Son günlerde Afyonkarahisar Antrenörler derneği(TÜFAD) hakkında gerek sosyal medyada gerekse yerel gazetelerde, gerekse spor camiasında kendisi hakkında söylenen açıklamalar hakkında TÜFAD Başkanı Mustafa Keser ve yönetim üyeleri TÜFAD toplantı salonunda basın ile bir araya gelerek açıklama yaptı. 

Derneğimiz genel kurulunun yaklaştığı şu günlerde, derneğe ve şahsını yıpratmak, spor kamuoyunda küçük düşürmek için gerçek dışı beyan ve ithamlarda bulunulduğunu belirten Keser” Bazı sorulara, basın yoluyla ve tarafımıza hitaben yazılan yazılarla cevaplar istenmektedir. Bu güne kadar sessiz kalıp susma hakkımızı kullanmamıza rağmen ısrarla üzerimize gelinmiştir. Dayanağı, belgesi olmayan, kulaktan dolma bilgilerle hala itham ve suçlamalara devam edilmektedir. Bu nedenle sorulara cevap verme gereksinimi doğmuştur. Dedi.

“Kendi açıklama yapmadı Güneş’e okuttu”

Basına bir bildiri vererek  yaşanan olayları bu bildire de beyan ettiğin belirten Keser, akıllarda kalan soruları cevap vermeyerek toplantıyı dağıtmak istedi ve her şeyin bu bildiride olduğunu dile getirdi. Basının ısrarlı davranışların neticesinde açıklama yapmak zorunda kalan Başkan Keser, bildirinin önemli başlıklarını her zaman gibi kendi okuyamadı ve Tüfad yönetimi üyesi Ali Güneş açıklama yaptı. 

“Gelirle ilgili olduğunu zannediyoruz”

Yerel bir gazetemizin 27 Şubat 2017 ve 03 Mart 2017 tarihli köşe yazılarında konunun ne olduğunu açıkça belirtilmemekle birlikte haklarından bir takım iddialar olduğundan bahsedildiğini belirten Güneş“Biz bu iddiaların derneğimizin gelir-giderleri ile ilgili olduğu kanısındayız. Bazı üye ve yöneticilerimiz tarafından derneğimizin 100 bin liranın üzerinde açığı olduğu, bazı faturaların yüksek miktarlarda ve usulsüz olarak alındığı konusunda sözlü olarak bizlere de ithamlarda bulunulmuştur. Tüm bu ithamların aslı olmadığı gibi yönetimimizin 3 yıllık döneminde derneğimizin toplam geliri 100 bin lira yoktur. Son 3 yıllık dönemde ilimizde 2 tane TFF-C antrenör kursu düzenlenmiş olup rakamsal olarak en yüksek gelirimiz budur.  Derneğimizin gelirinin büyük bir kısmı ilimizdeki amatör spor kulüplerinin (50-60 arasında kulüp) antrenörle yaptığı sözleşmelerden alınan referans bedelleri, antrenör üye aidatları, iki yılda bir düzenlenen seminer ücretleri ve bağışlardan oluşmaktadır. Her dernekte olduğu gibi tabi ki derneğimizin de giderleri vardır. Bu giderler derneğimiz adına il içi ve il dışında yapılan tüm faaliyet giderleri ve dernek demirbaş giderlerinden oluşmaktadır. Ayrıca derneğimizin tüm defter, evrak ve gelir-gider belgeleri 13 Şubat 2017 - 01 Mart 2017 tarihleri arasında İl Dernekler Müdürlüğünce incelenmiş olup herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmadığından evraklarımız geri iade edilmiştir.” İfadelerine yer  vermesine rağmen akıllarda soru işaret bıraktı. Tüfad derneğinin geliri bir hayli fazla olmasına rağmen giderinin çok olması ise ayrı bir durum olarak göze çarptı.


“Köşe yazarı sap ile samanı karıştırdı”

