“Coşkun bir vatan sevgisini, inanç, bağımsızlık ve hürriyet tutkusunu simgeleyen İstiklal Marşı, bu ülke yaşadıkça yaşayacaktır” dedi.

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında Kamil Miras Anadolu Lisesi bir program düzenledi. Afyon Lisesi konferans salonunda gerçekleşen Programa İkmal ve Garnizon Komutanı Tugg. Şahin Kılıçaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Eray, Baro Başkanı Turgay Şahin, Vali Yardımcısı Erhan Günay, Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, STK Temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. 

“Akif hem bir dava adamı, hem de eylem adamıdır”

Programın açılış konuşmasını Kamil Miras Anadolu Lisesi Müdürü Yaşar Kale gerçekleştirdi. Kale şöyle konuştu; "Mehmet Akif Ersoy benzersiz bir kahramanlık ve vatanseverlik destanı olan İstiklal Marşımızla hem milletimizin gönlüne taht kurmuş, hem de tarihimizin en önemli şahsiyetleri arasında haklı yerini almıştır. Bu yerini de sonsuza kadar koruyacağından hiç şüphemiz yoktur. 1’inci Dünya Savaşı’nın ardından işgale uğrayan vatan toprakları üzerinde esarete isyan eden Akif, Kurtuluş Savaşımıza da aktif bir şekilde katılarak bu esarete isyanını sergilemiştir. Yani Akif hem bir dava adamı, aynı zamanda da eylem adamıdır. Türkçemizi en güzel şekilde kullandığı şiirleriyle milletimizi uyanmaya davet eden Akif, Çanakkale Destanı’yla bir savaşın ancak bu kadar güzel anlatılabileceğini sergilemiştir. Çanakkale destanı eğer bugün bu kadar üzerine konuşuluyorsa, bunda bir nebzede Akif’in muhteşem şiirinin etkisi vardır. Bu Milletin ruh ikliminden güç alarak sanatını ortaya koyan Mehmet Akif, Milli Mücadele sırasında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Burdur vekili olarak görev yapmıştır. Akif bugün sıkça rastladığımız aydınlar gibi sorumluluktan kaçan ve sadece söz ustalığıyla yetinen bir isim değildir. Bu yönüyle de bizlere önemli bir ders vermektedir.”

“Bağımsızlık ve hürriyet tutkumuzu İstiklal Marşımız simgeliyor”

Milli şair Akif’in bütün Müslümanları bir bayrak altında toplanmayı arzu ettiğini aktaran Kale: “Bu hedefe ulaşmak için mısralarını bu birliğin sağlanması için dile getirir. İstiklal Marşı’nda da bu isteği kuvvetli bir şekilde görürüz. Coşkun bir vatan sevgisini, inanç, bağımsızlık ve hürriyet tutkusunu simgeleyen İstiklal Marşı, bu ülke yaşadıkça yaşayacaktır” dedi.

“Bağımsızlık ve mücadele ruhunu hiç kaybetmeyelim”

Milli Marşın nasıl bir mecliste okunup da kabul edildiğini hatıran Kale konuşmasını şöyle tamamladı: “İstiklal Marşı için yarışmayı açan ve şiirleri değerlendiren dönemin Milli Eğitim Bakanı rahmeti Hamdullah Suphi Tanrıöver anlatıyor; ‘Müsabaka için gelen yüzlerce şiirden hiçbiri Akif’in yazdığı ile mukayese edilemezdi. Bütün elemelerden geçmiş ve sona kalmış şiirleri TBMM’nin kürsüsünden okuyordum. Sıra Akif’in eserine gelir ve ben şiiri okumaya başlamamdan kısa bir süre sonra bütün meclis kendiliğinden ayağa kalktı ve şiir biter bitmez bir alkış tufanı koptu ve şiiri bana tekrar tekrar okuttular. Netice attık anlaşılmıştı. Milletimizin milli marşı belli olmuştu.’ Bu belli olan Milli Marşımızı ve onun anlattığı bağımsızlık ve mücadele ruhunu hiç kaybetmeyelim. Yeni bir dönem eşliğinde, dünyanın bu hızlı değişiminin gölgesinde milli marşın bizlere anlattığı hürriyetçilik anlayışını yitirmeyelim. Milli şairimizin ebediyete uğurlamamışımızın 81’inci yıldönümünde millet ve şükranla anıyorum. Yine huzurlarınızda bu güzel ülke uğrunda şehadet şerbeti içen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” Müdür Kale’nin konuşmasının ardından program, öğrencilerin hazırlamış oldukları Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitlerin tiyatro gösterimiyle son buldu. 

FOTO ALTI
Gerçekleşen programda Müdür Yardımcısı Kadir Ay Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’a ait olan ‘Bülbül’ adlı şiiri okudu.