“Afyonkarahisar’da tiyatro seyirci potansiyeli var önemli olan istikrarlı bir şekilde iyi şeyler yaparak geliştirmek mümkün” dedi.

Sosyal ve kültürel anlamda Afyonkarahisar’ın yükünü yıllardır çeken Belediye Şehir Tiyatrosu’nun kurucu kadrosunda yer alan ve yeni bir tiyatro grubu olan Kabare Tabure Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Ahmet Taşpınar, insanların yüzünde bir tebessüm oluşturmak için çıktıkları yolda Afyonkarahisar halkından da güzel tepkiler aldıklarını söyledi.

“KABARE TİYATROSU FİKRİ 2,5 YILDIR AKLIMIZDAYDI”

Kabare Tabure Tiyatrosunun nasıl oluştuğunu anlatan Sanat Yönetmeni Ahmet Taşpınar; “Bir tiyatro ekibi oluşturmayı ve sahnelemeyi yaklaşık 2,5 yıldır düşünüyordum ancak proje aşamasındaydı. Kabare Tabure Tiyatrosu oyuncu grubunda 5 arkadaşımızla birlikte 1992 yılında dönemin belediye başkanı olan Mehmet Sami Hancıoğlu’nun oluru ile Belediye Şehir Tiyatrosu’nun kurucu ekibinde oyuncu olarak görev yapmıştık. Geride kalan süre içerisinde de haydi bir şeyler yapalım diyorduk ancak bir türlü projeyi başlatamamıştık. Yine bir şeyler yapalım fikrinin oluşmasıyla birlikte de son dönemlerde televizyonlarda da yeniden hayat bulan eski kabare tiyatro oyununun canlanmasıyla birlikte bizde böyle bir konseptte kabare tiyatrosu yapalım diyerek yola çıktık” dedi.

“AFYONKARAHİSAR’IN ÖZELLİKLERİNİ BAŞKA GÖZLE BAKARAK ANLATTIK”

Kabare tiyatrolarında seyircinin kendisini veya yaşadığı şehri, mahalleyi, köyü anlatan bir replikte mutlu olduğunu ve oyunun içinde hissettiğini geçmiş yıllardaki tecrübelerinde gözlemlediğini belirten Kabare Tabure Sanat Yönetmeni Ahmet Taşpınar; “Oynadığım oyunlar veya izlediğim tiyatrolarda da gözlemlediğim şey Afyonkarahisar’ın ismi dahi geçse insanların gerçekten kendi içlerinden bir şeyler buldukları için oyuna iştirak ettiklerini gördüm. Seyircinin iştirakini görünce bir kabare tiyatrosu yapalım diye karar verdim ve tamamen Afyonkarahisar’ın özelliklerini anlatan oyunlar, skeçler olsun. Bunu yaparken de skeçlerde sadece mermer, termal, kaymak, sucuk, lokum gibi ürünler olmasın istedim. Bir de bizim dışardan bilinen ama kendi içimizde fark etmediğimiz özelliklerimiz var onları anlatan ve biraz mizahi hale getirerek senaryolaştırdığım skeçler topluluğundan oluşan bir oyun yaptık ve adını da Kabare Tabure yaptık” diye konuştu.

“OYUNUN HER ŞEYİ KENDİ İÇİMİZDEN ÇIKTI”

Kabare Tabure ismi verilen tiyatronun isminin aslında Kabare Mabare olarak düşünüldüğünü de belirten Ahmet Taşpınar; “Tiyatromuzun ismini aslında Kabare Mabare olarak koymayı düşünüyordum. Nedeni ise sohbetler esnasında bir kabare tiyatrosu yapacağımızı söylediğimizde ‘Bırak Allah’ını seversen bu memlekette olmaz Kabare Mabare’ diyorlardı. Bu cümleden esinlenerek Kabare Mabare ismini düşünmüştüm ancak İstanbul’da Kabare Mabare ismini kullanan bir tiyatro topluluğu varmış. Bu yüzden bizde resmi olarak ismimizi Kabare Tabure olarak kurduk ve isim tescil hakkını da aldık. Oyunları tamamının senaryosu bana, müzikleri Orçun Aktaş’a ait, dekorları tamamen kendi içimizdeki arkadaşlarımızdan oluşturuldu. Kostümler yine kendi içimizden bir arkadaşımız tarafından dikildi. Yani kısacası oyunun etinden, sütünden tutun da her şeyi kendi içimizden çıkartılmış vaziyete geldi” dedi.

“KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA DESTEK GÖRDÜK”

Hazırladıkları Kabare Tabure tiyatro oyunu için önemli destekler aldıklarını da belirten Sanat Yönetmeni Ahmet Taşpınar; “Oyunumuzun sahnelenmesi aşamasında bizlere ciddi destekler sağlayan önemli kurum ve kuruluşlar ile sponsorlarımız da oldu. Ben özellikle Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün oyunun sahnelenmesi noktasında Hattat Karahisari Kültür Merkezi salonunu bize tahsis etti. Oyunumuzdan elde edilecek olan geliri Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit dul ve Yetimleri Derneği’ne yönlendirmek istedik. Bu konuda da dernek yönetimi bizlere destek oldular. Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi destekler konusunda kapılarını bizlere açtı. Tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Bizde elimizden geldiği kadar Afyonkarahisar’ın bilinmeyen özelliklerini farklı bir gözle anlatmak için ciddi performans sergiliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“AFYONKARAHİSAR KÜLTÜR SANATA AÇ BİR ŞEHİR”