“Aynı yerel gazetemizin 07 Mart 2017 tarihli yazısında yazarımız aynen şöyle demektedir. "Ulusal boyutlu bir derneğimizin Afyon Şubesinin üyelerine sağlık raporu gerekir. Rapor sağlık kurulu raporu değildir. Tek doktor raporu olması yeterlidir." Burada yazarımız sap ile samanı karıştırmıştır. Sağlık raporu ayrıdır, İlkyardım sertifikası ayrıdır ve antrenör kursuna başvuran kişilerin bu iki belgeyi de almaları zorunludur. Ayrıca bu raporlar üyelerimiz için değil, TFF-C antrenör kursuna katılacak kursiyerler için alınmıştır. Öncelikle Sağlık Kurulu Raporunu açıklayalım. TFF'nin yayınladığı Teknik Adamların Eğitimi ve Sınıflandırılması Talimatı'nın, "Kurslara Başvuranlarda Aranacak Genel Koşullar" başlıklı 4. maddesinin (ç) şıkkı şöyledir. "Kursa daveti takiben ilgili kursa katılmasına herhangi bir engeli olmadığına dair tam teşekküllü hastaneden sağlık kurulu raporu almaları" denilmektedir. Talimatın bu maddesinden anlaşılacağı gibi Sağlık Raporu tam teşekküllü hastaneden ve sağlık kurulundan alınması gerekmektedir. 1-11 Kasım 2016 tarihleri arasında ilimizde düzenlenen TFF-C Antrenör Kursuna katılan arkadaşlarımız da ilimizdeki özel bir hastaneden bu raporu almışlar ve rapor bedelini özel hastaneye ödemişlerdir. “ifadelerine yer vererek g-köşe yazarını hedef seçti.

“İlk yardım sertifikalarında bizde mağdur olduk”

İlkyardım Sertifikası konusu hakkında bilgi veren yönetim kurulu üyesi Ali Güneş”. Yukarıda bahsi geçen Talimatın 4. maddesi (d) şıkkı şöyledir. "TFF tarafından düzenlenen bir antrenör kursuna katılacak kişiler için, Sağlık Bakanlığı'ndan, Acil Tıp Uzmanları Derneği'nden, Kızılay'dan veya İl Sağlık Müdürlüklerinden onaylı bir kurumdan İlkyardım Sertifikası almış olmaları" denilmektedir. Bu konuda derneğimiz öncülüğünde daha önceki yıllarda da İlkyardım Sertifikası aldığımız ilimiz dışından özel bir firma ile anlaşılmıştır. Bu anlaşma sonucu ilgili firma ilimize gelerek kursiyer arkadaşlarımıza bir günlük seminer vermiştir. Seminer sonunda kursiyerlere "İlk Yardımcı Sertifikası" onaylı ve imzalı olarak dağıtılmıştır. Sertifikaların karşılığı olan bedel kursiyerlerimiz tarafından eğitimi veren firmaya ödenmiştir. Daha sonra TÜFAD Genel merkezimizden aldığımız habere ve genel merkezimizin web sayfasından edindiğimiz bilgiye göre özel kurumdan aldığımız İlkyardımcı Sertifikalarının geçersiz olduğunu öğrendik. (Ek: Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü yazısı)  Ardından kursiyerlerimize dağıttığımız geçersiz ilkyardım sertifikalarını toplayarak imha ettik.  Antrenör kursu için ilkyardım sertifikasının zorunlu olması nedeniyle kursiyerlerimiz ikinci kez toplanıp ilimiz İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen İlkyardım eğitimine katıldı ve İlkyardım Sertifikalarını aldılar. İlimiz İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen "İlkyardım Sertifikası" eğitimi için kursiyerlerimiz İl Sağlık müdürlüğüne herhangi bir ücret ödememiştir.

Söz konusu gazete yazarımız yazısının ikinci bölümünde iki yıl önceki durumdan bahsetmektedir. İki yıl önce aynı firma ile ilkyardım sertifikası eğitimi için anlaşma yapılmış ve kursiyerlere düzenlenen seminer sonunda belgeleri dağıtılmıştır. O zaman sertifikalar ile ilgili bir sorun çıkmadığı için herhangi bir problem yaşanmamış ve iki yıl öncesi kursa katılanlara herhangi bir geri ödeme yapılmamıştır. 2016 yılı Kasım ayında yapılan kursa katılan kursiyerlere ödeme yapılmıştır ve bu tutarlar bizzat şahsım tarafından ödenmiştir. 2016 yılının Kasım ayına kadar eğitimi düzenleyen firma hakkında bir şikayet olmadığı için bağlı bulunduğu il ve TFF yetkilileri tarafından herhangi işlem yapılmamıştır. Söz konusu firmadan sadece ilimiz mağdur olmamış, diğer illerden de mağdur olanlar vardır. İlkyardım seminerini düzenleyen firma hakkında bağlı bulunduğu ilde hukuki işlem başlatılmıştır. Bu sebeple olayları saptırmanın bir anlamı yoktur.”  

Hangisi doğru söylüyor?

