Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde bu yıl 53’üncüsü kutlanan Kütüphane Haftası münasebetiyle bir program düzenlendi. Saygı duruşu, İstiklal marşı ve akabinde Şemseddin Karahisari Orta Okulu Müzik Korosu tarafından Kütüphanecilik Marşı’nın seslendirilmesiyle başlayan programın açılış konuşmasını Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Aytekin yaptı.

“KÜTÜPHANELER, GEÇMİŞ VE GELECEĞE IŞIK TUTAN EN ÖNEMLİ KURUMLARDIR”

Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Aytekin; “Bu yıl 53’üncüsü kutladığımız Kütüphane Haftası’nın tek bir amacı vardır o da kütüphane ile, kitaplarla halkımızı, öğrencilerimizi, okuyucularımızı buluşturmak, kaynaştırmak, ara verenlerle de barıştırmaktır. 53 yıldan bu yana bunun mücadelesini veriyor bunun hesabını yapıyoruz ve nasıl bir yol izleyelim ki, kitaplarımızla okuyucularımız bir an önce buluşsunlar diye çaba harcıyoruz. Kitaplar insanlar için solmayan, kurumayan çiçeklerdir, kitaplar bizlerin gerçek dostlarıdır. Kütüphaneler ise bir milletin milli hafızalarıdırlar. Kütüphaneler, geçmiş ile geleceğe ışık tutan, köprü vazifesi gören milli ve manevi değerlerimizi benimseten devletimizin en güzel kurumlarıdırlar” dedi.

“ÜYE SAYIMIZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde bulunan eser sayısının 100 bine ulaştığını belirten Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin; “2014 yılı itibariyle kütüphanemize üye olan okuyucu sayımız 2 bin 300 iken, 2015 yılı sonu itibariyle kütüphanemize üye olan okuyucu sayımız 8 bin 400’e ulaşmıştı. 2016 yılında da üye sayısı 10 bin’i aştı. Kısacası her geçen gün kütüphanelere olan ilgi artmaya başladı ve yıllı olarak yüzde 15 seviyesinde artış olduğunu gözlemliyoruz. Yunus ‘İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendin bilmezsen,  Ya nice okumaktır’ diyor gerçekten de öyle. Gelişen zekalarını kitaplarla beslemeyen milletler yok olmaya mahkumdur. Bizlerde nesillerimizi elbette manevi gıda dediğimiz kitaplarla yetiştirmek zorundayız. Buna eğitimciler olarak aileler olarak bireyler olarak yazılı ve görsel medya olarak çok büyük önem vermeliyiz” diye konuştu.

“KÜLTÜRÜN YAYILMASI VE GELECEĞE AKTARILMASINDA KÜTÜPHANELERİN ROLÜ BÜYÜKTÜR”

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır’da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır; “Kültür, en geniş anlamıyla insan tarafından kazanılan veya üretilen bilgi, değer, inanç, sanat, gelenek, alışkanlık gibi kapasiteleri içeren karmaşık bütünüdür. İnsanın kendisidir. İnsanın ürettikleridir. Kültür insana tüm insanlığı geçmişi, bugünü ve hatta geleceği içinde görebilme gücü verir, insan değerlerini yakın çevreden tüm dünyaya kadar uzanan bir genişlikte kavrama olasılığı sağlar. Kütüphaneler, halkın bilgi edinme gereksinimini karşılar. Bireysel ve yaşam boyu öğrenme çabalarını destekler. Başta çocuklar olmak üzere, bölge halkında okuma kültürü ve kütüphane kullanma alışkanlığı yaratır ve güçlendirir. Her düzeyde örgün ve yaygın eğitimi destekler. Bu gün ifade etmek istediğim kütüphaneler, pek çok işlevinin yanında Öncelikle bulunduğu bölge olmak üzere, toplumun kültürel ve sosyo-ekonomik kalkınmasına destek sağlar. Somut olmayan yerel kültür mirasının toplanması, düzenlenmesi, korunması, kullandırılması ve geleceğe aktarılmasına katkı sağlar. Kısaca kültürün yayılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynar.

“KÜTÜPHANELERİ HALKLA İÇ İÇE OLAN BİR HALE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

“Faydasız ilimden Allaha sığınırım diyen bir peygamberin ümmetiyiz” diyerek sözlerini sürdüren Tanır; “Çocuklarımıza faydalı ve zararlı akımları fark edebilecekleri ilmin ölçüleri verilmelidir. Diğer taraftan kendi milli değerlerimizi eğitimle kazandırmalıyız. Bizi biz yapan değerleri özümsemiş bir nesil dünyanın neresine giderse gitsin dünyaya katkı sunabilecektir ve ufku geniş olacaktır. Faydalı olanı zararlı olandan ayırabilecektir. Kendi mimarimizi de yansıtan yeni bir kütüphane binasına ihtiyaç vardır. Çağdaş ihtiyaçları karşılayabilen ama klasik mimarimizi de yansıtabilen bir il halk kütüphanesi. Kütüphaneciliğe yeni bir bakış açısı getirmeliyiz. Mesela mahallelerde "cep kütüphaneleri" gibi. Kültür uygulamaları ile dijital kitaplara ulaşabileceği dijital kütüphane gibi. Kütüphaneleri gönülden gönüle giden yolu inşa eden yaşayan, halkla iç içe olan kütüphaneler haline getirmeliyiz” diye konuştu.

KÜTÜPHANENİN MÜDAVİMLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından Atatürk İlkokulu 4. Sınıf Öğrencisi Nazlı Ela Okuş tarafından ‘Kitaplarım isimli şiir seslendirildi. Yine Atatürk İlkokulu 4. Sınıf Öğrencisi olan Tuna Macif tarafından da ‘Kitap Diyor ki’ adlı şiir seslendirildi. ‘Sıradışı okurlarla yapılan söyleşi’ konulu kısa video gösterimi ile devam eden programda ilkokullar düzeyinde 129 kitap ile en çok kitap okuyan Gül Selin Yücel, Ortaokullar düzeyinde 168 kitap okuyan Özlem Yaman, liseler düzeyinde 75 kitap ile Sultan ata ve Yetişkinler düzeyinde 91 kitap okuyan Şenay Kasabalı’ya protokol üyeleri tarafından hediyeleri takdim edildi.  AK Parti Milletvekili Hatice Özkal, Vali Yardımcısı Erhan Günay, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ve çok sayıda davetli ile öğrencilerin katıldığı programın son bölümünde ise kitap sergisi açılışı gerçekleştirildi. Kitap sergisini gezen protokol üyeleri çıkışta ise öğrencilere Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil tarafından kaleme alınan ‘Gençlerle Başbaşa’ adlı kitap dağıtımı ile program sona erdi.