2017 yılı uygulamaları hakkında da bilgiler veren Fidan, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, işverenlere getirilen teşvikler ve istihdam paketi gibi Sosyal Güvenlikle alakalı birçok konuda bilgiler paylaştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2016 yılında yürütülen uygulamalarda elde edilen sonuçları ve 2017 yılında uygulanacak çalışmalara ilişkin detayları Anahaber Gazetesi’ne anlatan İl Müdürü Samet Fidan, özellikle prim borçlarının yapılandırılması çalışmaları kapsamında 4-A, 4-B ve Genel Sağlık Sigortası’na toplam 10 bin 834 başvuru yapıldığını söyledi.

“YAPILANDIRILAN BORCUN %2,08’İ TAHSİL EDİLDİ”

2016 yılının genel değerlendirmesini yapan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Samet Fidan; 2016 yılı Eylül ayında getirilen 6736 Sayılı yasaya istinaden, 19 Ağustos 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan Sigorta Primi, SGDP, Genel Sağlık Sigortası Primi, İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primleri, Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, İşsizlik sigortası primi, İdari Para Cezaları, Damga vergisi, Özel İşlem Vergisi, Eğitime Katkı Payları, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ve İhaleli işlere ait eksik işçilik tutarları üzerinden hesaplanan sigorta prim borçları, gecikme cezası ve gecikme zamları tutarları yapılandırma kapsamına alındı. İl genelinde yapılandırma müracaatında bulunan ve talebi geçerli olan kişi sayısı 4-A Prim Borcu yapılandırmasında 4 bin 116 kişinin başvurusu karşılığı 274 milyon 761 bin 244 TL, 4-B + SGDP borç yapılandırmasında 5 bin 505 kişinin başvurusu karşılığı 27 milyon 704 bin 914 TL ve Genel Sağlık Sigortası borç yapılandırmasında bin 213 kişinin başvurusu karşılığında 1 milyon 050 bin 666 TL borç yapılandırıldı. İlimiz genelinde toplam 10 bin 834 yapılandırma talebi alınmış ve toplamda 303 milyon 516 bin 824 TL borç yapılandırıldı. 2017 yılı Ocak ayı itibariyle yapılandırılan borçlara karşılık 6 milyon 304 bin 976 TL 12 Kuruş ₺  tahsilat yapılmıştır” diye konuştu.

“MİLLİ SEFERBERLİĞİN BİR PARÇASIYIZ”

Hükümetin ve Bakanlığın 2017 yılında büyük projelere imza atığını, özellikle işverenlere büyük kolaylıklar getirildiğini belirten SGK İl Müdürü Samet Fidan; “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik ilan edilmesiyle birlikte ‘İş şirketten primler devletten’ sloganıyla yeni bir yol haritası belirlendi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın; TOBB Ekonomi Şurası'nda başlattığı istihdam seferberliği, her kesimden büyük destek gördü. Yaklaşık 2 milyon kişinin iş bulması hedefiyle yola çıkılan bu seferberlikte, devletimiz büyük kolaylıklar sağlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun Konya ilinden startını verdiği bu seferberlikte, Afyonkarahisar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğümüz, seferberliğin bir parçası olarak üzerine düşen görevleri ziyadesiyle yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu kapsamda, Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, SGK Başkan Yardımcısı Muhittin Şahin,  Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baş, İş-Kur Daire Başkanı Şaban Karakuş, İş sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü Daire Başkanı Meftun Sakallı'dan oluşan heyet ilimizde bir dizi ziyaretlerde bulunarak çözüm ortaklarının fikirlerini aldılar. Esnaf Odası ve Yöneticileri, Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Ticaret Borsası Başkan ve Üyeleri, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı gibi esnafımızı temsil eden üst düzey kişilerle toplantı yaptık. Onları da işveren boyutuyla dinleyerek iş hayatında nelerin yapılması gerektiği, sorunları, beklentileri ve çözüm önerileri hakkında kritik yaptık” dedi. 

“KAPSAMLI TEŞVİKLERİMİZ VE İSTİHDAM PAKETLERİMİZ VAR”

Ülke gündemini sarsan 15 Temmuz sonrasında yaşanan ekonomik kayıplar nedeniyle artan işsizlik oranının yeniden aşağıya çekilmesi için hükümet tarafından atılan önemli adımlar ve teşviklerin olduğunu belirten İl Müdürü Fidan; “Ekonomiyi hızlandırmak ve işsizlere iş imkânı sağlamak, Hükümetimizin en öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. İstihdamın teşviki üzerine yoğunlaşılıyor. Aralık ayından bu yana peş peşe destek paketleri açıklanmakta. Hem üretene hem de tüketene yönelik Vergi, kredi, prim kaynaklı destekler sunuluyor. Ekonomiyi canlandıracak teşviklerimiz var. Aynı zamanda yüzde 11,8'e çıkmış olan işsizliği azaltmak en önemli hedeflerimizden birisi. Bu nedenle çok yönlü ve kapsamlı bir seferberlik başlatıldı. Bu doğrultuda atılan en önemli adımlardan biriside TOBB’da yapılan ve bizlerinde katıldığı toplantı sonrası imzalanan protokol. Bu protokol ile Ticaret Odalarında Sanayi Odalarında noktalarımız kurulacak. Bu noktalarımızda İşverenlerimiz İş-Kur ve SGK yönünden sağlanan teşvikler konusunda bilgilendirilecek, onların istifadesine olan her kolaylıktan faydalanmaları sağlanacak. Bu sayede istihdamı artıracak ve işsizliği azaltmada katkı sağlamış olacağız. Benim için en büyük mutluluklardan bir tanesi de Afyonkarahisar ilimizin işsizlik ve Kayıt dışı istihdam oranlarının Türkiye genelinin altında olması” değerlendirmesinde bulundu.

