Acil olarak personel alımlarının yapılarak hizmetlerde rahatlamanın sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’yi ekonomik ve siyasi istikrarın yanı sıra kamusal işleyiş anlamında da zor bir sürece iten 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 1 yılı aşkın bir süre geçti ancak yargılama süreçlerinin devam ediyor olması nedeniyle kamu hizmetlerinde aksamalar olduğu dile getiriliyor.

“İş yükü fazlalığı nedeniyle hizmetlerde aksama oluyor”

15 Temmuz Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY yapılanmasıyla bağlantılı olan ve olduğu düşünülen kamu çalışanlarına yönelik tedbir amaçlı olarak uygulanan KHK ile açığa alma ve ihraç istemiyle yargı süreci başlatılmıştı. Yürütülen çalışmalar neticesinde ülke genelinde binlerce memur açığa alınmıştı. Süreci değerlendiren Memur-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdülkadir Hız, yargılama süreçleri ve ihraçlar nedeniyle kamuda açığa alınan personellerin iş yükünün fazlalığı nedeniyle hizmetlerde aksama olduğuna değinerek personel alımlarının hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

“İhraç edilen kamu çalışanı sayısı da oldukça fazla”

Yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdülkadir Hız; “15 Temmuz 2016 günü yaşanan hain darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY yapılanmasıyla mücadele kapsamında kamu çalışanlarıyla ilgili başlatılan operasyonlar neticesinde örgütle bağlantısı olanlar ve olduğu şüphesiyle açığa alınanlardan oluşan çok sayıda kamu çalışanı var. Yürütülen soruşturmalar kapsamında da meslekten ihraç edilen kamu çalışanı sayısı da oldukça fazla. Halen mahkeme süreçleri de devam ediyor. Bu nedenle açığa alınmış olan kamu çalışanlarının da görevlerine iadeleri gerçeklemeyeceği için kamu hizmetlerinde personel açığından kaynaklanan aksamalar oluyor” dedi.

“Acilen personel alımı yapılmalı”

KHK ile başlatılan soruşturmalar nedeniyle kamuda açığa almalar ve ihraçlar nedeniyle personel eksikliğinin yaşandığının altını çizen Memur-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdülkadir Hız, acile personel alımına ihtiyaç olduğunu söyledi. Hız; “Binlerce kamu çalışanının soruşturmalar devam ettiği için tedbir amaçlı da olsa açığa alınması, meslekten ihraç edilen kamu çalışanlarının sayısının da fazla olması sebebiyle yaşanan aksamaların giderilmesi için hızlı bir şekilde personel istihdamı yapılması yönünde talebimiz var. Personel açığı nedeniyle iş yükü fazlalaşan kamu çalışanlarımız var. Hukuki süreç devam ederken kamudaki hizmetlerde aksamaların yaşanmaması ve personeller üzerinde oluşan iş yükünün azaltılması için çalışma yapılması gerekiyor” diye konuştu. 

“Kurumlarda 4-5 kişinin yapacağı işi tek kişi yapmaya çalışır hale gelindi”

Kamuda istihdam edilmek üzere bakanlıklar düzeyinde personel alım ilanlarına çıkılmaya başlandığı ve toplamda 15 bin personel alımı yapılacağına ilişkin açıklamalar üzerinden de gündemi değerlendiren Memur-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdülkadir Hız; “Bakanlıklar düzeyinde kamuda istihdam edilmek üzere personel alım ilanlarına çıkılmaya başlandı. Alınacak personeller ile kamu hizmetlerinde bir rahatlamanın sağlanması planlanıyor ancak 15 bin personel bu rahatlamanın sağlanması için yeterli olmayacaktır. Bunun nedeni ise kamuda açığa alınanlar ve ihraç edilenlerle birlikte personel açığı 100 bini bulmuş durumda. Bu nedenle 15 bin personel istihdamının çok fazla katkı sağlayacağını düşünmüyorum. 15 Temmuz öncesinde de personel açığı vardı bir de bu süreç başlayınca personel açığı çok daha fazlalaştı. Hakikaten son 1 yıldır kamu çalışanları zor durumda. Kurum içerisinde 4-5 personelin yapacağı işi 1 kişi yüklenmeye çalışır hale geldi. Bu nedenle bir an önce personel alımı yapılarak istihdamın sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Sağlık hizmetlerinde sorunlar çok daha büyük”

Yaşanan süreç nedeniyle çok sayıda doktor ve sağlık çalışanının meslekten ihraç edildiğini ve halen açıkta bulunan sağlık personelleri olduğunu ifade eden Başkan Abdülkadir Hız; Sağlık çalışanları çok zor ve sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Doktor ve yardımcı sağlık personeli açısından çok büyük eksikliklerimiz var. Hemşirelerimiz, sağlık memurlarımız kan ağlıyor desek yeri var. Bu nedenle onları destekleyecek personel istihdamlarının yapılması lazım. Vatandaşlarımıza da bu eksiklikler yansıyor. Doktor açığı olduğu için bazı branşlarda vatandaşlara günler sonrasına ve hatta aylar sonrasına randevu verilir hale gelindi. Sağlık çalışanlarının 24 saat nöbet tuttuktan sonra 24 saat sonra yeniden nöbete gelmek mecburiyetinde kaldığını da biliyoruz. Özellikle sağlık alanında yaşanan sıkıntıların daha vahim sonuçlar doğurmaması adına hızla çözümler üretilmesi ve istihdamın sağlanmasını arzu ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Şehit ve gazi ailelerine duruşmalarda destek verilmeli”

FETÖ/PDY yapılanmasının darbe girişimi sırasında şehit olan 250 vatan evladının yakınlarına mahkeme süreçlerinde sahip çıkılması gerektiğine de değinen Memur-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdülkadir Hız; “Hain darbe girişiminin önlenmesi için bedenlerini siper eden ve vatan için şehit düşen 250 vatan evladının ailesi ve yakınlarının duruşmalarda yalnız kaldığı yönünde beyanatlar okuyoruz. Buradan hemşerilerimize ve milletimize bir çağrıda bulunarak şehit aileleri ve gazilerimizin ailelerini duruşmalarda yalnız bırakmamalarını ve davalara müdahil olmalarını istiyorum. Şehit ve gazi yakınları bizler için en kıymetli insanlardır ve onların duruşmalarda yalnız bırakılmamalarını aksine onların yanında olup destek olunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.