Artık Afyonkarahisar’da ikinci el eşya % 90 oranında satışı azaldı. Esnaflar da spotçu oldu.” dedi

Afyonkarahisar’daki ikinci el esnafları, insanların alım gücünün artmasıyla sektörel olarak dönüşüme uğrayarak spotlaşmaya başladı. Afyonkarahisar’da yıllarca ikinci el esnaflığı yapan Ali Sezer, (69) dönüşüm sonucu oluşan yeni ‘Spotlaşma esnaflığını’ Anahaber Gazetesine anlattı.

Sezer, Afyonkarahisar’daki insanların zaman içerisinde alım gücünün yükseldiğini belirterek, ikinci el sektörünün dönüşüme uğrayarak spot esnaflık halini aldığını kaydetti.

Kredi kartı ve taksitli alışveriş sisteminin ticarette çok büyük etki olduğunu dile getiren Sezer, şunları kaydetti:
“İnsanlar alım güçleri olmadığı dönemlerde ikinci el esnaflarının kapısını çalardı. Fakat, ticarette kredi kartı ve taksitlendirme sistemi sıfır ürünlerin cazibesini artırıyor. Herkes sıfır bir ürünü mü tercih eder? İkinci eli mi? Tabi ki sıfır bir ürün tercih eder. Zamanla Afyonkarahisar’daki insanların yaşam tarzları ve alım güçleri artarak değişiyor. Yine bizlere en çok gelen diğer müşteri grubu da öğrenciler oluyordu. Onlar da artık kent merkezinde değil, üniversitenin yakın olduğu noktalarda ikimetgah ediyor. Özellikle Erenler Mahallesi çok değişti ve mükemmel yatırımlar yapıldı. Öğrenciler, yurtlarda, pansiyonlarda yada 1+1, 2+1 dayalı döşeli evlerde kalıyor. Bu faktörler, ikinci el sektörünün kabuğunu değiştirdi. Yani bizde spotlaşmaya döndük. Spotçu esnafı olduk.”

Sezer, Erenlerde öğrencilere verilen kiralık dairelerin artık ikinci el eşyayla değil de spot sıfır eşyalarla döşendiğini ifade etti.

Afyonkarahisar’da ikinci el piyasasının ticareti % 80-90 oranında azaldığını aktaran Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hal böyle olunca da bizde dükkanımızdaki ikinci el noktasının aynı oranda azalttık. Artık mobilya, halı beyaz eşya ürünlerinin sıfır spotlarını satıyoruz. İkinci el piyasasında arz talep dengesi çok azaldı. Suriyeli ve Iraklı göçmenler bile ikinci el eşya almıyor. İkinci el sektörü çok yavaşta kalıyor. Artık bizde ucuz ve sıfır ürünlere yöneliyoruz. Yani kısacası spot ürünler alıp satıyoruz. Bursa, Denizli gibi ev eşyasında sanayileşmiş yerlerden ucuza spot mallar getirerek satışlar yapıyoruz. Çünkü, ikinci el eşyaları Afyonkarahisar’da satamıyoruz.” diye konuştu.

“İkinci el sobalara talep yüksek”

Sezer, Ekim ayıyla Afyonkarahisar’da hava sıcaklıkların iyiden iyiye düştüğünü ve vatandaşların doğalgaz, Afjet veya kömürle ısınmaya başlayacağını söyledi.

İnsanların kendi bütçelerine göre kışı geçirmek için arayış içerisinde bulunduğunu aktaran Sezer,  Afyonkarahisar’daki dar gelirli vatandaşların ikinci el sobalara büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

Sezer, Afyonkarahisar’ın her noktasında doğalgazın olmadığını ilçelerimiz ve çevre köylerimiz hala daha kömürle ısındığını vurguladı.  Sezer, yeni demirdöküm sobanın fiyatı 600-700 TL arasında değiştiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

“Her insanın bütçesi aynı değil. Yeni sobaların fiyatları ile ikinci el sobaların arasında çok ciddi fark var. Biz yaz aylarında Afyonkarahisar’ın çeşitli noktalarından bu sobaları topluyoruz. Kış aylarına gireceğimiz bu günlerde bu sobaların bakımlarını yaptırarak, hazır hale getiriyoruz. Bizdeki demirdöküm sobaların fiyatları 150-300 TL arasında değişiyor. Çok da güzel talep var. Satışlarımız da çok güzel. “ ifadelerini kullandı.