Babasının desteğiyle iki yıl önce Çakır köyüne kurduğu tesiste ürettiği mantarları başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olmak üzere birçok kente gönderen 28 yaşındaki Bayramoğlu, kuracağı ikinci serayla üretim kapasitesini arttırmayı planlıyor. Bayramoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istiridye mantarı yetiştiriciliğine başlamadan önce uzun araştırmalar yaptığını anlattı. İşe başlarken en büyük destekçisinin babası olduğunu anlatan Bayramoğlu, "Daha önce birçok işte çalıştım. En son eczane teknisyeni olarak çalışıyordum. O işi de çeşitli sebeplerden dolayı bırakarak istiridye mantarı yetiştirmeye başladım. Bu işe girmeden önce pazarlama konusunda büyük şehirlerdeki firmalarla görüşme yaptım. Gerekli noktalarla bağlantılar kurdum. ‘Ben bu işi yapabilirim, altından kalkabilirim’ diyerek sektöre girdim. Şu anda Allah’a şükür ikinci senedeyiz. Bence istenildikten sonra yapılamayacak hiçbir iş yoktur." diye konuştu.

“Alışveriş merkezleri, oteller ve restoranlar alıyor”

Üretim kapasitesini arttırmak için ikinci serayı kurmayı planladığını aktaran Bayramoğlu, ilerleyen süreçte devlet desteğiyle büyük bir üretim tesisi kurmayı hedeflediğini söyledi. Bayramoğlu, mantar üretim sürecinin yaklaşık 45 gün sürdüğünü belirterek, “Sürecin ardından belirli periyotlarda mantarların büyüklüğüne göre hasat yapıyoruz. Ürünlerimizi de İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlere pazarlıyoruz. Ülkemizde istiridye mantarı çok fazla bilinmiyor. Pek çok şehirde tüketimi yok denecek kadar az. Genellikle büyük illerde tüketim söz konusu. Bizim de satışımız büyük şehirlerdeki alışveriş merkezleri, oteller ve restoranlara oluyor.” ifadelerini kullandı.

“ Köylüler serayı incelemeye geliyor”

İstiridye mantarının protein değerinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Bayramoğlu, lezzetinin de kırmızı ete yakın olduğunu ifade etti. Her üretim sürecinde yaklaşık 4 ton mantar hasat edildiğin aktaran Bayramoğlu, şunları kaydetti: "Hasadımız devam ediyor. İlk kırımda 1,5 ton mantar ürettik. Bu, belirli periyotlar halinde devam edecek. İstiridye mantarının fiyatı 6 ila 8 lira arasında değişiyor. Afyonkarahisar iklim olarak istiridye mantarı yetiştirmeye çok uygun. Kapalı bir mekanda sera ortamı oluşturulduğunda her türlü mantar üretilebilir. Köyümüzde yaklaşık 150 hane var. Seramızı inceleyen bazı köylüler de bu işe girebileceklerini ifade ediyorlar ama henüz cesaret edip giren yok. Olursa biz de onlara örnek olup, tecrübe ve bilgilerimizi aktarır, destek oluruz. Küçük bir köyde olmamıza rağmen hedefimiz Ege bölgesinde bu alanda söz sahibi olmak. İnşallah, istiridye mantarını üretimden paketlemeye kadar her işlemi yaparak tüketiciye ulaştırmak istiyoruz."