Kış aylarının soğuk ve karlı geçmesiyle birlikte hastalığa yakalanmanın kolaylaştığı bu günlerde, soğuktan az etkilenmek ve hastalıklardan kurtulmak isteyen vatandaşlar, soluğu bitkisel şifa dağıtan aktarlarda alıyor. Hastanelere olduğu kadar aktarlara da ilginin olduğunu belirten Çakıroğlu Aktar Sahibi Zafer Murat Çakır, aktara gelen hastalara kış çayı önerdiğini söyledi. Çakıroğlu şöyle devam etti; “Genelde tüketici Ihlamur, adaçayı gibi basit ürünleri biliyor. Kış çaylarımız, atom çaylarımız var, bunlara talep çok oluyor. Sürekli olarak kullanan da çok fazla bu tip çayları. Onun dışında bizden tavsiye isterlerse bizde hazır kış çaylarımız var. İçerisinde ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal, tarçın, meyve kabukları, hatmi çiçeği bulunuyor. Biz bu çayımızı ikram ediyoruz.”

“DOĞAL ÜRÜNLERİ TÜKETMEK DAHA FAYDALI”

Doğal çayların ya da farklı bitkilerin doğru ve düzenli kullanılmadığında faydası olduğu kadar yan etkisinin de olabileceğini dile getiren Çakır; “Ihlamuru erkekler 3-4 bardağın üzerinde içtiği zaman erkeklikte gerileme yapar. Tabi bu geçici olarak yavaşlatır. Bunun standarttı 2-3 bardaktır. Sabah kahvaltısında ya da sabahleyin çay yerine ıhlamur tercih edilebilir. Açken tüketildiğinde daha faydalı olur. Mide rahatsızlığınız varsa ona da iyi gelir. Bu arada kafelerde içilen ıhlamur aromalı ürünlerin hiçbir faydası yoktur. Mümkün olduğu kadar doğal ürünleri tüketmek daha faydalıdır” dedi.

“ZENCEFİL SOĞUK HASTALIKLARINA KARŞI İYİ GELİYOR”

Zencefilin soğuktan kaynaklanan birçok hastalığa iyi geldiğine dikkat çeken Çakır; “Zencefili taze olarak rendeleyip balla karıştırıp tükettiğinizde ciddi anlamda solunum sistemine ve akciğere etki ettiğini biliyoruz. Isıtıcı olduğu için balgam sökme anlamında ciddi bir etkisi vardır. Bunun yanında zencefil soğuktan gelen tüm rahatsızlıklarda çok etkilidir. Bugün üşüdüm dizlerimde ağrıyor diyen bir kişi zencefil tüketirse ciddi anlamda rahatladığını görecektir. Bunun yanında kış çayımız var. İçerisine karışabilecek bitkileri karıştırdığımız bir karışımdır. Bunun içine zaman zaman ayva yaprağı hatmi ve sığırkuyruğu, zencefil, tarçın bunları koyuyoruz. Her şeyden bir parça atıyoruz. Her yerde içilebilecek rahatlatıcı bir çay.”