Afyonkarahisar’da denetimli serbestlikten faydalanarak serbest bırakılan 500 hükümlü dün Bayraktepe Mezarlığı’nda fidan dikti. Denetim Serbestlik Müdürlüğü’nün sorumluluk projesi kapsamında organize edilen etkinlikte, hükümlülerin sosyalleşmesini sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca hükümlülerin yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirme hedefleniyor. Bayraktepe Mezarlığı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Ersoy, Kurum Müdürler, STK Temsilcileri, Cezaevi çalışanları ve hükümlüler katıldı.

“100 fidanı toprakla buluşturduk”

Gerçekleştirilen sosyal proje etkinliği hakkında bilgiler veren Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Ersoy, 2009 yılında beri fidan dikim işini sürdürdüklerini ve bugüne kadar 100 bin fidanı toprakla buluşturduklarını söyledi. Müdür Erson şunları kaydetti: “Hükümlü, tutuklu veya sanıkların toplum içerisinde denetim ve takibinin yapıldığı iyileştirilmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet program ve kaynakların sağlamlığı alternatif bir ceza ve infaz sistemidir. Kamu güvenliği ve adalet anlayışıyla bireysel temel hak ve özgürlükler çerçevesinde kurumlar arası işbirliği yapılarak toplumun katılımı sağlanarak suç önlenmesine yönelik suç tekrarının önlenmesine yönelik sürdürülebilir, geliştirilebilir çalışmalar yapmaktır. Afyonkarahisar denetimli serbestlik Müdürlüğü olarak yaklaşık 2600 hükümlünün denetim ve takibini yapmaktayız. 2009 -2017 tarihleri arasından yaklaşık 100 bin fidanı topraklarla buluşturduk. İnşallah nice 100 binlerce fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz.”

a2-166.jpg

“Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

Etkinlikte bir konuşmada Belediye Başkanı Burhanettin Çoban gerçekleştirdi. Başkan Çoban, kendisine Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Ersoy’un geldiğini ve ağaç dikimi için yer talebinde bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine kendilerine ağaç dikmeleri için Bayraktepe Mezarlığı’nı önerisinde bulunduğunu ifade eden Başkan Çoban şöyle konuştu: “ Afyonkarahisar’a yeni atanan Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Ersoy sağ olsun geldiği haftalarda bizi ziyaret etti. Bize; ‘Başsavcımızın talimatıyla mahkemelerimiz verdiği kararla hükümlülüklerimizin ağaçlandırması gereken yerler var. Bunun için biz bir yer tavsiye eder misiniz?’ dedi. Bizde biliyorsunuz geçen yıl Bayraktepe Mezarlığı’nı yenilemiştik. Burada istediğimiz yeşilli yakalayamamıştık. Dedim müdürüm Bayraktepe Mezarlığı’nda yardımcı olursanız çok mutlu olurum dedim. Oda sağ olsun hemen ekibiyle bizim Park Bahçeler Müdürlüğümüz ve Orman İşletme Müdürlüğüyle irtibata geçerek çok güzel bir organizasyon yaptılar. Burası çok güzel olacak. Ben burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” 

Sosyal projeler olumlu sonuçlar doğuruyor

‘Denetimli Serbestlik’ hakkında açıklamalarla da bulunan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, kanunun kapsamında yürütülen çalışmaların suç ve suçlu oranları sayısını düşürdüğünü ifade etti. Özel, açıklamalarında şunları söyledi: “Suç işleyen kişilere hukuk devletine göre cezalar verebiliyorsunuz. Ama ast olan ceza verirken bile, biz hukukçuların temel mantığı şu ‘kişiyi suç işleme iradesinden vazgeçirmek ve işlemiş olduğu suçtan nedamet duyarak, pişmanlık duyarak bir daha işlememesine zemin oluşturmak.’ Bunun infazını da gerçekleştirirken ferdi olduğu topluma, vatandaşı olduğu ülkesine nasıl bir katkı sağlayacağına zemin oluşturmak. Bunda da kamusal verilerek olarak çok net bir şekilde olumlu sonuçların yansıdığını görebiliyoruz.”

“Rakamsal verilerek olarak olumlu sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz”

Kanundaki uygulamalar ile suça karışan kişilerin üretkenliğinin açığa çıkarıldığına işaret eden Başsavcı Özel, “Çünkü kişileri gereksiz yere dört duvar arasından mahkum ettiğiniz zaman bu kişinin üretme kabiliyetini ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Açık ceza evleri ve Denetimlik Serbestlik Birimleri o kişilerin toplum nezdinde üretme kabiliyetlerini ortaya çıkartma ve bunları uygulama fırsatı veriyor. Bunun da şuanda rakamsal verilerek olarak olumlu sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Umarız kimsenin o sürece girmemesi ama girmişse de topluma faydalı bir fert olarak çıkmasına zemin oluşturmak” diye konuştu. Açıklamaların ardından Başkan Çoban, Başsavcı Özel ve beraberindeki protokol üyeleri hükümlüler ile birlikte fidan dikmesiyle etkinlik son buldu.