İSTANBUL (AA) - Atatürk Havalimanı'nda görev yapan emniyet mensupları için Çince kursu başlatıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürlüğü ile Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu'nun "Türk Polisi İçin Çince Dil Eğitimi" adıyla düzenlediği yaklaşık üç ay sürecek olan kursun açılışı yapıldı.

Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü'nde düzenlenen törene, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, İl Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürü Murat Çetiner, Atatürk Havalimanı Şube Müdürü Emre Erdoğan ve kursiyerlerle davetliler katıldı.

Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, burada yaptığı konuşmada, çocukluk döneminde okullarda daha çok Fransızca öğretildiğini, İngilizce eğitimine daha sonra geçildiğini söyledi.

Ulutaş, artık İngilizce’nin dünya dili haline geldiğini ifade ederek, "Bu ihtiyaçtan kaynaklandı. Dünyada globalleşti ve bir köy haline geldi. Dünyanın herhangi bir ülkesinin bilim ve kültür kaynaklarına ulaşabiliyorsunuz. Mesafe ve zamanlar ortadan kalktı. Çin de son zamanlarda ticarette ve kültürde yaptığı atakla şu an dünyada ön sıralarda. Çince bildiğiniz zaman, size öncelik verebilirler." dedi.

Çince’nin dünya çapında İngilizce ile yarışır hale geleceğine dikkati çeken Ulutaş, "O yüzden bu kursu açmayı düşünen, emek veren, planlayan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü Çince yakın zamanda Türkiye’de ve dünyada daha da geçerli hale gelecek." ifadelerini kullandı.

Ulutaş, yaklaşık 3 ay sürecek kursa katılan polis memurlarının büyük bir fırsat elde ettiğini, bu imkanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei de Türkçe yaptığı konuşmada, görev süresinin 3. ayında böyle bir kurs düzenledikleri için gurur duyduğunu belirtti. Başkonsolos Wei, şubat ayında Sultanahmet’te turizm polisinin görev yaptığı alanı ziyaret ettiğini, buradaki polis memurlarının kendisine bir video gösterdiğini söyledi.

Videoda Çince bilen, Atatürk Havalimanı’nda görevli bir polis memurunun anlatıldığını dile getiren Wei, buradan çıkan fikirden hareketle havalimanı yetkilileriyle bu kursu projelendirdiklerini anlattı.

Wei, Atatürk Havalimanı’nın Türkiye’nin penceresi olduğunu ifade ederek, "Burada çalışan polis memurlarına basit de olsa Çince bir kurs yaparsak faydalı olur diye düşündüm ve buna teşvik ettim. Yetkililer de bunu çok sıcak karşıladılar. Sadece bir iki ay sonra bu rüya gerçekleşti." dedi.

Çince'nin öğrenilmesinin iki ülke arasındaki ilişkileri de güçlendireceğine dikkati çeken Wei, katkıda bulunan görevlilere teşekkür etti.

Atatürk Havalimanı Şube Müdürü Emre Erdoğan ise yabancı dil bilmenin havalimanında görev yapan polisler için çok önemli olduğunu kaydetti. Yabancı dil sorununun aşılması gerektiğini dile getiren Erdoğan, Çince’nin öğrenilmesini teşvik etmek amacıyla böyle bir kurs düzenlediklerini, bu projenin yaygınlaştırılmasını istediklerini belirtti.

Turizm Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ersin Hoşar da kursa katılan personele yardımcı olacağını aktararak, Çince dahil olmak üzere altı dil bildiğini ifade etti. Hoşar, 2018’in Çin’de Türkiye yılı olarak kutlandığını anımsatarak, gün geçtikçe daha çok Çinli’nin Türkiye’ye geldiğini söyledi.

- "Çince çok güzel bir dil"

Çince kurs düzenlenmesinin önemli olduğunun altını çizen Hoşar, "Çince çok güzel bir dil. Öyle sanıldığı kadar da zor da değil. İstenildiği takdirde öğrenilecek bir şey. Bu kurs bizim için çok büyük avantaj sağlayacak. Diğer memur arkadaşlar için de büyük bir vatandaş sağlayacak. Global olan Birleşmiş Milletler'in 5 resmi dilinden biri." değerlendirmesini yaptı.

Atatürk Havalimanı’nda görevli polis memuru Ayten Merve Tokgöz ise Çince merakı olduğunu, bu ülkeden havalimanına gelen yolcularla yakından ilgilendiğini belirtti.

Tokgöz, onlarla daha iyi iletişim sağlamak için kursa katıldığını dile getirerek, "Böyle bir imkan sağladığı için teşkilatımıza teşekkür ederim. Şu an böyle bir şeyin içinde olduğum için mutluyum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, polis memurlarına kitapları dağıtılarak kurstaki ilk derse başlandı.


Havalimanı Polisine Çince Kursu

Havalimanı Polisine Çince Kursu