Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adem Aslan, sağlık çalışanlarının 15 Temmuz ve sonrasında büyük bir özveri ile çalıştığını Türk halkı ile birlikte ülkesine ve devletine sahip çıktığını belirtti. Aslan, “Beyaz önlük giyme törenini ilk defa 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri içinde yapıyoruz. Bu vesile ile tüm tıp camiasının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum. 14 Mart tarihimizde tıp camiası için yeni bir başlangıcı ve özgürlük mücadelesini temsil eder. Beyaz önlük ise hekimlik mesleğine yeni başlangıcı, sağlığı ve temizliği temsil eder” dedi.

919 öğrenci ile tıp eğimi devam ediyor

AKÜ Tıp Fakültesi öğrenci potansiyeli ve akademik personel hakkında bilgiler veren Aslan, “AKÜ Tıp Fakültesinde bu dönem 1. sınıf öğrenci sayımız 201, toplam öğrenci sayımız ise 919’dur. Fakültemiz toplam 264 akademik personel ile eğitim-öğretim devam etmektedir” diye konuştu. Tıp eğitiminde AKÜ Tıp’ın uluslararası standartlara ulaştığını ifade eden Aslan, “Son bir yılda tıp eğitimi uluslararası standartlara uygun hale getirilmiş ve akreditasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Tıp fakültemiz Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)  verilerine göre ülkemizdeki 81 devlet ve vakıf üniversiteleri tıp fakülteleri içinde Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) kazanma sıralamasında 18. sıradadır. Yine ÖSYM verilerine göre mezunlarımızın TUS kazanma oranı yüzde 33’tür” ifadelerini kullandı.

Hedef seçkin ve örnek gösterilecek bir eğitim kurumu

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise AKÜ Tıp Fakültesinin eğitim-öğretim, araştırma ve sağlık hizmetlerinin Ali Çetinkaya Kampüsünde bulunan modern tesislerde yürütüldüğünü söyledi. Solak, “Tıp Fakültemiz 1998 yılında kuruldu. 1999 yılında tıpta uzmanlık eğitimine, 2002 yılında ise tıp doktorluğu eğitimine başladı. Fakültemiz ilk mezunlarını 2008 yılında verdi. Kuruluşundan bu yana fakültemizden 585 Tıp Doktoru, 302 Uzman Doktor mezun olmuştur. Halen 919 öğrenci tıp eğitimi, 148 öğrenci ise tıpta uzmanlık eğitimi almaktadır” diye konuştu. AKÜ Tıp Fakültesi 2016-2017 eğitim yılı beyaz önlük giyme töreninin 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirerek, birlikteliklerinin daha da anlamlı hale geldiğini belirten Solak, şunları söyledi:

“14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencilerinin işgali protesto için toplandığı ve meslektaşlarının onlara verdiği desteği tekrar hatırladığımız bugünde vatansever meslektaşlarımızı minnetle, şükranla anıyoruz. Sağlık çalışanları olarak ülkemizi her zaman başta FETÖ/PDY örgütü olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadele etmek, insan sağlığını korumak ve yaşamın kutsallığını her şeyin üstünde tutma azmimizi bir kez daha belirtmek isterim.”

Onkoloji Hastanesi Ekim ayında açılıyor

AKÜ Tıp Fakültesi olarak hedeflerinin, bölgede ve Türkiye’de eğitim-öğretim ve bilimsel açıdan tanınır, seçkin ve örnek gösterilecek bir eğitim kurumu olmak olduğunu ifade eden Solak, “Fakültemizde verilen eğitim sağlık ve araştırma hizmetlerini üniversitemizin ve ilimizin topluma açılan vitrini olarak görmekteyiz. Bu bağlamda fakültemizin her yıl fiziksel ve akademik olarak büyüme ve gelişmesi için çok çaba sarf etmekteyiz” diye konuştu. Kaliteli ve çağdaş standartlarda bir tıp eğitiminin, kaliteli sağlık hizmetinin verildiği,  yeterli sayıda hasta çeşitliliğinin olduğu, uygun alt yapı ve cihaz imkânlarının bulunduğu iyi organize edilen merkezlerde verildiğini vurgulayan Solak, şöyle devam etti:

