğu, bipolar bozukluk gibi hayat kalitesini ve çocuğun hayat içindeki işlevselliğini etkileyecek ve mutlaka uzman desteği gerektiren durumlar ve hastalıklarla da karşılaşabiliriz. Çocuklar, özellikle küçük yaşlarda, duygularını sözle ifade etmekte güçlük çekerler. Bu dönemde çocukların davranışlarını ve günlük işlevselliklerini gözlemlemek anne, babalara düşer” dedi.

“OLUMSUZLUK GÖRDÜĞÜNÜZDE UZMAN DESTEĞİ ALIN”

Psikolog Hatice Ece Kacar’a göre her anne babanın hedefi hayattan zevk alabilen, özgüveni yerinde, sorumluluk alabilen, fikirlerini rahatlıkla dile getiren, sorun çözme becerilerine sahip, iyiliksever, saygılı ve yetenekleri ölçüsünde başarılı çocuklar yetiştirmek, olduğunu söyledi. Kacar; “ Çocuğun yaşadığı sorunların temelinde, aileden kaynaklanan sorunlar, okuldan ve çevreden kaynaklanan sorunlar, çocuğun kendinden kaynaklanan sorunlar ve biyolojik temeller etkili olabilir. Önemli olan, çocuklarımızda psikolojik sorunların habercisi sayılabilecek olumsuz belirtilerle karşı karşıya kaldığımızda hemen harekete geçerek ve mutlaka uzman biri ile paylaşarak sorunlar ciddi boyutlara ulaşmadan önlem almaktır. Gözlemlediğiniz olumsuzluklarda en kısa sürede uzman yardımı almanız çocuğunuzun gelecekte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmasının önüne geçecektir” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR İÇİN EN ÖNEMLİ BESİN SABAH KAHVALTISIDIR”

Öğrenci velileri için hazırlanan eğitim programında sunum yapan Özel Fuar Hastanesi Diyetisyen Hekimi Tuğra Aygün’de çocuklarda beslenme ve obeziteyi tetikleyen unsurlar üzerine bilgiler aktardı. Günlük yaşamın temel besin kaynağının kahvaltı olduğuna dikkat çeken Tuğra Aygün; “Öğrenciler sabahları düzenli bir kahvaltı alışkanlığına sahip olmalı. Günlük yaşamın en fazla enerji ihtiyacı sabah kahvaltısında alınan vitaminlerle sağlanır. Özellikle okul çağındaki öğrencilerin yüksek enerjiye, algılarının açık kalmasına ihtiyaç duyduğu vitaminler vardır. Bu vitaminleri de alacakları öğün sabah kahvaltısıdır. Aynı zamanda sabah kahvaltısı çocuklardaki fiziki gelişime de katkı sağlayan en önemli besin gruplarını içinde barındırır. Öğrenci velilerimizin çocuklarını okula gönderirken mutlaka sıkı bir kahvaltı yaptırmalarının çocuklar için her anlamda faydalı olacağı kanaatindeyim” dedi.

“BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANAMAYAN ÇOCUKLARDA OBEZİTE RİSKİ FAZLADIR”

Çocukluk çağında yağ hücrelerinin olması gerekenden fazla artış göstermesinin ciddi bir şişmanlık tehlikesi oluşturduğunu belirten Diyetisyen Tuğra Aygün; “Bu oran sağlıksız bir biçimde arttığında ortaya çıkan şişmanlık, vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Hastalık, zamanla yüksek tansiyondan, diyabete, kalp damar hastalıklarına kadar pek çok ciddi sağlık soruna neden olmaktadır. Yağ hücre sayısı artışı, ergenliğe kadar hızla devam eden bir süreçtir. Alınan kalori ile ilişkili olan bu artışın hızı, yaş ilerledikçe azalmaktadır. Bu nedenle çocukluk çağındaki kilonun, kişinin obezite riski ile doğrudan ilişkisi vardır. Çocuklarınızın obez olmasını önlemek için ise düzenli beslenme alışkanlığını çocuk yaştan itibaren kazanmalarını sağlamanızla mümkündür” diye konuştu.