İşsizlik rakamlarıyla Türkiye genelinde ilk 5 il arasında yer alan Afyonkarahisar’da, özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşları ile yürütülen çalışmalarla işsizlik oranlarını daha da aşağıya çekmeyi hedefleyen İŞKUR İl Müdürlüğü yeni mesleki kursları açarak kalifiye elaman açığını da gidermeyi hedefliyor.

2017 yılında işbaşı eğitim programları aracılığı ile 925 firmada 2995 kişinin istihdamının sağlandığını yönlendirmeler ile de 10 bin 320 kişinin işe yerleştirilmesiyle 71 milyon TL’lik işveren teşvikinden Afyonkarahisar’ın yararlanmasının sağlandığını belirten İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya, vatandaşların daha iyi şartlara kavuşmasını sağlamak için meslek kursları açmaya devam ettiklerini söyledi.

“İşsizlik oranı az olan illerin başındayız

İstatistiki verilerde işsizlik oranı en düşük iller arasında olan Afyonkarahisar ile ilgili bilgiler veren Afyonkarahisar İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya; “İlimiz işsizlik rakamları ve yürütülen çalışmalar bakımından Türkiye genelinde en başarılı illerden bir tanesi. İşsizlik rakamları Afyonkarahisar’da düşük seviyede. Vatandaşlarımızın da yoğun bir iş talebi var. İşyerlerimizin de 2017 yılında işbaşı eğitim programları da oldukça yoğun geçti. 2017 yılında 925 firma ile yapılan işbaşı eğitim programları sonucunda 2995 kişiyi istihdam etmiş durumdayız. Ayrıca bizim tarafımızdan yönlendirilmiş ve işe yerleştirilmiş vatandaş sayımız 10 bin 320 kişi. Bunun yanında toplum yararına çalışma programımız ile 4301 kişiyi istihdam ettik. Toplamda baktığımız zaman 2017 yılında 71 milyon TL’lik işveren teşvikini Afyonkarahisar’a kazandırmış durumdayız. Bu teşvikler ülkemiz ve milletimiz için önemli, işsizliğin azalmasında önemli katkılar sağlıyor. Bu konuda ilimiz başarılı illerden bir tanesi” dedi.

“Ortak kurslarla işsizliği daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz”

İşsizlik oranını daha da aşağıya çekebilmek için özel sektör ve kamu ile ortak kurslar düzenlemek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İŞKUR Müdürü Ahmet Karakaya; “2017 yılında yaklaşık 1,5 milyon TL’ye yakın bir bütçe ayırmıştık kurslarımıza. Kurslarımızı işbirliği kapsamında değerlendiriyoruz Halk Eğitim Merkezlerimiz ve belediyelerimizle beraber işbirliği kapsamında mesleki eğitim kurslarımızı düzenliyoruz. İlçe Halk Eğitim Müdürlükleri ile beraber bu kursları düzenliyoruz. Vatandaşlarımız internet sitemizden düzenlediğimiz kursları takip edebilirler kurumumuza gelerek başvuru yapabilirler. Düzenleyeceğimiz kurslarımız peyderpey açılmaya başlayacak. Bu kurslara katılmayı arzu eden vatandaşlarımıza bir meslek kazandırmayı, meslek kazandırırken de günlük 25 TL ödeyerek aile bütçelerine de katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

“2 ay dolmadan işbaşı eğitimlerinden 300 kişi faydalandı”

İşverenlerin personel ihtiyaçlarını giderme noktasında da hizmetlerinin sürdüğünü belirten Karakaya; “İşbaşı eğitim programına yoğun bir talep var Ocak ve Şubat ayını henüz bitirmedik şu an ve yaklaşık 300 kişi işbaşı eğitim programından faydalanmakta. İşe almak istedikleri vatandaşlarımızı gelip bizden talep ediyorlar ve bizde ilan açıyoruz. Açtığımız ilana başvuran arkadaşlarımız arasından eleme yoluyla işverenlerimiz kendileri değerlendirmelerini yapıyorlar. Çimento Fabrikamızın talebi üzerine bugün bir seçme yapılacak ve yoğun bir talep olacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl da yaklaşık 50 kişiyi Çimento Fabrikasına işbaşı eğitimi programı ile kazandırmıştık. Bu personellerimiz halen fabrikada çalışmaya devam etmekteler” dedi.

“Vatandaşlarımızın beklentileri daima üst seviyede”

Afyonkarahisar’da işsizlik sorunun olmadığı ancak iş beğenmeme sorunu olduğu şeklinde yapılan açıklamaların nedenlerini de anlatan İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya; “Vatandaşlarımızın beklentileri daima üst seviyede. İstedikleri işlere yerleştirmemiz için kurumumuza bilerek geliyorlar ama genellikle biraz daha şartları iyi olan daha iyi şartları bulunan işlerde çalışmak istiyorlar. Bizlerde vatandaşlarımızı bu noktada teşvik ediyoruz. Açmış olduğumuz ve açacağımız kursları da bu düşüncelerle düzenliyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza daha iyi bir meslek kazandıralım, daha iyi iş olanaklarından faydalanmalarını sağlayalım, daha yüksek miktarda maaş almalarına olanak sağlamak. Bu konuda da çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mayıs ayında inşallah tek çatı altında hizmet vermeye başlayacağız”

İŞKUR İl Müdürlüğü’nün hizmetlerini yürüttüğü hizmet binasının iki parçalı olması nedeniyle hizmetlerde zaman zaman aksamalar yaşandığını, vatandaşların da sıkıntılarla karşılaştığını düşünerek yeni bir hizmet binası yapılması talebinin olumlu karşılanmasının ardından başlayan çalışmalarda sona gelindiğini de belirten Karakaya son durumu da aktardı. İl Müdürü Karakaya; “Hizmetlerimizi Özel İdare İşhanı içerisindeki İl Müdürlüğümüz ve Karaman İş Merkezi içerisinde bulunan şubelerimiz aracılığı ile yürütüyoruz. İki ayrı noktadan yürüttüğümüz çalışmalar sırasında yaşanan gecikmeler ve sıkıntıları aşmak için talep ettiğimiz yeni hizmet binamızın geçici kabulü geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapıldı. Yapılacak olan incelemelerin ardından eksikleri giderilerek kurumumuza teslimi yapılacak. Sonrasında ise tefrişat çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlayarak tek çatı altında hizmet vermeye başlayacağız. Yaklaşık 850 m2 alanda şu an hizmet veriyoruz şu an itibariyle. Yeni hizmet binamız 2500-3000 m2 kapalı alanı bulunan bir merkez olacak ve inşallah Mayıs ayından itibaren tek çatı altında hizmetlerimizi vermeye başlayacağız” ifadelerine yer verdi.