KOSGEB olarak 2017 yılında İŞKUR, ZAFER Kalkınma Ajansı gibi değişik kurumlarında ortaklığı ile 89 tane eğitim programı düzenlendiklerini belirten KOSGEB İl Müdür Cemil Bahçe, 3 bin 200 civarında girişimci adayına eğitim verildiğini aktardı.  Eğitim alan kursiyerlerden iş yeri açanlar olduğunu dile getiren Bahçe, “iş yeri açan kursiyer sayımız biraz yetersiz. Ama şuana kadar Afyonkarahisar ve ilçelerinde girişimcilik kurslarına katılıp girişimcilik sertifikası alarak işini kuran girişimci sayısı 220 kişi. Bunu yüzde 10’a çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz. Dezavantajlı gurup olarak tanımladığımız engelli ve kadınlar da var. Bu oran ise yüzde 2 civarında. Bayanlar ağırlıklı olarak iş yeri açanlar içinde. Bayanlara pozitif ayrımcılık sağlıyoruz. Bayanlara yüzde 20 daha fazla destek veriyoruz. İş yeri açan bayan sayımız, erkeklerden daha fazla. İş yeri açan girişimcilerimiz istihdama da katkı sağlıyorlar. En az iki kişi çalıştırdıklarını düşünürsek. Yaklaşık 400 kişi evine ekmek götürmeye başladı. Bunların yanında sanayi işletmesi açanları da unutmamak lazım” dedi.

“6 milyon lira destek sağlandı”

Şu ana kadar girişimcilerimize 3 milyon 800 bin lira kaynak aktarıldığını dile getiren Bahçe, “Diğer destek programlarımızla beraber, 2017 yılında KOSGEB olarak Afyonkarahisar bölgesinde girişimcilere ve devam eden işletmelere genel destek programı çerçevesinde 6 milyon lira destek sağladık. Bu destek miktarı yılbaşına kadar biraz daha artacağını söyleyebiliriz” dedi. Stratejik ürün programının hükümetin ve KOSGEB başkanlığının çok önemli bir projesi olduğunu ifade eden Bahçe, bu program kapsamında bilişim sektörlerindeki firmalar, ASELSAN, TAİ, Savunma Sanayi ile işbirliği protokolleri imzaladığını söyledi. 

“Stratejik ürün programı kapsamında 5 milyon lira destek verilecek”

Ülke olarak özellikle teknolojik ürün ve malzemeler bakımında çok fazla ithalat yapıldığını aktaran Bahçe, “Bu program kapsamında stratejik öneme sahip bir ürün geliştirdiklerinde veya bunu bir büyük işletme ile yapmak isteğini bildirdiğinde bunlara 5 milyona kadar yüzde 100’ü desteklenecek. Hatta teminat karşılığında yüzde 50’ye varan peşin ödeme bile yapılabilecek. Verilecek yardımın yüzde 70’şi hibe destek olacak. Yüzde otuzu ise üretime başladıktan sonra sıfır faiz ile geri ödemesi alınacak. Biz projenin yüzde yüzünü destekliyoruz ama yüzde 30’u daha sonra belirli bir öreme planı ile geri alınacak” diye konuştu.

“İlk çağrı dönemi 1 Ocak -30 Mart arasında”

Bu projenin diğer AB projeleri gibi çağrılı projelerden olduğunu anlatan Bahçe, iki dönem içinde çağrıya çıkılacağını belirterek, şunlara yer verdi: “Birinci çağrı dönemi 1 Ocakta başlayacak. 30 Marta kadar devam edecek. Üç aylık bir çağrı süresi var. İkinci çağrımız ise bir Temmuz’da başlayıp, 30 Eylülde sona erecek. Yılda iki dönem çağrıya çıkılacak. Bu aralarda çağrıya başvuru yapan kişi ve işletmelerin değerlendirmeleri yapılacak. Bu projeye başvuran ve desteklenme hakkı kazanan firma ve girişimciler, 36 ay içinde üretmeyi düşündükleri ürünün üretim safhasına geçmesi gerekiyor. Bu süre kurul kararı ile 6 daha uzatılabiliyor” dedi.