Halen yönetim kurulu üyesi olan bir arkadaşının  01 Mart 2017 tarihinde Noter kanalı ile derneğimize bir ihbarname gönderdiği bahseden bildiride ”. Yöneticimiz bu ihbarnamede "Derneğimizin 2,5 yıldır Yönetim Kurulu toplantısı yapmadığını, spor camiasında ve yerel basında derneğimiz adına söylenenlerden rahatsız olduğunu, derneğin gelirlerinin neler olduğunu nereye nasıl harcama yapıldığını bilmediğini, derneğin yaptığı faaliyetlerden bilgisi olmadığını, talep etmesine rağmen herhangi bir bilgi verilmediği için yönetimde bulunanlara ve kamuoyuna açıklama yapılmasını" istemektedir. Dernek Yönetim Kurulumuz göreve geldiğimiz 2014 yılı Nisan ayından 2017 yılı Mart ayına kadar on dokuz kez toplanmış ve bunların on sekizinde bu yöneticimizin imzası bulunmaktadır. Toplantı yapılmadığı iddia eden bu yöneticimiz toplantı dışında derneğimize hiç uğramadığı gibi, dernek binamızın devamlı açık kalmasını eleştirip neden devamlı derneği açıyorsunuz diyen bir kişidir. “ derken  yönetimde bulunan toplam dört kişi toplantıların olmadığını ve herhangi bir aksilik olmaması için kendilerinin imza attığı dile getirmesi de dikkatlerden kaçmadı. 


Suçu Kahraman’a ve üç yöneticiye attı”

TÜFAD yönetim kurlu başkan yardımcısı İdriz Karaman’a  ve yönetimde bulunan dört kişiye  suçu atan  Başkan Keserin açıklaması şu şekilde devam etti. “ Yöneticimiz spor camiasında ve yerel basında derneğimiz adına çıkan söylentilerden rahatsız olduğunu söylüyor. Maalesef bizlerde bu asılsız ve mesnetsiz söylentilerden rahatsız oluyoruz. Bu söylentileri çıkaranların 5-6 kişilik bir grup olduğunu ve bu grubun içersinde maalesef yöneticimizin kendisinin de olduğunu biliyoruz. Bu yöneticimiz 09 Mart 2017 tarihinde yerel bir gazetemize yaptığı asılsız açıklamalarla bu grubun içinde olduğunu ispatlamıştır. Derneğimizin gelir ve giderlerinin neler olduğunu yukarıda açıkladık. Yönetim Kurulunda 2 dönemdir bizimle görev alan bir üyemizin böyle bir soru sormasına bir anlam veremedik. Bu işlerin içinde olup da, derneğin gelirinin neler olduğunu bilmeyen bir yöneticinin TÜFAD başkanı olduğunu bir düşünün.

Yöneticimizin yukarıda bahsi geçen noter ihbarnamesi ve ihbar metni 09 Mart 2017 tarihli yerel   gazetemizde aynen yayınlanmıştır. Burada yöneticimizin nasıl ikilem içersinde kaldığı açıkça bellidir. Önce derneğin yaptığı faaliyetlerden haberinin olmadığından bahsediyor, sonra Derneğimizin tarafından Türkiye çapında düzenlenen, 2016 yılı Ağustos ayında yapılan bir etkinlikten bahsediyor. Yapılan faaliyetlerden haberim yok diyen bu yönetim kurulu üyemiz, ne acı ki; ilimizde düzenlenen bu etkinlikte Afyonkarahisarlı sporculardan oluşan "KOCATEPE" takımının da antrenörlüğünü yapıyor. Mademki faaliyetler hakkında bizden bilgi istiyorsunuz, kendi katıldığın bir etkinlik den bile haberi olmayan bir yönetim kurulu üyemiz olarak size buradan bilgi veriyoruz. 2016 yılı Ağustos ayında düzenlenen ve İlimizin ev sahipliği yaptığı Zafer Haftası Geleceğin Yıldızları Futbol Şenliği etkinliğinde Afyonkarahisar Kocatepe karmasının antrenörü sizdiniz Sayın İdris KAHRAMAN. Bu turnuva öncesi 29-30-31 Temmuz 2016 tarihlerinde Konya'da düzenlenen ve 42 ilin 2004 doğumlu sporcularının katıldığı "Mevlana Hoşgörüsü" isimli Türkiye'nin Yıldızları Futbol Şenliği etkinliğine de katılan sizdiniz Sayın İdris KAHRAMAN.  “ dedi.

