Afyonkarahisar'da yaşayan Soner Çakır, mikropları öldüren özelliği ile bilinen kaktüs meyvesinden sirkesi yapılarak Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. Yakın zamanda satışa sunulmaya hazırlanan kaktüs sirkesinin yapılışı ise diğer sirkelere bakıldığında daha zor olduğu görüldü. Kaktüs meyveleri bir kaç saat suda ıslatıldıktan sonra küçük küçük doğranıyor. Doğranan meyveler bir kabın içine konulup üzerine su ilave edilerek, bal veya pekmez ile de tatlandırılan karışım yaklaşık 25 gün kapağı kapatılmadan muhafaza ediliyor. Son aşamada ise kapağı kapatılan sirke 6 ay bekledikten sonra tüketime hazır hale geliyor. 70'inci sirkesini de kaktüs sirkesi olarak üretiyor. Afyonkarahisar'da kendi üretim tesislerinde kaktüs sirkesi üretmeye başlayan Çakır, kaktüs sirkesinin zayıflamaya da fayda sağladığını ifade etti.

                                                         

AKDENİZ BÖLGESİNE HAS BİR MEYVE

Afyonkarahisar'da yaklaşık 3 yıldır sirke üreten Soner Çakır, sirkeye gönül verenlerden olduğunu söyledi. İbn-i Sina'nın deyimi ile meyvelerin şahı olarak kaktüs meyvesini işaret ettiğini söyleyen Çakır, kaktüs meyvesinin tüketiminin az ve dalından yere düşerek çürüyüp kaybolan bir meyve olduğunu dile getirdi. Çakır şöyle konuştu; "Kaktüs meyvesinin sirkesini yapalım diye yola çıktık. Kaktüs meyvesinin faydası saymakla bitmez. Üretim tesislerimize kaktüs meyvesini getirdik ve işlemeye başladık. Önce doğranıyor. Doğrandıktan sonra sirke olmak için bırakıyoruz ve bal ile karıştırıyoruz. 6 aylık süre içerisinde sirke haline geliyor. Kıbrıs ve Akdeniz bölgesinde babutsa ismi ile adlandırılıyor. Bu bölgelere has bir meyve. Aynı zamanda Hint inciri ve kaktüs meyvesi olarak da biliniyor. Kaynana dile dediğimiz kaktüsün bu meyvesidir."

 

KAKTÜS SİRKESİNİN ZAYIFLAMAYA FAYDA SAĞLIYOR

Kaktüs meyvesinin bir çok özelliğinin ve faydasının olduğuna dikkat çeken Çakır, "Kaktüs sirkesi zayıflamada inanılmaz bir şekilde etkili. Yüksek oranda antekson içeren bir bitki. Hatta biraz daha araştırıp okursanız aloe vera daha cilde sağlık verdiği söylenen bir bitki ve araştırmalar da onu kanıtlıyor. Bizde onu sirke haline getirelim ve iksir halinde piyasaya sunalım dedik. Yaklaşık 70'inci sirkemiz bizim. Eğer bunu yerseniz bağırsaktaki gerilimi düşürür ve güzel kalp spazmını arttırdığı için iyi bir sindirim yapar. Onun dışında aynı zamanda spor beslenmesinde çok önemli. Spor'dan önce yenilip içilirse kas yapımını kolaylaştırıyor. Onun içinde çok önemli bir bitki. Zayıflama konusunda biz bunu sirkeye çeviriyoruz. Sirkeye çevirdikten sonra vücuttan toksin atımını da hızlandırıyor. Aynı zamanda yağ yakışını hızlandıran bir bitki" diye konuştu.

 

ŞEKER ORANI YÜKSEK BİTKİLERDEN KALİTELİ SİRKE OLUYOR

Yaptığı araştırmalar doğrultusunda dünyada iki ülkede kaktüs sirkesinin yapıldığını söyleyen Çakır, kaktüs meyvesinin şeker oranının yüksek olduğunu dile getirdi. Çakır açıklamasına şöyle devam etti; " Şeker oranı yüksek bitkilerden kaliteli sirke oluyor. Aynı zamanda tat ve aroması çok yüksek. Kavuna benzer bir tadı var. Bundan yola çıkaraktan zaten hikayesi başladı. Onun dışında kaktüs meyvesinin ben antekson özelliğini şuan insanların kullanması gereken özel besinlerden birisi."

 

KAKTÜS SİRKESİ ELMA SİRKESİNDEN DAHA ETKİLİ

Kaktüs sirkesinin nasıl hazırlandığını da anlatan Soner Çakır, özellikle zayıflamada kullanılan elma sirkesinden kaktüs sirkesinin daha etkili olduğunu vurguladı. Çakır, "Meyveyi güzelce alıyoruz ve tertemiz yıkıyoruz. Yıkandıktan sonra bir kaç saat suyun içinde bekliyor. Beklenmesindeki sebep üzerinde ince tüycükler var. Bu dikenler ele girdiği zaman kolay kolay çıkmıyor. Bunu yaparken mutlaka eldiven katılması gerekiyor. Sudan çıkardıktan sonra ince ince kaktüs meyvesini doğruyoruz. Daha sonra bir kapın içerisine yüzde 25 oranında meyve ve üzerine su çekilerek orantıya göre bal ve pekmez ilavesi yapılıyor. 25 günlük bir süreçte açık bırakılıyor. Daha sonra filtreleniyor ve ağzı kaparak işlem sona eriyor. Yurt dışından bize gelen malzemeler yerine iç piyasada meyvelerin çöp yerine ürüne dönmesi için çalışıyoruz. Firmamızın emel amacıda bu. Başladığımızda da bu şekildeydi. Türkiye'de bilinen zayıflama sirkesi olarak elma sirkesi var. Ama elma sirkesinden daha çok zayıflatıcı olduğunu söyleyebilirim" dedi.