Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programa Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Anestezi Uzmanı Dr. Yücel Erdoğan konuk olarak katıldı.


Programda organ nakli ile ilgili bilgi veren Erdoğan, “Hastalıklar nedeniyle, görev yapamayacak derecede hasar gören organ ve dokuların yerine, sağlam organ ve dokuların, cerrahi işlemle canlı veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınıp yerine konularak tedavi edilmesi işlemi organ naklidir. Organ nakli kadavradan ve canlıdan yapılan nakillerle yapılmaktadır. Kadavra vericiler yani donörler trafik kazası, düşmeler, çarpmalar, kurşunlanma, beyin kanaması gibi nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken beyin ölümü gelişmiş hastaların organlarının bağışlandığı vericiler olarak tanımlanmaktadır. Nakil bekleyen hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu gibi uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Bunlar da canlı vericilerdir. Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır” şeklinde konuştu.

“Koordinatörlüğümüz 2011 yılında açıldı”

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü’nün 2011 yılında açıldığını kaydeden Erdoğan, “Koordinatörlüğümüz ben ve Organ ve Doku Nakli Koordinatör Yardımcısı Anestezi Teknisyeni arkadaşım olmak üzere 2 kişiden oluşmaktadır. Amacımız organ ve doku nakli konusunda bilgilendirme, organ bağışlarının alınması, organ nakli hasta takibinin yapılması, Sağlık Bakanlığı ve Bölge Koordinasyon Merkezi ile koordinasyonun sağlanması ile organ nakli bekleyen hastalara umut olmaktır” diye değerlendirmede bulundu.

“Dini açıdan uygun olduğu ile ilgili Diyanet’in kararı var”

Organ bağışının dini açıdan uygun olduğu konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararının bulunduğunu anımsatan Erdoğan, “Tüm tanıtım ve bilgilendirmelere rağmen halkımız organ bağışına uzak durmaktadır. Organ nakli bekleyen hastalar için en güzel yapacağımız şey onları anlamak ve bir gün bizim de bu durumda olabileceğimizi düşünerek empati kurmaktır. Herkesi organ bağışında bulunmaya çağırıyoruz” dedi.

Yayın esnasında Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatör Yardımcısı Anestezi Teknisyeni Battal Mertgenç de hazır bulundu.