500 lira neden alındı hala açıklanmadı

Bildiride “Gelelim 09 Mart 2017 tarihli yerel gazetemizde çıkan yazılara ve tarafımıza yöneltilen sorulara. İddia edildiği gibi TFF-C kursu ve İlk Yardım semineri 2016 yılı Haziran ayında değil 2016 Kasım ayında ilimizde düzenlenmiştir. Kursiyerlerin tamamına yakını ilimiz ilçeleri ve şehir dışından gelen kişilerden oluşmuştur. Teknik Adamların Eğitimi ve Sınıflandırılması Talimatı'nın, "Kurslara Başvuranlarda Aranacak Genel Koşullar" başlıklı 4. maddesi (e) şıkkında "Kurs ücretinin yatırıldığını belgelemeleri" denilmektedir. Kurs katılımcılarının çoğunluğu işlerinin yoğunluğu ve bulundukları ilçede Banka şubesinin (TÜFAD ve TFF'ye yatan ücretler) bulunmadığı gerekçesi ile TÜFAD ve TFF'ye yatan ücret ile Sağlık Kurulu raporu ve İlkyardımcı Sertifikası ücretini şahsıma ödeyip bu işlemleri onlar adına takip etmemi rica etmişlerdir. Ben de onların ricasını kırmayıp bu ücretleri kursiyerler adına gerekli yerlere ödedim. Bu ödemelerin TÜFAD Afyonkarahisar derneğimiz ile hiçbir ilgisi ve dernek gelir giderlerinde kayıtları yoktur. Bu ücretlerin 700.00 lirası TÜFAD Genel merkez banka hesabına, 300.00 lirası TFF banka hesabına (iddia edildiği gibi 750.00-250,00 TL değil) yatırılmıştır. Denildi. Keser’in katılan kursiyerlerden 1000TL yerine neden 1500 TL alındığı hala açıklık yapılmadığı dikkatlerden kaçmadı. 

Burada söz konusu TÜFAD Başkanlığı değil”

Bildiride   söz konusu açıklamalar devam ederken Tüfad’da yaşana olumsuz olayların nedeni ile  spor kamuoyuna açıklama yapılmasını isteyen İdriz Kahraman’a başkanlığa aday olacağı için bu şekilde karalama yaptığını belirten Keser’in bu açıklaması hiçde tasvip edilmedi.  Burada söz konusu başkanlık seçimin değil olduğunu belirten spor otoriteleri Keser’i bu davranış ile tasvip etmedi Yapılan bildiride “. Kalan paranın 300.00 lirası İlkyardımcı Sertifikası için seminer düzenleyen Özel Kuruma ödenmiştir. Kalan miktar ise Sağlık Kurulu Raporu alınan Özel Hastaneye ödenmiştir. Bu konularla ilgili geniş açıklama üst kısımda yapılmıştır. İddia edildiği gibi İlkyardım Sertifikası için İl Sağlık Müdürlüğüne 200,00 TL ücret ödemedim ve kimseye de ödediğimi söylemedim. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğüne hiç bir ücret ödenmemiştir. 

2016 yılı Haziran ayında ilimizde düzenlenen kurstan İlkyardım Sertifikası alan yöneticimiz, herkese verilen İlkyardım Sertifikasının sahte olduğundan bahsetmektedir. Madem belgelerin sahte olduğunu biliyordun niye daha önce çıkıp da açıklamadın? Diğer illerinde içinde olduğu yüzlerce sertifika sahibinin mağdur olmasına göz yumdun? TÜFAD Başkanlığına aday olacağın için mi asılsız iddialarla gündemi meşgul ediyorsun Sayın KAHRAMAN?”denilmesi son derece yanlış bulunuldu. 


Forma konusu kafaları karıştırdı    

Yöneticimiz, Tüfad Genel Başkanımız İsmail DİLBER'in çocuklarımıza üç takım forma hediye ettiğini ve bu formaların taraflarınca para ile satıldığını iddia edildiğini  bildiride  forma parası alınması hala kafaları  karıştı. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde  2004 Doğumlular Zafer Haftası Geleceğin Yıldızları Futbol Şenliği” 26-28 Ağustos 2016 tarihleri arasında ilimizde düzenlendi. Bu şenliğe, TÜFAD şubelerinin bulunduğu illerden karma 3 takım (Cumhuriyet, 30 Ağustos ve Sakarya takımları) ile İlimiz sporcularından kurulu “Kocatepe” takımı olmak üzere toplamda 4 takım katıldı. TÜFAD Genel Merkezimiz her takıma birer forma hediye etti. Bu formaların bedenlerinin sporculara büyük gelmesi nedeniyle sporcu velileri tarafımızdan başka forma talep ettikleri yönetim kurulu üyelerinin böyle bir imkanı olmadığı kendilerine ilettiğini dile getirdiği ve  bunun üzerine sporcu velileri kendi aralarında 30.00’ar TL para toplayarak yeni bir takım forma alındığını bildiride yer aldı.. Bu konuyla derneğin hiçbir ilişkisi olmadığını belirten bildiride.. İddia edildiği gibi her takıma üç değil bir takım forma hediye edilmiştir. Bu hediye edilen 1 takım formada “Kocatepe” takımında oynayan sporcularda kalmıştır.   Keser’in konu ile ilgili olarak   Şeker’de çalışan  ve bu etkinlikte bulunan bir öğrenci velisini tanık göstermesi ise ayrıca bir  göze çarpan bir konu oldu. Bu şahıs yönetim huzurunda bu konuyu dile getirdiklerini ve imza karşılığı bunu yaptırdıklarını dile getirmesine rağmen araştırmalarımız sonucunda  bu ailelerin bu konu ile ilgili bilgileri olmadığı ve maç gününde kendilerinden  para istenildiği öğrenildi. . 

