Binlerce vatandaşın ikamet ettiği mahallelerde seçimle göreve getirilen muhtarların en büyük sorunu gelen resmi tebligatların sahipleri tarafından teslim alınmaması. Tebligat kanununa göre kişiye gönderilen tebligatın muhtar tarafından alındığı anda da kişiye ulaşmış sayıldığını belirten muhtarlar, kanun gereği evlere ulaştırmak gibi bir yükümlülükleri olmadığını ancak vatandaşlarla bu konuda tartışmalar yaşandığını söylediler.

“TEBLİGAT KANUNUNUN MADDESİ AÇIK”

Afyonkarahisar’ın en yoğun nüfusuna sahip mahallesi olan Dumlupınar Mahallesi’nin nüfus yoğunluğunun yanı sıra ayda 230 adres değişikliği ile ciddi bir sirkülasyon yaşadığını belirten Dumlupınar Mahalle Muhtarı Mesut Koyun, devlet kurumları tarafından gönderilen tebligatlar nedeniyle vatandaşlarla karşı karşıya kaldıkları dönemler olduğunu söyledi. 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 30’uncu maddesini kamuoyu ile paylaşan Dumlupınar Mahalle Muhtarı Mesut Koyun; “‘Adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine meşruhat verilerek çıkarılan tebligatlar hariç olmak üzere, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyeleri, kolluk amir ve memurlarından araştırarak beyanlarını tebliğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir” ibaresi yer almaktadır” dedi.

“EVRAK MUHTARLIKLARA TESLİM EDİLDİĞİNDE KİŞİYE TEBLİĞ EDİLMİŞ SAYILIYOR”

“Kanunda belirtilen maddenin işleyişi postacı tarafından adrese yapılan tebligatta kişiye ulaşılamaması durumunda muhtarlara tebligat yapılıyor” diyen Dumlupınar Mahalle Muhtarı Mesut Koyun; “Postacılar tebligatın teslimi için adresi ziyaret ediyorlar, adres ziyareti sırasında da evde bulunmayan kişiye haber kağıdı bırakarak evrakı muhtarlara teslim ediyor. Bizler de evrakını alacak olan vatandaşların muhtarlıklara gelmeleri halinde evraklarını kendilerine imza karşılığı teslim ediyoruz. Burada yanlış bir anlama var vatandaşlar arasında. Kişi tebliği almadığı takdirde hukuki sürecin başlamayacağını düşünüyor ancak kanunda yer alan ifadeye göre tarafımıza yapılan tebligatlar kişiye yapılmış sayılıyor ve hukuki süreç başlıyor. Yine kanunda yazılı emir gereği bizim de evrakı almamak gibi bir tercihimiz yok çünkü evrakı alma zorunluluğumuz var. Tebligatı gelen ancak evinde olmadığı için tarafımıza bırakılan tebligatını evine götürmemizi isteyen vatandaşlar da oluyor. Kanunen böyle bir görevimiz de yok. Bu konuda da bazı vatandaşlarla ciddi tartışmalar da yaşıyoruz” diye konuştu.

“EVRAKI 3 AY MUHAFAZA ETME ZORUNLULUĞUMUZ VAR”

Dumlupınar Mahallesi’nin nüfus yoğunluğu olarak Afyonkarahisar’ın en büyük mahallesi haline geldiğini ve aylık ikamet adresi değişikliği için 230 işlem yapıldığını da belirten Mesut koyun; “Gördüğünüz üzere muhtarlığımıza ulaşan tebligatları teslim aldıktan sonra kişilerin tebligatlarını almaları için muhafaza ediyoruz. Yoğun nüfus sirkülasyonu nedeniyle adres değişikliği yapan kişilerin de fazla olması sebebiyle çok sayıda tebligat muhtarlığımızda muhafaza altında tutuluyor. 3 ay muhafaza etmemiz gereken tebligatların teslim alınmaması durumunda da muhafaza süresinin ardından imha etme hakkımız bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“TESLİM ALINMAYAN EVRAKTAKİ MENFAATLERİNE OLACAK İMKANI DA KAYBEDİYORLAR”

Tebligat kanunu nedeniyle adresinde bulunamayan kişilerin evraklarının Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne göre muhtarlıklara postacı tarafından teslim edildiğini ve kişinin adresine de posta kağıdı bırakıldığını belirten Kanlıca Mahallesi Muhtarı Ahmet Karaali’de tebligatlarla ilgili olarak tüm muhtarların sıkıntıların yaşadığını söyledi. Karaali; “Tebligat adresine giden postacı kişiyi evinde bulamadığı zaman posta kağıdı bırakır ve evrakı muhtarlığa teslim eder. Bu evrakı alamamak gibi bir tercihimiz kanunen bulunmuyor. Bu nedenle teslim aldığımız tebligatı 3 ay süreyle muhafaza etmek zorundayız. Muhafaza ettiğimiz tebligat 3 ay sonunda teslim alınmaz ise imha etme hakkına sahibiz. Tebligat yapılacak kişi zannediyor ki, kendisi tebligatı almadığı zaman evrakın kendisini ilgilendirmeyeceği ve hukuki sorumluluğu olmayacak ama aksine bize teslim edildiği andan itibaren kendisine teslim edilmiş gibi işlem görür bu nedenle tebligatlarını alsınlar çünkü bize tebliğ edilen evraklar kendi menfaatlerine olacaktır. Bir trafik cezası ise 15 gün içerisinde ödemeleri halinde yüzde 25 indirimden faydalanma imkanları var veya mahkeme celbi ise itiraz hakları var” diye konuştu.