Afyonkarahisar ilinde araştırma kapsamında ziyaret edilen 20 ve üzeri istihdamlı işyerleri faaliyetlerine göre incelendiğinde, en fazla işyerinin İmalat sektöründe olduğu görüldü.  Bu sektörü toptan ve perakende ticaret ile  inşaat sektörleri izledi.

Afyonkarahisar ilinde 20 ve üzeri istihdamlı her 100 işyerinden yaklaşık 12’sinde en az bir açık iş olduğu tespit edildi.  Afyonkarahisar genelinde her 98 çalışana karşılık 2 tane açık iş bulunuyor.  En yüksek açık iş oranına sahip sektör %4,3 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri oldu. İşverenlerin açık işleri için en çok talepte bulundukları meslekler müşteri temsilcisi, beden işçisi (genel), garson (servis elemanı)’. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri ise Yeterli mesleki/teknik bilgi ve tecrübe, takım çalışması ve bilgisayar kullanımı.  İşverenler talep ettikleri açık işlerini yüzde 64,2 oranla İŞKUR aracılığı ile aradı.

Araştırma kapsamındaki işyerlerinin %22,2’sinde en az bir meslekte eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Eleman temininde güçlük çekilen mesleklerde ilk üç sırada Tuğla imal işçisi, mermer işçisi ve şekerleme imal işçisi, meslekleri yer aldı.

Afyonkarahisar ilinde araştırma kapsamındaki işverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 3,9 oranında artmasını öngörüyor. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler inşaat, gayrimenkul faaliyetleri, imalat ve eğitim oldu.  İl genelinde net istihdam artışının en fazla; paketleme işçisi, fırın operatörü-mineral kurutma ve kalite kontrolcü mesleklerinde olması bekleniyor.