1. YAZARLAR

  2. Ahmet Gazi Arpacı

  3. Helal ve Temiz Gıda
Ahmet Gazi Arpacı

Ahmet Gazi Arpacı

Yazarın Tüm Yazıları >

Helal ve Temiz Gıda

A+A-

Ahmet Gazi ARPACI

[reklam1]

                Allah kullarını sayısız nimetlerle donatmıştır. Canımızı, bedenimizi, malımızı bahşeden Rabbimiz bizlere haram ve helaller; emir ve yasaklar vaaz etmiştir.  Ölümü ve hayatı var ederek bizi sınava tabi tutmuştur.   Verdiği nimetleri inkar edemeyeceğimiz  ve şeytanın açık düşman olduğu  bizlere defalarca bildirmiştir.

 

                Helal ve temiz gıdalar olduğu gibi haram ve necis gıdalar da vardır. Arap dil bilimcileri rızık kelimesinin ata (ihsan), pay, şükür, yağmur ve yiyecek manasında kullanıldığını da tespit etmektedirler.

 

                Dini bir terim olan rızık; İnsanların hayatiyetini devam ettirmesini sağlayan, yenilebilen ve içilebilen, kendisinden faydalanılan, maddi ve manevi her şey rızık olarak adlandırılmaktadır. Buna göre rızk, helal olabileceği gibi, haram da olabilir.

 

                Bakara Suresi 168. ayette Yüce yaratıcı btün insanlara seslenerek; rızkın helal ve temiz olanlarından yemelerini emretmektedir. Bu hususta şeytanın aldatıcı olacağı, haram ve pis şeyleri de yemek için teşvik edeceği bu hususta şeytana tabi olunmaması gerektiği ve onun bizler için açık düşman olduğu mealen beyan edilmiştir.

 

                Rızkı yaratan ve veren ancak Allâh'dır. Kur'an'da, "Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allâh'a ait olmasın..."  buyrulmaktadır. Başka bir ayette de Allah'ın, dilediğine bol rızk verip, dilediğinin rızkını daralttığı ifade edilmektedir.

 

Haram olan şey de, rızk kapsamındadır. Fakat Allâh'ın haram olan rızkı, kulun kazanmasına rızası yoktur. Kur'an'da, "Artık Allâh'ın size helal ve temiz olarak verdiği rızklardan yeyin..." (Nahl 16/114)

 

                Rızık meselesi toplumun huzur ve sükuneti, sağlığı, mutluluğu için önemli bir meseledir. Helal Gıda meselesi beslenme için önemli olduğu kadar, Allah'ın rızasına ulaşma, helal ve haramlara riayet etmek, temiz ve sağlıklı nesiller yetiştirme, ihlasla ibadet edebilme, güzel ahlak sahibi olmak için de önemli bir konudur.

 

                Günümüzde üretim tekniklerinin artması ve ticaretin yaygınlaşması sebebiyle gıda konusunda daha duyarlı ve dikkatli olmamız gerekmektedir. Özellikle inananları etkisiz hale getirmek, ailelerini parçalamak, bizi birbirinden kopuk hale getirmek için gece gündüz durmadan her türlü savaş tekniklerini uygulayan istilacı güçler, gıdayı da terörü kullandığı gibi kullanmaktadır. kişiliğin oluşmasında, huyun yerleşmesinde beslenme alışkanlıklarımız etkilidir.

 

                Nu'man İbnu Beşir (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir." 

 

                Helal gıda konusunda katkı maddelerine dikkat etmek gerekir. Renklendiriciler, tatlandırıcılar, raf ömrünü uzatan katkı maddeleri, yumuşatıcı maddeler, jelatin maddeleri gıda da şüpheli durumlara sebep olabilir. Haramlardan sakınmak gerekirken şüpheli şeyler konusunda da duyarlı olmamız bize Peygamber Efendimiz tarafından beyan edilmektedir. Katkı maddeleri daha çok "E" kodları ile ifade edilmiştir. Bu kodların hangi katkı maddesini ifade ettiğini bilmek elbette uzmanlık ister. Bununla birlikte haramlığı kat'i olan "E" maddelerini basit usulle bilmekte biz inananların vazifesi olmalıdır.  Helal Gıda konusunda eti yenen hayvanların kesim usulleri de büyük önem arz etmektedir.   

 

                Helal Gıda konusunda gayri müslim ülkelerin bile bu pazardan pay kapmak için Helal Gıda konusuna müdahil olduğunu, sertifika vermek için alt yapı kurduğunu biliyoruz. Helal Gıda konusunu bile inananlara bırakmamak için uğraşmaları dahi gıda konusunda şüpheli durumları pekiştirmektedir.

 

                Beklentimiz: Ürünlerin helal gıda sertifikalı olması, ürün etiketlerinin açıkça ve itina ile oluşturulması, haramdan öte gıda da şüphe riskinin bile kaldırıldığı gıdalara kavuşmaktır. En azından marketlerde helal gıda sertifikalı ürünler için ayrı bir bölüm oluşturulması öncelikli beklentimizdir.

Bu yazı toplam 1174 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.