Sandıklı ilçesinde köy muhtarlarına yönelik, belediyenin ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Habitat Derneği ve Türk Telekom iş birliğiyle düzenlenen "İnternetle Hayat Kolay" eğitimi ilgiyle karşılandı.
Kursa katılanlardan 5 haneli Asmacık Köyü Muhtarı Ahmet Coşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde çok fazla insanın yaşamamasının kendisini üzdüğünü söyledi.

Köyde belli bir yaşın üzerindeki i̇nsanların yaşadığını belirten Coşer, "İnternet kullanmasını hiç bilmiyorum, yeni tanıştım. İnternet kullanmaya başladığımda ilk olarak güncel haberleri takip etmek, köy dışındaki çocuklarımla, torunlarımla yazışmak, muhtar arkadaşlarımla görüşmek istiyorum. İnternete ilk girdiğimde yanımda Habitat gönüllüsü Gamze Tuna vardı. 'İlk olarak sana mail adresi alalım' dedi. Mail adresi aldık, torunlarıma mail atacağım." diye konuştu.

Asker arkadaşlarını bulacak

İnternetin kendisi için yeni bir deneyim olacağını belirten Coşar şunları kaydetti:  "Bilgisayar kullanmayı öğrendikten sonra sosyal medya hesabı açacağım. Asker arkadaşlarımı bulmak istiyorum. Köyümüz 5 haneli olduğu için yapacak çok bir şey olmuyor. Ben de arkadaşlarımı bularak onlarla görüşeceğim. Ayrıca köyümüzün tanıtımını yapacağım. 5 haneli olmasına rağmen Asmacık, yeşili, doğası ile çok güzel bir yer. Köyün fotoğraflarını çekerek, internete koyacağım. Köy dışındaki hemşehrilerimiz görsün diye. Asmacık'ta hep 50 yaşın üzerinde insan var. O yüzden köyün tanıtımını ben yapacağım. İnterneti de o yüzden öğrenmek istiyorum."

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencisi ve Habitat Derneği gönüllüsü Gamze Tutan (21) ise kursiyerlere bilgisayar ve internet kullanımı konusunda eğitim verdiklerini aktardı.

"Biz burada bir nevi insanların hayallerini gerçekleştiriyoruz" diyen Tutan, bilgisayar kullanımının yaşlıların hayatına da kolaylıklar getireceğine inandıklarını ifade etti.

"Onlarla ilgilenmekten çok mutlu oluyoruz"

Kursiyerlere internette neler yapabileceklerini anlattıklarını dile getiren Tutan, şöyle devam etti: "Sohbetlerimizde onlara, internet dünyasında aslında yapabilecekleri çok şey olduğunu, bilgisayar öğrendikleri zaman dijital ortamda yapılabilecek her şeyi hiç kimseye muhtaç olmadan halledebileceklerini söylüyoruz. 60 yaşında bir teyzenin internet kullanarak e-devletten randevu almasından tutun da 50 yaşında bir amcanın motorlu araç vergisini ödemesine, torunlarını görüntülü olarak arayıp konuşmasına, aklınıza gelebilecek, onlar için zor, imkansız olan her şeyi internet sayesinde çok kolay yapabileceklerini gösteriyoruz. İlk defa internet başına geçen birisi diğer gruplara göre biraz daha fazla zamanımızı alıyor. Ama onlarla ilgilenmekten çok mutlu oluyoruz." 

Erkekler asker arkadaşlarını, kadınlar kaçırdıkları dizileri arıyor

Tutan, eğitimlerde sade bir dil kullanmaya özen gösterdiklerine işaret ederek, "Kursiyerlere 'interneti öğrendiğinizde ne yapmak istersiniz' diye soruyorum. Erkeklerin cevabı genellikle 'sosyal medyadan askerlik arkadaşlarımı bulurum' oluyor. Kadınlar ise 'kaçırdığımız dizilerin tekrarını izlerim, pasta ve yemek tariflerine bakarım' diyor. İnternet öğrettiğimiz bir ablamız, çocuğunun dersleri için araştırma yapmaya başladı. Şimdi facebook hesabı var, bulduklarını oradan paylaşıyor. İnternetle tanışanlar çok mutlu oluyor." ifadelerini kullandı.

AA