Türkiye geneline göre Afyonkarahisar’da işsizlik oranlarının çok düşük seviyelerde olduğunu dikkat çeken Afyonkarahisar İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya, vatandaşların işsiz kalma sebeplerinin en büyük nedeninin iş beğenmeme olduğunu kaydederek, 2017 yılında 10 bin 329 vatandaşın işe yerleştirildiğini hatırlattı.

Her geçen yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da işsizlik oranlarının düştüğüne dikkat çeken Müdür Karakaya, kendilerine başvuran işsizleri uygun şartlarda ve onlara uygun işlere yönlendirdiklerini söyledi. Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 10,3 seviyelerine düştüğünü belirten Karakaya: “Afyonkarahisar’da işsizlik oranlarına baktığımız zaman Türkiye genelinde oldukça düşüktür. İşgücüne katılım oranımız yüzde 58,8’dir, işsizlik oranımız ise yüzde 6 civarınadır. TUİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki işsizlik oranı 10,3’e düşmüş bulunmaktadır. Buda Türkiye genelinde işsizliğin düştüğünü göstermektedir. İlimizde işsizlik oranı düşük seviyelerdedir. Genelde vatandaşlarımızın işsiz kalma sebeplerinden birisi iş beğenmeme ve çalışmama isteğidir” dedi.

“Kendi işini kurmak isteyenlere sertifika veriyoruz”

Kendilerine başvuran herkesi açık işlere yönlendirdiklerini vurgulayan Karakaya: “İşsiz olup da bize başvuranları açık işlerimize yönlendiriyoruz. Bu kapsamda 2017 yılında 10 bin 329 vatandaşımızı işe yerleştirmiş bulunmaktayız. Yine çalışmalarımızda sertifika verdiğimiz arkadaşlar var. Kendi iş yerlerini kurmak isteyen kişilere, ‘Girişimcilik Sertifikası’ veriyoruz. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf Odası’yla işbirliği yapıp 4 gün süren eğitimin ardından vatandaşlarımıza girişimcilik sertifikalarını alıyorlar. Bunun sonuncunda da başvurularını KOSGEB’e yaparak açmak istedikleri iş yerleri için 50 bin TL’ye kadar kredi alabiliyorlar. 2017 yılında bin 211 vatandaşımız bu uygulamadan faydalandı” diye konuştu.

“İşbaşı eğitim programı için 8 milyon TL harcadık”

İşbaşı eğitim programı kapsamında da 2 bin 995 vatandaşın işe yerleşmesini sapladıklarını ifade eden Müdür Karakaya şunları kaydetti: “Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan ‘İşbaşı Eğitim Programı’, kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programıdır. Bu program kapsamında işsizlerimiz işe başlatılıyor. 3 ay boyunca sağlık sigortasını ve ücretini bizim kurumuz karşılıyor. 3 ayın sonunda işveren beğenirse kadrosuna alıyor. 2017 yılında bu uygulama kapsamında 925 firmayla görüşüp 2 bin 995 vatandaşımızın faydalanmasını sağladık. İşbaşı Eğitim programı için 8 milyon 800 bin TL, Girişimcilik Programına ise 80 bin TL’ye yakın bir ücret harcadık. Yaklaşık 5 bin iş yerini ziyaret ederek teşviklerimizi anlattık. 42 personelimizle birlikte ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Buralarda bu teşvikleri anlatıp işverenleri kurumumuza davet ediyoruz. Geçen yıl bin 517 kişiyi işe yerleştirdik. Bu yıl 2 bin 995 kişi iş başı programına dahil ettik. Hedefimizin üzerindeyiz. İşverenlerimizde bu konuya ilgi gösteriyorlar.”

“Son 1 yıl içinde bayan çalışan sayılarına artış var”

‘20-44 yaş arası işsizliğin yoğun olduğu bir bölüm var’ diyen Karakaya: “Afyonkarahisar’da son 1 yıl içerisinde çalışan bayan sayılarında artış var. Genellikle ev hanımı olan bayanlarında artık çalışma hayatına başladığını görüyoruz. Özellikle toplum yararına çalışma programımız var bunları kamu kurumlarımızla yapıyoruz. 9 ay boyunca maaş ve sigortalarını biz karşılıyoruz. Bunlar belediyelerde orman il müdürlüklerinde ve çeşitli kurumlarda çalışıyorlar. Buralara başvuruların yoğun olduğunu görüyoruz. Artık bayanların evlerinden çıkıp iş ortamına girdiğini görmek bizim için de mutlu edici bir sonu” şeklinde konuştu.

“İşbaşı eğitim programında günlük 61 lira veriyoruz”

2018 yılı işbaşı eğitim programımızda bazı değişikliklerin yapıldığını kaydeden Müdür Karakaya: “2017 yılında tüm firmaları ayırmaksızın işe başlayan personelin ilk 3 maaşını biz ödüyorduk. 2018 yılında bilişim ve imalat sektöründe olan firmalarımıza 6 aya kadar iş başı eğitim programı düzenleyeceğiz. Bu programda çalışan için günlük 54 TL olan harcamamız 2018 yılı itibariyle 61 liraya yükseldi. Bu kişi öğrenci ise 46 TL, eğer işsizlik ödeneği alıyor aynı zamanda iş başı eğitim programına katılıyorsa 30 TL olarak değişti. 1600 TL’ye yakın bir rakam yapıyor. Bu da vatandaşlarımız için sevindirici bir haber” ifadelerini kullandı.

“5 bin kişi kursa katıldı”

İŞKUR ve Halk Eğitim Merkeziyle birlikte çeşitli kurslar açtıklarını dile getiren Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Genelde kurslarımızı Halk Eğitim Merkezleriyle birlikte yapıyoruz. Vatandaşlarımız dilekçeyle başvurularını yapıyorlar. İlçenin maddi durumuna göre o yörenin yetkinliğine göre kurslar açıyoruz. İlimizde yaklaşık 5 bin kişiye yakın bir kurs düzenledik. Bu kurslar vatandaşlarımızı meslek sahibi yapıyor. Bu kurslar vatandaşlarımıza faydalı oluyor. İş yeri açmak isteyen iş yeri açıyor veya bir fabrikaya girip çalışabiliyorlar.”