Toplumsal bir yara haline gelen sigara tüketiminin insan sağlığına verdiği zararları anlatmak ve genç nesillerin sigara alışkanlığı kazanmasını önlemek için 50 yıldır Yeşilay gönüllüsü olarak mücadelesini sürdüren Ahmet Yeşilay; “Sigara tüketen insanlar kendileri ve çocuklarının geleceği için sigarayı bıraksın” çağrısında bulundu.

Dumansız hava sahası projesini 38 yaşında Yeşilay Gönüllüsü olarak başlatan ve 50 yıldır sigarayla mücadeleye yönelik çalışmalarını sürdüren Ahmet Yeşilay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara tüketen vatandaşları zehirli maddeden uzak durmaya davet etti.


“SİGARASIZ TOPLUMDA AİLE BİREYLERİNİN KATKISI ÇOK ÖNEMLİ”

Yeşilay Gönüllüsü Ahmet Yeşilay, dünya genelinde sigara tüketiminin yaygınlaştığını ancak Türkiye’de sigara tüketiminin hızla artması ve kullananların yaşının 10-12 yaşa kadar düşmesi nedeniyle sağlıklı genç nesillerin küçük yaştan itibaren zehirlendiğini dile getirdi. Ahmet Yeşilay; “Devlet büyüklerinin aldıkları 4207 sayılı kapalı alanda sigara içilmesinin yasaklanması kanunu, 18 yaşından küçüklere sigara satışının yasaklanması gibi sigarayla mücadele kararları bir önleyici tedbir olsa da mücadelede aile bireylerinin katkısı çok daha önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum” dedi.


“GENÇ NESİLLERİ SİGARAYA ALIŞTIRMAMAK EN ÖNEMLİ TEDBİR”

Küçük yaştaki çocuklar çevresinde gördükleri şeyleri tekrar ederek kendi kimliklerini kazanmaya çalıştığını belirten 88 yaşındaki Yeşilay Gönüllüsü Ahmet Yeşilay; “Aile bireyleri çocuklarının yanında sigara ve benzeri kötü alışkanlıklar olarak ifade edilen maddeleri tükettiklerinde çocukları da onların yaptıkları yanlışları iyi bir örnekmiş gibi tekrarlayarak alışkanlık kazanırlar. Gördüğünü yapan çocuklar bir süre sonra bağımlı hale geleceği için en önemli tedbir çocukları alıştırmamaktır. Bu nedenle 8 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde tüm halkımıza tüm hastalıkların temelini oluşturan sigara kullanımını hayatlarının kalan bölümlerinde tüketmemelerini böylelikle de genç nesillere sigara kullanma alışkanlıklarının aşılanmayacağı temiz bir geleceği bırakmalarını temenni ediyorum” diye konuştu.


“BİLİNÇLİ TOPLUM YETİŞMESİ İÇİN OKULLARDA EĞİTİMLER VERİYORUZ”

Sigara kullanımının küçük yaşlara düştüğünü yineleyen Ahmet Yeşilay; “Sigarayla mücadele konusunda İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ile okullarda öğrencilere sigarayla mücadele ve zararları konusunda eğitimler verilmesi ve sıkı denetimler yapılması konusunda talebimizi iletmiştik. Kendisi de bizlere bu konuda ciddi destekler verdiler. Verdikleri destekten dolayı İl Mili Eğitim Müdürü Metin Yalçın’a da teşekkür ediyorum. Diğer yandan ülke genelinde Sigara tüketiminin azaltılması ve sigarasız bir toplum için mücadelesini sürdüren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.