“Sağlık kampüsümüzün alt yapısını, yollarını ve çevre düzenlemesini yenileyerek kampüsümüze yeni bir çehre kazandırdık. İhtiyaç duyulan cihaz ve donanımları temin ettik, kütüphane ve okuma salonlarını güçlendirdik. İlimiz ve bölgemiz için önemli olan Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezini bitirdik. Yeni nesil cihazlarla donatarak Mayıs 2016 tarihinde hizmete açtık. Yeni amfileri, konferans salonlarını ve poliklinik binasını hizmete açtık. Ulusal Çekirdek Eğitimi programını uygulamaya koyduk. Fizik tedavi, rehabilitasyon ve hidroterapi alanında gerçekleşen ileri sağlık hizmetlerimizden sonra tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp alanında ciddi mesafeler kaydettik. Başta ilimiz ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu alanlar olmak üzere fakültemize yeni öğretim üyeleri alarak gücümüzü arttırıyoruz. Ekim ayından itibaren de hematoloji alanında ve kemik iliği naklinde hastalarımıza yeni sağlık hizmetleri planladık.”

Solak, konuşmasında Onkoloji Ve Hematoloji Hastanesinin Ekim 2017 tarihinde hizmete açılacağını müjdeledi. Solak, AKÜ Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerine ise şöyle seslendi:

“Fakültemizde 6 yıllık zorlu bir eğitim sürecine başladınız. İyi bir eğitim almanız ve birinci basamak hekimliği düzeyinde bilmeniz gereken her şeyi öğrenmeniz için her türlü imkâna sahip olacaksınız. Bir üyesi olmak için yola çıktığınız hekimlik mesleğinin insanlık için çok özel ve ulvi bir meslek olduğunu unutmayınız. Çünkü sizler insan sağlığını korumayı amaçlayan, geliştiren ve tedavi eden insan odaklı bir anlayışla yetişecek ve sahip olacağınız donanım ile çok çalışarak görevinizin hakkını vereceksiniz. Bugün hayatınız ve mesleğiniz ile ilgili olarak tıp eğitimi merdiveninde ilk basamağa çıkmış olacaksınız. Hedefe ulaşmak için geçilmesi gereken çok basamakların sizleri beklediğini unutmayınız. Eğitiminiz süresince, hekimlik sanatının yaşam boyu öğrenme ihtiyacının en çok hissedildiği mesleklerden biri olduğunu göreceksiniz.”

Hekimlik kutsal bir meslek

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu ise sosyal bilimci olarak tıp üzerine fikir beyan etmenin iddialı olduğunu söyleyerek, “Tıp mesleği son derece kutsal bir meslek. Hekimlik son derece kutsal ve hepimiz bir gün ellerine mutlaka düşeceğiz. Allah o günleri geciktirsin diyelim. Bu çerçeveden baktığımızda hakikaten hekimlerimiz, doktorlarımız hepimiz için olmazsa olmaz ve son derece saygı duyulması gereken bir görevi ifa ediyorlar. Güzide öğrencilerimiz, Türkiye’de aşağı yukarı 1,5 milyon arkadaşı arasından ilk 15 bin gibi son derece üst bir puanla limit tutturmak suretiyle tıp eğitimine başlıyorlar. 6 yıllık zorlu bir süreç” dedi. Tıp öğrencilerinin 6 yıllık zorlu bir eğitim sürecinden sonra insanlara cana can katma uğrunda birçok güçlükle uğraştığını ifade eden Uslu, şöyle devam etti:

“Biz tam da bu nokta da idareci olarak hekimlerimizin, doktorlarımızın karşılaştıkları zorluklara, uğradıkları haksızlıklara burada vakıf oluyoruz. İllerde ve ilçelerde idareci olarak hastanelerde, polikliniklerde görev yapan doktorlarımızın hangi şartlar altında, hangi hasta yakınının baskısı altında görev yaptıklarını gayet iyi biliyoruz ve görev yaptığımız süre içerisinde de hekim arkadaşlarımızın herhangi bir şekilde haksızlığa uğraması, hak etmediği bir ithamla adli mercilerin önüne çıkmaması noktasında gösterilmesi gereken en fazla hassasiyeti en düzeyde göstermeye gayret ediyoruz.”

AKÜ Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin beyaz önlük giyme töreni ile devam eden programa, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, AKÜ Tıp Fakültesi Dekanı ve AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adem Aslan, AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Elemanları ve öğrencileri katıldı.

Tören, AKÜ Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Projelerinde dereceye giren üçüncü sınıf öğrencilerine ödüllerinin verilmesi ve düzenlenen kokteyl ile sona erdi.