Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesi Ömer Halisdemir Konferans Salonundaki Kut’ül Amare Zaferinin 101. Yıl programına İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hikmet Tuncer, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Abdullah Çelik,  Okul Müdürü Ömer Yalınkılıç, AKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altuntaş ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altuntaş, Osmanlı askerinin, Kut’ül Amare’de İngilizlerin bir tümenini bütün unsurlarıyla esir aldığını hatırlatarak, savaş sırasında Osmanlı askerine rüşvet veren İngiliz askerlerinin, tarihe kara bir leke olarak geçeceğini ifade etti.

Mehmetçiğin zor şartlar altında kazandığı Kut’ül Amare Zaferi’nin 1952’ye kadar bayram olarak kutlanıldığını belirten Altuntaş, şunları kaydetti: 

"Kut’ül Amare Zaferi, ülkemizin NATO’ya girmesinden sonra, İngilizlerin baskısı sonucu Türkiye’de bayram olarak kutlanılmasından vazgeçilmiş ve hatta tarih kitaplarından bu zafer silinerek unutturulmak istenmiştir. Bu zafer unutturulamaz. Milletimiz adına imam hatip gençliği, Sarıkamış, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı destanlarımızın yanına Kut’ül Amare’yi de eklemiştir.”

“Kut’ül Amare Türkiye Cumhuriyetine ruh ve mana vermiştir”

Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesi Okul Müdürü Ömer Yalınkılınç da  Kut’ül Amare Zaferinin 101. Yılı programına katılan herkese teşekkür etti.

Yalınkılıç, Çanakkale Destanını, Sarıkamış Hadisesini, Yemen Acısının tarihimizde bilindiğini fakat Kut’ül Amare Zaferi’nin fazlaca bilinmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Yapılan araştırmalarda bu zaferin önemi görülmektedir. Çanakkale’de İstanbul, Kut’ül Amare’de de Bağdat savunulmuştur. Kut’ül Amare’deki şehitlerimiz ve gazilerimizin destansı mücadelesi, İstiklal mücadelemizle kurulacak Türkiye Cumhuriyetine ruh ve mana vermiştir. Kut’ül Amare ruhu Cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği değerlere bereketli bir zemin oluşturmuştur. Geçen asrın zafer ve istiklalimize giden yolun en önemli duraklarından birisidir Kut’ül Amare.” dedi.

“Zorbalığa ve tefrikaya karşı birliktelik sağlandı”

‘Milli Egemenliğimiz için verdiğimiz her bir mücadele bizim için kutsaldır’ diyen Yalınkılıç, Egemenlik mücadelesinde kazınılan her zaferin mazlumların olduğunu kaydetti.

Kut’ül Amare’in zorbalığa ve tefrikaya karşı birliğin altın levhası olduğuna dikkat çeken Yalınkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“101. Yıl önce Osmanlı bakiyesi, coğrafyanın bütün halkları 1916’da Bağdat’a doğru ilerleyen sömürgeci güçlere karşı son büyük direnişlerini yaptılar. Son büyük zaferi kazandılar. Kut’ül Amare bu zaferin adıdır. Bu zaferi bizlere armağan eden Halil Kut Paşa ile Nurettin Paşa’yı, Ali İhsan Paşa’yı, komutanlarımızı ve bütün Mehmetçiklerimizi rahmetle yad ediyorum. Bu vesileyle Kurtuluş savaşımızın bütün cephelerinde vatan için şahadet şerbeti içen şehitlerimize rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Allah kabirlerini pür nur eylesin, mekanları cennet olsun.” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un "Korkma" şiirinin ve Kut’ül Amare Komutanı Hasan Paşa’nın savaş dönemine ait mektubunun okunduğu programda,  öğrenciler Kut’ül Amare Savaşı Oratoryosu sergiledi.