Motor Sporları Merkezi’nde gerçekleştirilen yarışmalara katılan öğrencileri hazırladıkları insansız hava araçlarını belirli kurallar çerçevesinde en güzel şekilde uçurmak için ter döktü. Gün boyu devam eden yarışlarda sabit kanat ve droneler yarıştı. TEKNOFEST Genel Sekreteri ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakıf Müdürü Ömer Kökcan, “Sadece buradaki yarışlar değil, TEKNOFEST 14 Temmuz itibariyle başladı. Birçok şehirde bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Bu sene TEKNOFEST Karadeniz kapsamında 16 şehirde organizasyonumuz var. Geçtiğimiz hafta Pazar günü Trabzon bitti, buraya geldik, Aksaray Tuz Gölü’nde roket yarışmamız dün tamamlandı. Cuma günü Rize’de 3 günlük organizasyonumuz başlamış olacak. Burada da liseler arası İHA ve Uluslararası İHA yarışmaları var. Kütahya’da serbest kategori İHA yarışmalarımız var. Gerçekten TEKNOFEST’te yoğun ilgi ve alakanın olduğunu görüyoruz. Biz ilk yılımızda 20 bin yarışmacıyla ve 550 bin ziyaretçimizle yolculuğumuza başladık ve 14 yarışmamız vardı. Bu gün 5. Yılımızda ise 150 takım ve 600 binden fazla yarışmacı katılım gösterdiler. Biz 2019 yılında 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle de dünyanın en büyük festivali olmayı başardık. Biz ilk festivalimizi başlatırken en büyük hedefimiz amacımız bu işi bir kültür haline getirme ve ülkede felsefe anlamında bir paredikma dönüşümü sağlamak. Bu gün geldiğimiz noktada hakikaten bunun olduğunu görüyoruz. Her geçen gün katlanarak büyüyor. Bugünün yarışmacısı yarının girişimcisi olacaktır.”

YARIŞMALAR 2 KATEGORİDE DÜZENLENİYOR

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkan Yardımcısı Bekir Çengelci ise, şuanda Afyonkarahisar’da 2 yarışmamız söz konusu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “TÜBİTAK olarak TEKNOFEST kapsamında düzenlediğimiz 2 büyük yarışmayı burada gerçekleştiriyoruz. Uluslararası İnsansız Hava Araçları yarışması ve Liseler arası insansız hava araçları. Uluslararası olan yarışmamız 7. Senesini düzenliyoruz, liseler arası yarışmamızı ise 3. Yılında. Biz baktık üniversiteli gençlerimiz bu heyecanı yaşarken liseli gençlerimiz bize geldiler ve biz de bu heyecanı yaşamak istiyoruz dediler. Biz o kategoriyi de açtık. Ve inanılmaz şekilde talep söz konusu. Şuanda 128 takım liseden ve 126 takımda üniversiteden takımlarımız var. Alanda bir sene boyunca tasarımını ve üretimini gerçekleştirdikleri araçlarıyla burada belirlemiş olduğumuz görevleri gerçekleştiriyorlar. Tüm görevler otonom olarak gerçekleştiriliyor. Birinci otonom becerilerini test ederken ikinci görevde faydalı yük bırakma ya da bir yangın simülasyonu dediğimiz belirlenen noktadan geliştirmiş oldukları suyu çekme ve hedef olarak belirlemiş olduğumuz alanlara suyu bırakma şeklinde görevlerini icra ediyorlar. Bizim faydalı yük dediğimiz yükleri oralara bırakıyorlar”.

 İHA’LARIMIZ DÜNYA SEMALARINDA

“Tabi insansız hava araçları ülkemiz için çok çok önemli” diyen Çengelci: “Tüm dünyada göğsümüz kabartan Bayraktarın geliştirmiş olduğu yine Tusaş tarafından geliştirilmiş olan insansız hava araçları tüm dünyada kendisinden söz ettiriyor. Biz de inanıyoruz ki gençlerimizin burada geliştirmiş oldukları İHA’lar edinmiş oldukları bilgiler tecrübeler bizim bu alanda şuanda dünyada geliştirmiş olduğumuz seviyeyi çok daha üst noktalara taşıyacak. Biz bu gençlerimizle inşallah çok daha üstün teknolojili İHA’ları hep beraber geliştirip dünya semalarında dolaştıracağız” diye konuştu.  >>MEVLÜT TINAS