Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde Afyonkarahisar genelinde yağmurların ardından doğada mantarların kendini gösterdiğini belirtti. 

Zehirli olan ve olmayan mantarların dış görünüşüne bakarak ayırt edilemeyeceğini dile getiren Çağlayan, bilinçsiz tüketilen mantarların çok kötü sonuçlara yol atığına işaret etti. 

Çağlayan, yapısında zehirli madde bulunan mantarların yenmesi sonucu gelişen zehirlenmenin, organ yetmezlikleri, koma ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Günlük hayatımızda oldukça sık tükettiğimiz kültür mantarında zehir yoktur ancak doğada yetişen mantarların bir sürü çeşidi vardır ve bunlardan kimisi oldukça zehirli türlerdir. Bu nedenle her mantarın vücudumuza farklı etkisi vardır. Kimi zehirli mantarlar sinir sistemimizi, kimi karaciğerimizi, kimi böbreklerimizi etkiler. Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkma süresine göre mantar zehirlenmeleri geç ya da erken belirtiler olarak ortaya çıkıyor. Bazı mantar türlerinde belirtilerin ortaya çıkması 1 saati bulurken, bazı mantar türlerinde ise zehirlenmenin ortaya çıkması 24 saat, hatta 5 günü bulabiliyor. Sinir sistemini olumsuz yönde etkileyen mantarlar, tansiyon düşüklüğü, göz bebeklerinde büyüme, bulanık görme ya da nefes darlığı gibi belirtilere neden olabiliyor. Karaciğere ve böbrekleri etkileyen türlerde ise durum organ nakline kadar ilerleyebiliyor."