Üniversite sınavına sayılı günler kala sınav stresiyle başa çıkmanın yollarını ve bu süreci başarıyla bitirmek için öğrencilere son taktikleri Anahaber Gazetesine açıklayan Batı Kurs Eğitim Merkezi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni Şerife Erten, çok önemli bilgiler aktardı.

‘Artık sınavlarınızın çok yaklaştığı bir zaman dilimindeyiz’ diyen Erten, öğrencilerin LYS maratonuyla ilgili şöyle konuştu:

“Bazılarımız yaz aylarından bu yana, bazılarımız ise okullar başladığından beri kendini bu sınava nitelikli bir şekilde hazırlamanın gayreti ve de çalışma temposu içerisinde oldular. Son düzlük olarak tanımlayabileceğimiz sınavda da öğrencilerin ellerinden gelenin en iyisini yapacaklar. Çünkü 12 yıldır bu sınav için emek verdiler. Emek veren bütün öğrencilerimiz muhakkak karşılıklarını en iyi şekilde alacaklardır.”

“Bedeninizi ve beyninizi rahatlatın”

LYS stresi ve heyecanın en aza indirmek için bazı önerilerde bulunan Erten, öğrencilerin sınava girecekleri okul, salon ve sınıfı önceden görmelerini istedi.

O gün öğrenciler hep kendinizi mutlu edecek şeyler yapmasına dikkat çeken Erten, şu önerilerde bulundu: “Açık alanlarda küçük yürüyüşler yaparak bedeninizi ve beyninizi rahatlatın. Beslenmenize ve uykunuza özen gösterin. Aşırı yoğun çalışma temposunu bırakın, birkaç deneme çözerek vaktinizi değerlendirebilirsiniz. Çözdüğünüz denemeleri sınava giriş saatinde ve zaman sınırlaması yaparak gerçekten sınava giriyormuş gibi çözün. Tercihler veya alacağınız puan konusunda kafanızı meşgul etmeyin, sadece sınavına odaklanın.”

“Sınav günü dikkat edilmesi gerekenler”

Erten, en önemli noktanın sınav günü yapılması gerekenler olduğunu ifade etti. Sınava girilecek günün akşamında hafif bir akşam yemeği ile dengeli bir sabah kahvaltısı yapılmasının önemi vurgulayan Erten, şöyle devam etti:
“Fakat bu kahvaltı midenizi bozacak şekilde olmamalı. Zihniniz açılsın diye fazlaca yapacağınız bir kahvaltı midenizi bozabileceği gibi kaygı düzeyinizin de artmasına sebep olabilir. Sınav öncesi aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlardan uzak durun. Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol edin. Rahat edeceğiniz bir kıyafet giymeye dikkat edin. Sınav yerine 1 saat önce varacak şekilde hareket edin. Sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanızın normal olduğunu ve hemen herkesin bu heyecanı yaşadığını bilerek rahatlamaya çalışın. Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o an ki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz.” dedi.


“Sınava en iddialı alandan başlayın”
Erten, sınav esnasında sadece kendi yaptıklarınızla ilgilenilmesini ve etraftakilerin ne yaptıklarının önemsenmemesini aktardı.
‘Sınavda hangi alanda iddialıysanız oradan başlayın’ diyen Erten, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü moral ve motivasyonunuzu yükseltmek açısından doğru olacaktır. Deneme çözerken yaptığınız sıralamayı değiştirmeden ilerlemek size fayda sağlayacaktır. Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla zaman harcamayın. Sınav esnasında çok sık aralıklarla saate bakmanız sizi iyice telaşlandırabilir. Fazla saate bakmamak daha iyi olacaktır. Sınav sonunda da iyi kontrolün ardından işlem tamamlanmıştır." diye konuştu.
Erten, sınav öncesi olduğu gibi sınav sonrası da ailelere de çocuklarının motive etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.