Afyonkarahisar Belediyesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolüyle 6. Uluslararası Gastronomi ve Turizm Araştırmaları Kongresi, 6-9 Ekim 2022 tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş arasında imzalanan protokolle birlikte Uluslararası Gastronomi ve Turizm Araştırmaları Kongresi altıncı kez düzenlenecek.

Gastronomi unvanını alan Afyonkarahisar, UNESCO’ya olan taahhütlerinden birisini daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Protokol imza töreninin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, gastronomi alanında eğitim ve bilimsel çalışmaları yapmak için düzenlenecek kongrenin sektöre önemli katkıları olacağını ifade etti. Başkan Mehmet Zeybek; “2019 yılı 31 Ekim tarihi itibariyle gastronomi şehri ilan edildikten sonra UNESCO'NUN bizden yerine getirmemiz gereken altı şartlardan biri de Gastronomi ile alakalı uluslararası bir sempozyumun düzenlenmesiydi. Kocatepe Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü ile beraber uluslararası alanda bilim adamlarının katılacağı ve Gastronomi hususunda söz sahibi olan yazarlarımız kongreye katılarak bilimsel faaliyetleri ve deneyimlerini paylaşma imkanına sahip olacaklar. Düzenlenecek kongre ile birlikte UNESCO’ya verdiğimiz taahhütlerden birisini daha yerine getirmiş olacağız. Belediye olarak da biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kocatepe Üniversitemizle bir ve beraber hareket ediyoruz. Üzerimize düşen görev ne ise her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.  Tek gayemiz Afyon’umuzun yöresel lezzetlerini ve ürünlerini ülkemizin dört bir yanında tanıttığımız gibi uluslararası arenada da tanıtmaktır” diye konuştu.

“BİLİM ADAMLARI GELECEK”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Afyonkarahisar Belediyesi iş birliğinde düzenlenecek kongrenin şimdiden hayırlı olmasını temenni etti. Rektör Karakaş; “Afyonkarahisar’ın Gastronomi şehri olması dolayısıyla üniversitemizde belediyemizin ortaklığın da Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’ni Ekim ayı içerisinde gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda belediyemizin uluslararası böyle bir sempozyuma vermiş olduğu güçlü desteğin protokolünü imzalamış olduk. Bu kongreye farklı ülkelerden bildiri sunmak üzere bilim adamları gelecek. Sektörden kişiler olacak. Dolayısıyla Gastronomi şehri Afyonkarahisar'da Uluslararası bir sempozyumu gerçekleştirmiş olacağız. Çünkü Gastronomi şehri olmanın gereklerinden biri de öyle bir uluslararası organizasyon düzenlemekti. Bu attığımız imzalarla gerçekleştireceğimiz sempozyumun altyapısını bir anlamda oluşturmuş olduk. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek nezdinde Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Bey ve ekibine bu kongre vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Kongrenin Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“UNESCO’YA VERİLEN TAAHHÜTLERİN SONUNCUSUNU DA YAPACAĞIZ”

Kongrenin düzenleneceği aynı hafta içinde Gastronomi Festivali’nin de yapılacağını kaydeden Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar ise; “UNESCO verdiğimiz taahhütlerin sonuncusunu da normal tarih sürecinden yaklaşık bir buçuk yıl önce tamamlamış olduk. Aynı zamanda güzel bir birliktelik o hafta sonu Gastronomi Festivalimiz de var. İki tane uluslararası organizasyonu aynı hafta içinde icra etmiş olacağız. Yerli yabancı, amatör, profesyonel tüm Gastronomi takipçilerini Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in öncülüğünde Afyon'a davet ediyoruz.  İnşallah bu süreçte güzel bir kongre ve güzel bir festival olacak. Böylelikle bizde ödevimizi yapmanın mutluluğu içinde imzalanan bu protokolle festivalimizi ve kongremizi tamamlamış olacağız.” dedi. >>HÜDAYİ ACAR