ORDU (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Mahallemizin çocuklarına sahip çıkmanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu düşünüyorum." dedi.

Bakan Kurtulmuş, Ünye El Ele Kültür, Sosyal Araştırma ve Spor Kulübü Derneğine ait Kitap Kafe'nin açılışında yaptığı konuşmada, derneğin faaliyetlerinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Toplumları ayakta tutan birkaç müessese bulunduğunu belirten Kurtulmuş, bunların aile kurumu, mahalle ve mahalle kültürü olduğunu söyledi.

Mahalle kültürünün bireye kattığı değerlere ilişkin görüşlerini paylaşan Kurtulmuş, son yıllarda bunların bir şekilde azalmaya başladığını belirtti. Kurtulmuş, bu üç önemli müessese arasına giren bazı "asalaklar ve parazitler" olduğunu aktararak şöyle devam etti:

"En önemli tehlikelerden, tehditlerden birisi gencecik yavrularımızın çok kötü şekilde küçük yaşlardan itibaren kötü alışkanlıklarla karşı karşıya kalmalarıdır. Buna bağımlılık diyoruz. Aslında bağımlılığın ötesinde tutsaklık da denebilir. Küçük yaştan itibaren çocuklarımız sigaranın, uyuşturucunun ve bir sürü kötü alışkanlıkların pençesine düşebiliyor. Bunun üzerinden kendilerine kurdukları krallıkları devam etmek isteyen kara ruhlu, kara vicdanlı insanlar vasıtasıyla maalesef Anadolu'muzun bazı yerlerinde de ciddi şekilde çocuklar küçük yaşlardan itibaren kötü alışkanlıklara müptela haline getiriliyor."

Başka bir önemli bağımlılığın da bilgisayar, sanal ortam olduğunu belirten Kurtulmuş, "Elindeki imkanlarla, hatta cep telefonları vasıtasıyla da gencecik, ufacık çocuklarımız 1,3, 5 saatini, hatta günün 20 saatini sanal ortam içerisinde tutsak edilerek geçirebiliyor. İşte bütün bunların önüne geçebilmek için mahallenin dayanışma içerisinde olması lazım. Sadece mahallenin içerisine, insanlara dadanan birtakım torbacılarla, birtakım kara ruhlu adamlarla mücadele etmek değil, onların kendilerine müsait ortam bulmalarını engellemek için de mücadele etmek durumundayız." diye konuştu.

- "Fiziki imkanlarımız çok ciddi şekilde iyileştiriliyor"

Bakan Kurtulmuş, "Nasıl o ortamı ortadan kaldıracağız?" sorusunu sorarak şunları söyledi:

"Çocuklarımızın boş vakitlerinin iyi değerlendirilmesini, özellikle imkanı olmayan çocuklarımızın bazı imkanlarla karşılaşmasını temin etmemiz gerekiyor. İşte bu da mahalle dayanışmasının en önemli unsurlarından birisidir. El Ele Derneğini ve buna benzer toplumsal çalışmaları, bu anlamda mahalle kültürünü dirilten ve gençlerimizin boş vakitlerini anlamlı şekilde geçirmesinin zeminini sağlayan önemli sosyal kurumlar olarak görüyorum. Bunun da mutlaka geliştirilmesi, yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Mahallemizin çocuklarına sahip çıkmanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. En az kendi çocuğumuza evimizde sahip çıktığımız kadar mahalledeki komşumuzun çocuğuna da mahalle dayanışması ve ruhu içerisinde sahip çıkmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Onun için çocuklarımıza imkan sağlayacağız. Kamu kurum kuruluşlarımız burada. Allah'a çok şükür fiziki imkanlarımız çok ciddi şekilde iyileştiriliyor."

Bunların tek başına yetmeyeceğine işaret eden Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Çocuklarımızın okul dışında spor yapabilecekleri, vakitlerini iyi şekilde geçirebilecekleri, büyüklerinden aynı zamanda usta çırak ilişkisi içerisinde talim, terbiye görebilecekleri birtakım ocakların oluşmasının da son derece önemli olduğunu ifade etmek isterim. Çocukların boş vakitlerinde kitap okuyarak, birtakım güzel sanatlara yönlendirerek, el becerileri geliştirilerek hayata daha sıkı ve daha keyifli tutunmalarını sağlamak da bu tür sosyal çalışmalarla olacak bir şeydir."

Kurtulmuş, konuşmaların ardından protokol üyeleri ile kurdele keserek Kitap Kafe'nin açılışını gerçekleştirdi.

Dernekte yürütülen faaliyetleri inceleyen Kurtulmuş, gençlerden oluşan koronun seslendirdiği şarkıları dinledi.

Açılışa Ordu Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, AK Parti İl Başkanı Uğur Çelenk, Ünye El Ele Kültür, Sosyal Araştırma ve Spor Kulübü Derneği Ahmet Atik ile davetliler katıldı.