Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Durdu dil ve konuşma terapisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dil ve konuşma sorunlarında erken tanı ve tedavinin çocuğun zihinsel gelişiminde çok önemli rol oynadığını kaydeden Durdu, “Soruna müdahale edilmesi zihinsel ve dilsel gelişimin dışında, çocuğun ileride sorun yaşaması olası diğer alanlar olan davranış, duygusal gelişim, öğrenme, okuma ve sosyal alanlardaki gelişimini de olumlu olarak etkilemektedir. Dil gelişimi geriliğine veya bozukluğuna yol açabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan ilki genetik faktörlerdir. Dil bozukluğu olan anne, baba veya kardeşe sahip çocukların dil bozukluğu için diğer çocuklardan daha fazla risk taşıdığı yapılan çalışmalarda açık bir şekilde ortaya koyulmuştur. Yine ebeveyn etkisi önemlidir. Bazı araştırmacılar çocuklarla iletişim kurma biçimimizi de dil gelişimiyle ilişkilendirmektedir. Yapılan çalışmalarda çocuklarıyla sık oyun oynayan ve oynarken onlarla konuşan, çocuklarına kitap okuyan, çevrelerinde ilgilendikleri, işaretle gösterdikleri şeyler hakkında çocuklarıyla konuşan ve çocuklarıyla daha yalın ve sade bir dil kullanmayı tercih eden ebeveynlerin çocuklarının dil gelişimlerinin daha iyi durumda olduğu aktarılmıştır” şeklinde konuştu.

“Erken müdahale önemlidir”

“İşitme kaybı olan çocuklar sözel dili anlamak ve kendisini sözel olarak ifade etmek konusunda yaşanacak problemler açısından büyük bir risk taşımaktadır” diyen Durdu, “Eğer bu durum erken fark edilip müdahale edilmezse çocuk iletişim problemi, öğrenme güçlüğü, kendisini sosyal olarak soyutlama gibi bir takım problemlerle karşılaşacaktır. Bilişsel bozukluğa, nörolojik problemlerine ve otizm spektrumu bozukluklarına sahip çocuklarda medikal, gelişimsel ve davranışsal birçok problemin yanında dil ve konuşma becerilerinde de sıkıntı görülmektedir” diye değerlendirmede bulundu.

Dil ve Konuşma Terapisti olarak Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde göreve başladığını kaydeden Durdu, bu alanda sıkıntı yaşayanların kendilerine müracaat edebileceklerini söyledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programında dil ve konuşma terapisi tüm yönleriyle konuşuldu.