Karahisar Gençlik Merkezi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen Kariyer Günü etkinliğine konuk olarak katılması talebinin kendisini mutlu ettiğini söyleyen AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, gençlerin ülke için önemli bir güç olduğunu ve büyük Türkiye için gençlerin gücüne, enerjisine, fikirlerine ihtiyaç olduğunu belirtti. Kariyer Günü’nde Cumhurbaşkanlığı sistemi başta olmak üzere ülkenin sorunları ve çözüm yollarını paylaşma fırsatı sağladığı için Karahisar Gençlik Merkezi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı’na da teşekkür etti.

“HER KONUDA YETKİ VERİLEN 18 YAŞINDAKİ GENCİN ÖNÜNDEKİ ENGELİ KALDIRACAĞIZ”

Gençlerin bir ülkenin geleceği olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Milletvekili Ali Özkaya; “Memleketin gençleri varsa, bir davanın, bir ideali varsa her şeyi vardır ama genci yoksa yarını da yoktur. Hükümet olarak yeni anayasa paketinde gençleri de içerisine alan çok önemli ve devrim niteliği taşıyan seçilme yaşını 25 yaştan 18 yaşa indirdiğimizde ciddi eleştiriler aldık. Bu işi çoluk çocuğa mı bırakıyorsunuz diye yorumlar yapıldı. Bir gencin 18 yaşında rüşt yaşını kabul ediyor her konuda yetkiyi veriyorsunuz, evlenmeden, işe girmeye kadar 20 yaşında askere gitmeye ve şehit olmaya, şirket kurmaktan yönetmeye kadar her yetkiyle donatıyorsunuz seçme hakkını da veriyorsunuz. Gençlere verilmemiş olan bir tek seçilme hakkı vardı onu da yeni anayasa paketiyle birlikte gençlere veriyoruz. Avrupa’nın 21 ülkesinde 18 yaşında seçilme hakkı var. 18 yaşındaki bir genç otomatik olarak hemen milletvekili mi olacak hayır. Böyle bir şey söz konusu değil yarışta engel kaldırılacak. Siz bir yarış düzenliyorsunuz 18-25 yaşa arasındakilere siz bu yarışa katılamazsınız diyorsunuz biz de bu engeli ortadan kaldırıyoruz. 18 yaşındaki kardeşimiz kendisini milletvekili olma konusunda yeterli görüyorsa aday adayı olabilecek” dedi.

“GENÇLERE SORUMLULUK VERMEK ONLARA GÜVENDİĞİMİZİN İŞARETİDİR”

Milletvekilliğinin büyük bir sorumluluk ve ağırlığı olduğunu dile getiren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, 18 yaşındaki bir gencin bu görevi kaldırıp kaldıramayacağı yönündeki akıllarda oluşan sorular olabileceğine de değindi. Özkaya; “18 Yaşındaki bir gencimiz kendisinde milletvekilliği görevinin altından kalkabilecek gücü olduğunu düşünüyor ise kendisini geliştirmiş, hazırlamış, ben bu işin içerisinde varım diyorsa elbette kaldırır. Fatih Sultan Mehmet ilk tahta çıktığında 18 yaşındaydı. İstanbul’u fethettiğinde de 21 yaşındaydı. Elbette ki iyi bir eğitimle, iyi bir hazırlıkla oraya geldi. Bizlerde gençlerimize erken sorumluluk verirsek o erken sorumluluğun sonucu erken zamanda olgunlaşma ve başarıyı beraberinde getirir. Yetim kalmış 12-13-14 yaşında yetim kalmış bir delikanlı hem eğitimine devam ediyor hem de ailesinin geçimini temin ediyor. 25 yaşını bitirmiş üniversiteyi bitirmiş hala hiçbir sorumluluk almamış gencimiz de var. İkisi de aynı kültürün insanı, ikisi de aynı coğrafyanın insanı. Niye birisi 15 yaşında ailesinin geçimini üstlenirken diğeri 25 yaşında ve hala sorumluluk almıyor o da sizin ona güvenmeniz, inanmanız, sorumluluk vermenizin sonucudur. Bizler de siz gençlerimize inanıyoruz, güveniyoruz” diye konuştu.

