Taş Medrese'de düzenlenen programın sunumunu Ekrem Bilim yaparken, programda İslami İlimler Fakültesinden Öğretim Görevlisi Kadir Yıldırım tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

AKÜ İslami İlimler Fakültesinden Yardımcı Doçent Dr. Eyüp Kurt, konuşmasında İslam medeniyetinin ortaya çıkışı, gelişme süreci, içinde bulunulan dönem itibariyle, İslam medeniyetinin hangi seviyede bulunduğuna dair bilgiler verdi. 

İçinde bulunulan dönemde Müslümanların kardeşlerine olan vazifeleri hakkında bilgiler aktaran Kurt, şöyle devam etti: "Bizler medeniyet çerçevesi içerisinde Efendimizin (SAV) 610 yılında başlattığı ve halifelerinin devam ettirdiği süreci yani 610-750 arasını İslam medeniyetinin doğum aşaması olarak kabul ederiz. Bu çerçeve de değerlendiririz. 750 aynı zamanda Abbasiler’in kuruluş tarihidir. Abbasiler ile başlayıp 1699 tarihini İslam medeniyetinin gelişme süreci olarak kabul ederiz. 1699 tarihi oldukça önemlidir. Hepimiz lise de tarih derslerimizde okuduk biliyoruz. 1699 Osmanlı İmparatorluğunun toprak kaybına başladığı bir tarihtir. Bundan sonra da duraklama, gerileme, çöküş diye süreç devam eder. 1699 yılından sonra ki süreç ise İslam Medeniyetinin duraklaması, gerilemesi ve içinde bulunduğumuz dönem olarak kabul ederiz."

Programa, protokol üyeleri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.