Oyunun maliyetini bilet gelirlerinin bir kısmı ve sponsorlarla kurtarmaya çalıştıklarını dile getiren Taşpınar; “Sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum bize hem maddi olarak destek oldular hem de manevi olarak önemli destekleri oldu. Biz kültür ve sanat alanında Afyonkarahisar’ın tabiri caiz ise aç olduğunu düşünüyoruz. Bu tür aktivitelerin yapılmasını çok istiyor ancak bir sıkıntımız var o da Kültür Merkezi’nin şehrin dışında olması sebebiyle seyirci tembelliği dediğimiz bir durum. Bizim tek istediğimiz seyirci minibüse binsin gelsin ve oyunu izlesin çünkü oyun tamamen kendilerini anlatıyor” diye konuştu.

“AFYONKARAHİSAR VE İNSANLARI GEÇERKEN UĞRANILAN DEĞİL”

Kabare Tabure oyununun final skeci olan ‘Geçerken Uğradım’ ile ilgili de detayları paylaşan Sanat Yönetmeni Ahmet Taşpınar; “Geçerken uğradım isimli skecimiz oyunun final skeci ve konusu da Afyonkarahisar’ın jeopolitik konumundan kaynaklanıyor. Hepimizin duyduğu bir cümle var ‘Ankara’dan İzmir’e geçerken Afyonkarahisar’a bir uğradım’  diye. Oyunda da bunu anlatıyoruz ve diyoruz ki Afyonkarahisar geçerken uğranılacak bir yer değil. Biz Afyonkarahisarlılar da geçerken uğranılacak insanlar değiliz bize gelin diyoruz. Oyunumuzun içinde de bir bölümde gönüllü bir seyircimizi oyuna dahil ediyoruz ve seyircimiz için bir anı oluyor. Çocuğu ile birlikte bir seyircimizi de alıp hayatlarında küçük bir anı oluşturuyoruz. Sahneye çıkan konuk oyuncumuz da kendisini oynuyor ondan bir role girmesini veya bir replik söylemesini istemiyoruz. Tamamen doğaçlama ve kendi içinden gelenler oyunun yolunu belirliyor” dedi.

“BELEDİYE ŞEHİR TİYATROSU YILLARDIR İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Afyonkarahisar’da tiyatro kültürünün gelişmeye başladığını dile getiren Kabare Tabure Sanat Yönetmeni Ahmet Taşpınar; “1992 yılında Belediye Başkanı Mehmet Sami Hancıoğlu döneminde Belediye Şehir Tiyatrosu kurulmuştu ve ilk sahnelediğimiz oyun da Haldun Taner’in yazdığı Günün Adamı adlı oyunda ilk etapta seyirci bulmakta zorlanıyorduk fakat ilerleyen zamanlarda istikrarlı bir şekilde devam ettiğinde ilgi görmeye başladı. Ferhan Şensoy’un yazdığı ‘Kahraman Bakkal Süpermarkete karşı’ adlı oyunu ücretli olmasına rağmen 29 oyun kapalı gişe oynamıştık. Afyonkarahisar’da o dönemde bugün olduğu gibi 40 bin üniversite öğrencisi de yoktu. 40 bin öğrencinin var olması tiyatroda seyirci anlamında da potansiyel bir güç. Afyonkarahisar’da tiyatro seyircisi potansiyeli var mı sorusuna verilecek cevap evet vardır. İyi şeyler yapılmasıyla birlikte seyirci potansiyeli oluşturmak mümkün. Belediye Şehir Tiyatrosu bu konuda yıllardır istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Belediye Başkanlığı’ da her türlü desteği veriyor ama tek olmaması lazım” yorumunda bulundu.

“BİR ŞEYİ YAPMAK İÇİN BAŞKALARINI BEKLEMEMEK LAZIM”

Kabare Tabure Tiyatrosu’nun amacını da paylaşan Sanat Yönetmeni Ahmet Taşpınar; “Ankara’da Sanat Tiyatrosu vardır ve onun yapısı profesyonel oyunculardan oluşan bir kadrosu vardır. Bunun yanında da amatör tiyatro oyuncularının olduğu bir bölüm vardır. Amatör bölümdeki oyuncular dönem içerisinde yavaş yavaş pişer yetişir ve profesyonel olarak Ankara Sanat Tiyatrosu’na geçer. Ankara Şehir Tiyatrosu da özerktir, sponsorları vardır. Afyonkarahisar’da da böyle bir yapıyı kurmak istiyorum. Kabare Tabure ile beraber Kültür Merkezi haline getirip profesyonel anlamda deneyimli oyuncuların vereceği drama, piyano, ahşap boyama gibi eğitimlerin yer aldığı kültür merkezi oluşturalım istiyorum. Her şeyi başkalarından beklemek yerine el birliği ile yapalım ve hayata geçirelim istiyoruz. Temel amacımız sadece tiyatro değil sosyal sorumluluk projeleri ve farkındalık oluşturan bir Kültür Sanat Merkezi yapısını inşa etmektir” dedi.