“Dernek denetimi yapıldı”

Ayrıca Yöneticimiz, Afyonkarahisar TÜFAD’a ait defterlerin ve faturaların bilirkişi tarafından incelettirileceğini beyan etmektedir. 5253 sayılı Dernekler Kanunun 19. maddesinde “Dernek Denetiminin” nasıl yapıldığı açıkça belirtilmiştir. İddia sahibi arkadaşımıza ve bizlere iftirada bulunan üyelerimize “5253 sayılı Dernekler Kanunun 19. Maddesini” okumasını tavsiye ederiz. Ayrıca yazımızın baş tarafında bahsettiğimiz gibi derneğimiz Şubat ayı içersinde il dernekler müdürlüğünce denetlenmiştir.

Yine 09 Mart 2017 tarihli yerel gazetemizde “Gözler Genel Merkezde” başlıklı bir yazı yazılmıştır. Burada Genel Başkanımız ağzından genel kurulun en kısa sürede ve 1 Nisana kadar yapılmasının gerektiğinden bahsedilmektedir. TÜFAD Afyonkarahisar Şubemizin genel kurul zamanı Mart ayı değil Nisan ayındadır. Bu yazıda bahsettiğiniz gibi “Genel Kurul Kararının” 2 ay öncesinden alınması gerekli değildir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun (Derneklerle İlgili Hükümler) 77. maddesinde toplantıya çağrının nasıl yapıldığı açıkça izah edilmiştir. Bu arkadaşlarımıza bu maddeleri okumalarını öneririz.

Bu süreç içersinde Yönetim Kurulu üyelerimiz telefonla aranıp tehdit edilerek baskı altına alınmak istenilmektedir. Kamuoyunda şahsım ve derneğimiz hakkında yanlış anlamalara sebebiyet verebilecek algı operasyonuna karşı bu açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur.  Yönetim kurulu üyelerimiz ile şahsım hakkında olan her türlü karalama faaliyetine karşı tüm dava haklarımızı saklı tuttuğumuzu saygıdeğer basın mensupları huzurunda belirtmek isteriz. 

Dört yönetici istifa etti?

Dün Afyonkarahisar Antrenörler derneği tarafından yapılan açıklamadan sonra Yönetim kurulu üyeliğinde bulunan İdriz Kahraman, İsmail Yeşilçay, Turan Saltık ve Ali Şahin, istifa dilekçelerini başkan Mustafa Keser’e verdi.

Son günlerde Afyonkarahisar Antrenörler derneği(TÜFAD) hakkında gerek sosyal medyada gerekse yerel gazetelerde, gerekse spor camiasında kendisi hakkında söylenen açıklamalar hakkında TÜFAD Başkanı Mustafa Keser ve yönetim üyeleri TÜFAD toplantı salonunda basın ile bir araya gelerek açıklama yaptı. Bu açıklama sonunda ise Başkan Mustafa Keser’in açıklamalarını yeterli bulmayan Yönetim kurulu üyeliğinde bulunan İdriz Kahraman, İsmail Yeşilçay, Turan Saltık ve Ali Şahin, istifa dilekçelerini başkan Mustafa Keser’e verdi. Bu kişilerin yaptığı istifa dilekçelerinde” Tüfad yönetim kurlu üyesi olarak üç yıldır yönetim kurulu üyesiyim. Dernek olarak yönetim kurulu başkanı hakkında gerek basında gerekse toplum  tarafından konuşulan konularınyönetim kurulu üyelerine açıklama yapmaması ve sessiz kalması,Bu uygunsuz ve ciddi ilthamlar karşısında son derece rahatsız ve huzursuz oldum. Bu yüzde dolayı yönetim kurulu üyeliğimden istifa etmiş bulunmaktayım. Bundan sonra yönetim kurulu ile hiçbir alakam kalmamıştır” dedi.