“ÇİFT BAŞLILIĞIN ORTADAN KALKMASI İÇİN DEĞİŞİKLİĞE GİDİYORUZ”

Ülke gündeminin ana konularından olan yeni anayasa paketine ilişkin de açıklamalarda bulunan Milletvekili Özkaya, anayasa değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Özkaya; “Bu anayasayı devletteki çift başlılığı ortadan kaldırmak için değiştiriyoruz. Bu çift başlılık 1920 ve 1924 anayasalarında yoktu. 1961 anayasası ile getirilen, egemenliği sınırlayan anayasanın koyduğu kurallar ve yetkili organlar vasıtası ile diye hüküm getirilen yetkili organların başına da her zaman bir orgeneralin getirileceği kabul edilerek dizayn edilen cumhurbaşkanlığı. Cumhurbaşkanları sistemin sibobu olarak görülmüş ne olursa olsun son sözü cumhurbaşkanı söyleyecek, son imzayı cumhurbaşkanı atacak. Cumhurbaşkanı bir orgeneral olacağına göre hiçbir sorun çıkmayacak. Parlamenter demokraside siz 550 milletvekilini kazansanız, hükümeti kursanız, hükümet dese ki ben Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne fakülte açıyorum diyerek bakanlar kurulundan kararı çıkarttı. Cumhurbaşkanı bu karar önüne geldiğinde hayır kabul etmiyorum, uygun da görmüyorum derse 550 milletvekili olan hükümetin oy birliği ile aldığı bu kararın hiçbir kıymeti yok. Geçmişte sistem ona göre dizayn edilmiş” dedi.

“KENDİ ATADIKLARI BAŞBAKANLA ÇELİŞEN CUMHURBAŞKANLARINI DA GÖRDÜK”

2007 yılında 363 milletvekili ile cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamadığını hatırlatarak sözlerini sürdüren Milletvekili Özkaya; “2014 yılında anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanını milletin seçeceği yeni bir sistemin işlemesini sağladık. Türkiye tarihinde ilk defa cumhurbaşkanını aziz milletimiz seçti. Doğrudan milletin seçtiği bir cumhurbaşkanlığı sistemini hayata geçirmiş olduk. Bununla beraber yine seçilmiş bir başbakan var o da millet tarafından seçildi. Bugün güçlü bir siyasi parti ve güçlü bir iktidar yapısı olduğu için koalisyonların sıkıntısını görmüyor ve hissetmiyoruz. 1971’de yaşanan 12 Mart muhtırasından sonra Cevdet Sunay hükümet kurulamadığı için eski başbakan Suat Hayri Ürgüplü’yü başbakan tayin ediyor ve 10 gün başbakanlık yapıyor. Ürgüplü kabineyi kuruyor, bakanları göreve getiriyor, Cumhurbaşkanına yeni hükümeti sunuyor. Cumhurbaşkanı ise bu kabineyi beğenmediğini belirterek onay vermiyor. Kendi atadığı kişi tekrar başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalıyor. Bir süre sonra Sadi Irmak’ı başbakan tayin ediyor. Sadi Irmak CHP, Adalet Partisi ve Bağımsızlardan oluşan bir hükümet kuruyor. 450 milletvekilinin bulunduğu mecliste 18 kişi güven oylamasına katılıyor 432 kişi salona girmiyor. Buna rağmen 4,5 ay Sadi Irmak başbakan olarak görev yapıyor. BU kadar büyük sıkıntıları Türkiye geçmiş yıllarda yaşadı. Yaşanan sıkıntıların aşılmasının tek yolu ise çift başlılığın ortadan kaldırılmasıydı. Yeni anayasa paketi ile sistemdeki bu tıkanıklığı ortadan kaldırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“MİLLET KENDİSİNİ 5 YIL YÖNETECEK KİŞİYİ KENDİSİ SEÇECEK”

Geçmişte yaşana olayların tekrarlanmaması ve ülkenin ekonomik, siyasi istikrarının sağlanması için anayasa değişikliğinin şart olduğunu vurgulayan Özkaya; “Yeni sitemle birlikte siz devleti yönetecek organ kişiyi seçeceksiniz. 5 yıl boyunca sizi kimin yöneteceğini, koalisyon için birileriyle görüşme zorunluluğu olmadan 45 gün boyunca hükümet güvenoyu alıp göreve başlamadı gibi bir risk oluşturmadan, güvenoyu alamadığı halde aylarca milleti yöneten bir hükümet sıkıntısı yaşamadan 5 yıl boyunca ülkeyi yönetecek kişiyi milletimiz doğrudan sandıktan belirleyecek. Bu düzenlemenin neresi kötü, milletin yüzde 50 güvenoyuna layık olmaktan daha önemli ne var demokraside? Meşruiyetin kaynağı, hem hukuksal hem sosyal meşruiyetin kaynağı milletse ve bu milletin de yarıdan fazlası bu kişiyi seçmişse o kişi 5 yıl ülkeyi yönetecek” diye konuştu.

Konferansın sonunda gençlerin yönelttiği sorulara da yanıt veren Özkaya konferans sonunda salonda bulunan gençlerden büyük alkış aldı.