PRİMLERİN DESTEĞİ DEVLETTEN

Kayıt dışı istihdam ve işsizlik oranının aşağıya çekilmesi için yeni teşviklerin uygulamaya geçirildiğini dile getiren SGK İl Müdürü Samet Fidan; “Artı istihdam programı ve diğer teşviklerle işverenlerimize prim ve vergi kolaylıkları da sağlanacak. Ayrıca; 'artı 1 istihdam' sağlayan her işverenimizin asgari ücret üzerindeki SGK primi, vergi ve İşsizlik Fonu ödemesini devletimiz karşılayacak. Böylece bir işveren 2017 yılı içinde '+1 kişiye iş' sağladığında bin 404 lira olan asgari ücretin dışında cebinden herhangi bir para çıkmayacak. Daha kapsamlı açıklayacak olursak; 01.02.2017 ile 31.12.2017 tarihleri arasında işe alınmış olması ve 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olması şartıyla; 01.02.2017 tarihi itibariyle işe alınan sigortalılar için günlük 22,22 TL prim teşviki var. Yani bir aylık bildirim sonucunda 666,6 TL teşvikten faydalanılmış olunur ki bu da işçi ve işveren priminin tamamına denk gelir. İşverenden Sigorta Primi alınmamış olunur. Bunun yanında ayrıca asgari ücret üzerinden hesaplanan Gelir Vergisinden Asgari Geçim İndirimi düşüldükten sonra kalan kısım da terkin ediliyor. Bekâr bir işçi için hesaplanan vergi tutarı yaklaşık 93,3 TL’dir. Terkin ile beraber işverenin toplam kazancı 760,00 TL oluyor” dedi.

4/B SİGORTALILARINA BEŞ PUANLIK PRİM İNDİRİMİ

İsteğe bağlı sigorta pirimi yatıranlar haricinde kalan 4-B sigortalılarına prim indirimi uygulandığını belirten İl Müdürü Samet Fidan; “İsteğe bağlı sigortalılar hariç 5510/4b-1,2,3 (BAĞ-KUR) sigortalılarına, %34,5 olan prim oranına %5 indirim uygulanarak bu oran %29,5’e indirilmiştir. Bu sayede 4/B kapsamındaki sigortalılarımız aylık 613 TL 24 Kuruş yerine 524 TL 36 Kuruş ödeyecek ve 88TL 88 Kuruş tutarında prim yükü azaltılmış olacak. Bu tutar yıllık 1066,6 TL kazanç sağlanması anlamına gelmektedir.  5510/4b- 4 (Tarım BAĞ-KUR) sigortalılarına ise, %34,5 olan prim oranına %5 indirim uygulanmış ve oran %29,5’e düşürülmüştür. Sigortalılarımız aylık 490,6 TL yerine 419,5 TL ödeyecek ve 71,10 TL tutarında prim yükü azaltılmış olacaktır. Bu kapsamda yıllık 853,2 TL kazanç sağlanacaktır. 4b-4 (Tarım BAĞ-KUR) sigortalıları 2017 yılı için 24 gün üzerinden prim ödediklerinden 5 puanlık indirimle beraber toplam indirim aylık 193,74 TL yıllık ise 2324,9 TL tutarında olacaktır. Böylelikle 4-B’li sigortalılar da önemli bir kazanç elde etmiş olacaklar” diye konuştu.  

“GELİR TESTİ KALDIRILIYOR”

Genel sağlık Sigortası’ndan yararlanmak isteyen vatandaşlar için uygulanan gelir testinin kaldırılmasının da gündemde olduğunu belirten SGK İl Müdürü Samet Fidan; “Gelir testi çalışmayan, emekli olmayan ve bir sigortalının 'bakmakla yükümlü olduğu kişi' statüsünde olmayan kişilerin genel sağlık sigortasına ödeyeceği primin belirlenmesi için yapılıyor. Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Konuyla ilgili olarak TBMM’ye sunulan tasarı yasalaşırsa gelir testi kalkacak, genel sağlık sigortası primi azalacak ve prim borcu olanlara borçlarını sildirme ve yapılandırma hakkı tanınacak. Bugün için gelir testi sonrası en düşük 71 TL, en yüksek 426 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün oluyor. Kanun tasarısı bu haliyle yasalaşırsa sigortalı olarak çalışmayan, emekli olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmayanlar için genel sağlık sigortası prim miktarı 53,3 TL olacak. Dolayısıyla, bugün için ödenmesi gereken en düşük miktardan bile daha düşük bir prim miktarı belirlenecek” açıklamalarına yer verdi.