Bakanlık nezdinde hayata geçirilen Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı kapsamında da Afyonkarahisar’da 5 bin 900 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan borçlar ve alacakların yapılandırılması uygulaması, kayıt dışı istihdamla mücadele ve Çalışa Hayatında Milli Seferberlik Programı’nın Afyonkarahisar’daki yansımaları hakkında bilgiler veren İl Müdürü Samet Fidan, Afyonkarahisar’da sevindirici gelişmeler yaşandığını belirtti.

“YAPILANDIRILAN BORÇ VE ALACAKLAR 304 MİLYON TL”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan 6736 sayılı borçların ve alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin uygulamanın Afyonkarahisar etabını aktaran İl Müdürü samet Fidan; “6736 sayılı alacakların ve borçların yapılandırılmasına ilişkin yasa geçtiğimiz yıl uyguladığımız bir yasaydı. İlk peşin ödeme tarihi Şubat ayı olmakla birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar da ertelendi. Bu kapsamda ilimizde 4998 adet işyeri olarak, 5503’de Bağkur’lu 1312’de Genel Sağlık Sigortası olmak üzere toplamda 11 bin 813 başvuru alındı. 31 Temmuz tarihi itibariyle başvurular neticesinde yapılandırmalarını yapmış olduğumuz borç ve alacaklar tutarı toplam 303 milyon 708 bin TL’dir. Bu tutardan tahsil edilen borç 24 milyon 970 bin TL olarak gerçekleştirildi. Yüzdelik dilimde bakıldığında ise yüzde 8,2 oranında bir alacak yapılandırma kanunu kapsamında tahsil edilmiş oldu” dedi.

“YAPILANDIRMANIN İLK TAKSİTİ 31 AĞUSTOS’A KADAR ÖDENMEK ZORUNDA”

15 Temmuz sürecinden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan 7020 sayılı borçların ve alacakların yapılandırılmasına ilişkin kanunun uygulama esasları hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Samet Fidan; “15 Temmuz darbe girişiminin ardından yatırılamayan pirimler ve 6736 sayılı yapılandırma kanunundan faydalanamayanlar için hayata geçirilen bir yasadır 7020 sayılı yapılandırma uygulaması. 7020 sayılı yapılandırma kanunundan faydalanmak isteyenler için 31 Mayıs tarihine kadar son başvuru süresi vardı. Yapılandırmanın ilk taksitleri de 31 Ağustos tarihine kadar ödenecek. Henüz taksit ödemeleri için iki haftalık bir süre daha olduğu için net veriler oluşmamakla birlikte SSK ve işyeri olarak 2212 müracaat var. Yapılan başvurular ile tahsil edilecek toplam borç ve alacaklar tutarı 38 milyon 296 bin TL olmasına karşılık bugüne kadar 382 bin 865 TL tahsilat yapıldı. Halen 31 Ağustos’a kadar ödeme imkanları olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Bağkur’lu sigortalılarımızın borç ve alacaklarına ilişkin bilgiler de verecek olursak 1449 kişi başvuruda bulundu. Başvuruları alınan kişilerden toplamda 9 milyon 918 bin TL borç ve alacak için yapılandırma yapıldı. Bu yapılandırmadan da şu ana kadar 151 bin 873 TL’lik tutarı tahsil edildi” diye konuştu.

“MİLLİ SEFERBERLİK İÇİN ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ İSTİHDAM ORANININ ÜZERİNE ÇIKMAYI BAŞARDIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Şubat’ta yaptığı Milli Seferberlik çağrısı ve dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da yapılan çağrıdan yola çıkarak Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı’nı başlatmıştı. Hayata geçen İstihdam Seferberliğinde Afyonkarahisar’da gelinen noktaya ilişkin de bilgiler veren Çalışma ve sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Samet Fidan; “Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Bakanlığımızın başlattığı programın amacı sigortası olmayanlara, çalışmayanlara iş imkanı oluşturulmasıydı. Programın uygulama aşamasında her il kendi durumuna göre istihdam seferberliğine katkı anlamında taahhütler vermişti. Afyonkarahisar olarak biz de 5 bin istihdam taahhüdünde bulunmuştuk. İstihdam Seferberliği konusunda bugün gelinen noktada Afyonkarahisar’ın net rakamı 5 bin 900’ü aşmış durumda. Bu rakamı da yılın ortalaması üzerinden buluyoruz ancak 2 ay önce bu rakam 8 bin 500’ler seviyesinde idi. Afyonkarahisar olarak geldiğimiz noktada vermiş olduğumuz taahhüdün üzerindeyiz. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programının Afyonkarahisar’a kazandırdığı bir ivme olduğunu söylemek gerekir” dedi.

