Sınav öncesinde köpekli arama timlerine eğitimler verildiğini ve sınav öncesinde eksiklerin giderilmesi için tatbikatların devam ettiğini belirten Arama ve Kurtarma Teknisyeni Veli Arıevi, depremlerde arama köpeklerine çok ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Deprem riskinin fazla olduğu ülkelerden bir tanesi olan Türkiye’de özellikle deprem sonrasında enkaz altında kalan insanlara ulaşma noktasında en etkili yol olarak da arama ve kurtarma köpekleri gösteriliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’da bu konuda arama ve kurtarma köpekleri ile eğitmenlerinin olası afetlerde arama ve kurtarma faaliyetlerinde yeterliliğini ölçen ve yetkilendiren sınavlar için Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nü 2 yıllığına yetkilendirdi. Bu kapsamda arama ve kurtarma faaliyetlerinde görevlendirilecek köpekli timlerin yetkilendirme sınavları öncesinde seminerler ve sınav öncesi eğitim faaliyetleri de sürüyor.

“AFYONKARAHİSAR 2 YIL BOYUNCA SORUMLU OLACAK”

Afyonkarahisar İl Afet Acil Durum Müdürlüğü hizmet alanında oluşturulan ve eğitimlerde kullanılan tatbikat alanında arama kurtarma köpekleri ve eğitmenlerine yönelik olarak devam eden eğitim çalışmaları hakkında bilgiler veren Arama ve Kurtarma Teknisyeni Veli Arıevi; “Arama ve kurtarma faaliyetlerinde yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildi. 2008 yılında getirilen ve AFAD’a verilen eğitim yeterlilik sınavlarında gerek gönüllü arama kurtarma ekipleri gerekse köpekli arama kurtarma timleri yeterlilik sınavları ile görev yeterliliği almak zorundalar. Köpekli arama timleri ile ilgili olarak başkanlığımız tarafından Afyonkarahisar AFAD Müdürlüğü 2 yıl süreyle yeterlilik sınavlarından sorumlu olacak. Bu görevlendirmenin ardından devraldığımız görevi en iyi şekilde yapmak için çalışmalarımıza başladık” dedi.

“SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE TİMLERİN EKSİKLERİNİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Arama ve kurtarma köpeklerinin enkaz altında canlı arama faaliyetlerinde önemli rolü olduğuna değinen Arama ve Kurtarma Teknisyeni Veli Arıevi; “Arama kurtarma faaliyetlerinde görevlendirilecek köpeklerin ve eğitmenlerinin yeterlilik sınavı öncesinde eksiklerinin giderilmesi ve sınava hazırlıklarına olanak sağlamak amacıyla eğitim seminerleri düzenledik. Eğitim seminerleriyle birlikte de tesisimizde bulunan tatbikat alanında bir senaryo eşliğinde enkaz altında kalan canlıları arama ve kurtarmaya yönelik tatbikatlar düzenliyoruz. Bu çalışmalar esnasında köpeğin eksikleri var ise tespit edip gidermeye, eğitmen ile köpek arasındaki iletişimde var ise noksanların giderilmesi noktasında tatbikatlarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

“DEPREMLERDE KÖPEKLERİMİZE İHTİYACIMIZ VAR”

Ülkemizde gönüllülerde dahil olmak üzere faaliyet gösteren tüm köpekli arama timlerinin girebileceği sınavın ilk aşamasında başarılı olan köpekli arama timlerine iki yıl geçerliliği bulunan eğitim yeterlilik sertifikası verileceğini ifade eden Arıevi; “Kurumsal anlamda eğitim alan köpekli timlerin yanı sıra derneklerde görevli gönüllü olarak çalışan kişiler de bu eğitimlere tabi olabiliyorlar. Afyonkarahisar’da yapılacak olan sınava 42 tane arama kurtarma köpeği başvuruda bulundu. Bu köpeklerin 10 tanesi gönüllüler tarafından başvuruda bulunulan köpekler. Mümkün olduğu kadar gönüllülerin sayısını çoğaltmaya çalışıyoruz çünkü depremlerde gerçekten köpeklerimize ihtiyacımız olacak” ifadelerini kullandı.