İhsaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Muhammed Erdal, Kaymakamlık bünyesinde alınan “Drone” sayesinde zaman ve iş yükü yönünden tasarruf edildiğini söyledi.

Erdal, İhsaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün 2016 yılına kadar arazi çalışmalarını araçlarla tarlanın başına kadar giderek yaptıklarını belirterek, Anahaber Gazetesine yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“İlçemizdeki toplam arazi uzunluğu yaklaşık 5 bin metrekare civarında. Daha önce çok iş yükümüz fazlaydı. İlçe Kaymakamlığımızın bünyesine aldığı drone sayesinde elimiz kolaylaştı. Müdürlüğümüzde iki Ziraat Mühendisi olarak, drone kullanmak için eğitime gidip ehliyetlerimizi aldık. Yaklaşık 7-8 aydır arazi işlerimizi drone sayesinde yapıyoruz. Çalışma için gittiğimiz köylerde drone kullanrak belli noktalardan görüntü ve fotoğraf alıyoruz. Yine ortalama bir ayı geçen kontrol süremizi de bir haftaya indirdik. Ve de bunu personel olarak da tek kişiye düşürdük. Daha önce bu işlere dört kişilik bir ekip gidiyordu.”

“İtilaf durumlarını görseller üzerinden sonuçlandırıyoruz”

Coğrafi bilgi sistemi üzerinden vatandaşların beyan ettikleri ada ve parsel girişlerini yaptıklarını aktaran Erdal, daha sonra da drone üzerinden bir uçuş rotası belirlediklerini kaydetti.

Drone ilgili ada ve parsele geldiğinde kamerasını oraya yönlendirildiğine dikkat çeken Erdal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Drone, hem kamera hem de fotoğraf çekiyor. Bunları da otomatik olarak yapıyor. Yine bir uçuşta 40-45 parselin kontrolünü gerçekleştiriyor. İlçe müdürlüğü olarak biz, iş gücünden ve zamandan çok büyük bir tasarruf ettik. Daha önce 3-4 kişilik bir ekibin yaptığı bir işi, drone sayesinde tek kişi halinde yapabilir olduk. Yine mazotla gezdiğimiz tarlaları, elektrikle şarj ettiğimiz drone gerçekleştiriyoruz. Yani mazot, işgücü ve zamandan çok büyük karımız var. Ayrıca elde ettiğimiz görüntü ve fotoğrafları kayıt altına alıyoruz. Biz önceden kontrol ettiğimiz de not alıyorduk. Şimdi direkt olarak görselleri kayıt altına alıyoruz. Bu sayede vatandaşların itilaf durumu da söz konusu olmuyor. Çünkü direkt görüntüler üzerinden sonuca ulaşıyoruz.”

“Turizm ve güvenlik hizmetlerinde de kullanılıyor”

Erdal, Afyonkarahisar’daki pek çok paydaş kurumlara drone kullanma konusunda bilgi verdiklerini ifade etti.
Türkiye’de de Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerindeki meslektaşlarına drone sayesinde yaptıkları işlerle ilgili bilgi aktardıklarına değinen Erdal, şu değerlendirmede bulundu:

“Diğer şehirlerde çalışan meslektaşlarımız drone ile ilgili sistem çalışmalarının anlatıyoruz.  Onlar bizlerden fikir alıyorlar. Çünkü tek tek arazileri kontrol etmek yorucu olduğu için kurumlara çoklu olarak kolaylık sağlıyor. Yine ilçe Kaymakamlığımızın drone, turizm ve güvenlik içinde kullanılıyor. O birimlerde çalışan arkadaşlarımız da işlerine kolaylık sağlayarak, zamandan ve iş gücünden tasarruf elde ediyorlar.” diye konuştu.

Erdal, drone ilçedeki kurumlara kazandıran İhsaniye Kaymakamı Alper Taş’a da teşekkür etti.