“TEŞVİKİN İŞVERENE KATKISI 1 ÇALIŞAN İÇİN 773 TL”

Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı kapsamında 3 aydır sigortası bulunmayanlar ile çalışmayan İşkur’a kayıtlı sigortalıların istihdamına yönelik bir teşvikin de yürürlükte olduğunu belirten İl Müdürü Fidan; “687 sayılı KHK ile istihdama yönelik güncel bir teklif halen yürürlükte. Bu güncel teşvik ile son 3 ayda hiçbir işyerinde çalışmamış İşkur’a kayıtlı sigortalılar istihdam edildi. Bu teşvik kapsamında işe alınan kişilerden dolayı işverenlerimiz vergi ve sigorta primi ödemiyorlar. 31 Aralık 2017 tarihine kadar da sürecek olan bu teşvikimiz nedeniyle bir işverenimiz bir sigortalıyı işe aldığında yaklaşık olarak 773 TL tutan vergi ve sigorta primini ödemeyecek” hatırlatmasında bulundu.

“AFYONKARAHİSAR SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA”

Ülke ekonomisine ciddi manada zarar verdiği ifade edilen Kayıt Dışı İstihdam konusunda da bakanlık düzeyinde ciddi bir çalışmanın yürütüldüğünü dile getiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Samet Fidan; “Kayıt Dışı İstihdam iki ayrı açıdan değerlendirmeye alınıyor. Tarım sektörünün de içinde yer aldığı Kayıt Dışı İstihdam ve tarım sektörü dışındaki sektörlerde Kayıt Dışı İstihdam olarak iki farklı perspektiften değerlendiriliyor. Türkiye ortalaması şu anda kayıt dışı istihdamda yaklaşık yüzde 33,50 civarında. Afyonkarahisar’ı da içerisinde barındıran Kütahya, Uşak ve Manisa illerinin de yer aldığı TR33 bölgesinde kayıt dışı istihdam yüzde 39,1 olarak ölçülmüş. Bu rakam Türkiye ortalamasının biraz üzerinde ancak tarım sektörünü bu değerlendirmenin dışında tuttuğumuz zaman durum çok farklı. Tarım sektöründe ülke genelindeki kayıt dışı istihdam yüzde 78 seviyesinde iken TR33 bölgesinde bu oran yüzde 81 olarak tespit edilmiş durumda. Sanayi ortalamasında Türkiye ortalaması yüzde 16, bölgemizde ise yüzde 23, hizmetler sektöründe ülke ortalaması yüzde 15 iken bölgemizde ise yüzde 20 olarak öne çıkıyor. Afyonkarahisar özeline bakıldığında ise 2015 yılı sonunda tarım hariç hizmet ve sanayi sektöründe Türkiye ortalaması yüzde 21 seviyesindeyken ilimiz yüzde 16’lar seviyesindeydi” dedi.

“BÖLGE OLARAK KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE DE ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ”

Afyonkarahisar’da sektörlere ve yaş gruplarına göre kayıt dışı istihdam oranlarını da paylaşan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Samet Fidan; “İlimizde 10 ve altında işçi çalıştıran işyerlerinde Türkiye ortalaması yüzde 54, TR33 bölgesinde yüzde 60 olarak belirlenirken 11 ile 19 kişi çalışan işyerlerinde Türkiye ortalaması yüzde 16 iken TR33 bölgesinde bu oran yüzde 4 civarında.  20-29 kişi çalışan işyerlerinde Türkiye ortalaması yüzde 10 iken TR33 bölgesinde bu oran yüzde 3 olarak tespit edilmiştir. 50 ve üzeri çalışanların bulunduğu işyerlerinde de Türkiye ortalaması yüzde 3 olmakla birlikte TR33 bölgesinde bu oran yüzde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanların yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise 15-19 yaşında olanlar ile 60-65 yaş üzerinde olanların kayıt dışı çalışma oranları yüzde 76 seviyesinden yüzde 83’ler seviyesine çıkarken 20-24 yaşından 54 yaşına kadar olan aralıkta ise yüzde 20’ler seviyesine kadar düştüğünü gözlemliyoruz” diye konuştu.

“LOKOMOTİF SEKTÖRLERDE İŞYERİ VE SİGORTALI SAYIMIZ YÜZDE 10 İLA 20 ORANINDA ARTTI”

Afyonkarahisar’ın lokomotif sektörleri olan et ve et ürünleri, mermer, konaklama, inşaat, seracılık gibi sektörlerde işletme sayıları ve çalışan sayılarıyla ilgili olarak da verileri paylaşan İl Müdürü Samet Fidan; “Afyonkarahisar ekonomisini sırtlayan bazı sektörler var ve bu sektörler Türkiye’yi de ilgilendiriyor. İnşaat sektörü, Afyonkarahisar ile özdeşleşen şekerleme ve lokum imalatı, et ve et ürünleri, konaklama, yine ilimizle özdeşleşen termal, son günlerde artan seracılık, en belirgin sektörlerden olan mermercilik de önemli sektörler olarak ön plana çıkıyor. Bu sektörleri detaylı bir şekilde değerlendirdiğimiz zaman hem Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı sonrasında hem de işverenlerimizin bu konuya vermiş olduğu ağırlığı da göstererek bir önceki yıla göre bu sektörlerin tamamında yüzde 10, yüzde 15, yüzde 20 gibi değişik oranlarda hem işyeri artışı hem de sigortalı artışı mevcut. İlin ekonomik gelişmeleri ve sosyal güvenlik açısından bakıldığında kayıt dışılığın azalması açısından bizleri sevindiren önemli bir gelişme” açıklamasında bulundu.