Türk İstiklal Mücadelesi’nin zirve noktasını teşkil eden Kocatepe’de gerçekleştirilen kutlama etkinliğine Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, Hatice Özkal, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, İkmal ve Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Özdemir Şan, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, kuvvet komutanlıklarını temsilen yüksek rütbeli subaylar ve protokol üyeleri katıldı. Şiddetli rüzgara rağmen vatandaşlarında yoğun ilgi gösterdiği Kocatepe’deki kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yapılan saygı atışı ile başladı. Gazilerin de katıldığı törene ayrıca misafir olarak kentte bulunan Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Petermann’da eşi ile birlikte katıldı. Kutlama töreni Vali Tutulmaz ve protokolün Kocatepe Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı. Ardından protokol konuşmaları yapıldı. 

“95. yılın gururunu yaşıyoruz”

Törenin açılış konuşmasını yapan İkmal ve Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Özdemir Şan, Türk İstiklal Harbi’nin son safhasını ve zirvesini teşkil eden Büyük Taarruz ’un ve zaferin ilk gününde kahraman Türk ordusunun Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tarihe altın harflerle yazılan büyük zaferin 95. yılını yaşamanın haklı gururu ve sevincinin yaşandığını ifade etti. Albay Şan şöyle konuştu: “Kutsal vatan topraklarımızı ve milletimizi tarih sayfasından silmeye kalkışan düşmana karşı tüm imkânsızlıklara rağmen yüce milletimizin ve kahraman ordumuzun azmi yüksek irada gücü vatanseverliği ve kahramanlıkla kazanılan büyük zaferin taarruzu 26 Ağustos 1922’de büyük bir mücadele ruhuyla, inanç ve azimle üzerinde bulunduğumuz Kocatepe’den emirle başlamıştır. Düşman ordusu yapılan müdahaleler sonunda 30 Ağustos 1922’de dört taraftan sarılıp Gazi Mustafa Kemal paşanın ateş hatları arasında bizzat Zafer Tepe’den idare ettiği savaştan tamamen yok edilmiş veya esir alınmıştır. Müteakiben Mustafa Kemal Atatürk o tarihi ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ ileri emrini burada vermiştir. Bu nedenle bu savaştan sonra başkomutanlık meydan muharebesi adını almıştır. Yüce ulusumuzun vatan sevgisinin yılmaz azim idaresinin bir eseri olarak ortaya çıkan bu büyük zaferle sadece vatan toprakları düşmandan kurtulmamış büyük önder Atatürk liderliğinde ulus idaresine ve egemenliğe dayanan bağımsız Türkiye cumhuriyetinin sağlam temeller üzerine kuruluş süreci başlamış ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir.” 

Albay Yılmaz harekatı anlattı

Albay Şan’ın konuşmasının ardından Kurmay Yarbay İbrahim Yılmaz, Kocatepe’de geçen harekatın anlattı. Yılmaz şunları kaydetti; “Bundan 95 yıl önce 26 Ağustos 1922’de başlayarak 30 Ağustos 1922’de Başkomutan meydan muharebesiyle sonuçlanan büyük taarruz hareketi için Ulu Önder Atatürk büyük rontkında her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare dilmiş ve zafere sonuçlandırılmış olan bu harekat Türk ordusunun Türk subay heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçirilen muazzam bir eserdir denilmektedir. Bizler de bugün bu büyük zaferi yaratan bir milletin evladı olmanın guru yaşıyor ve onları şükranla anıyoruz.”