Rutin olan günlük yaşamlarında değişikliğe gitmemelerini, öğrencilerin ise 2 saatlik bir deneme sınavına girecekmiş gibi rahat olmalarını önerdi.

Yaklaşan sınav stresinin öğrenciler ve velileri üzerinde baskı oluşturduğunu ve bu nedenle yaptıkları en büyük hatanın günlük yaşamlarında değişikliğe gitmek olduğunu belirten Özel Fuar Hastanesi Psikoloğu Hatice Ece Kacar; “Öncelikle velilerimizin rutin devam eden hayatlarında değişiklik yapmamalarını öneriyorum. Rutin hayatlarında yapacakları değişiklik öğrencilerin farklılığı hissetmesi ve üzerlerinde bir baskı hissi uyandırmasına neden olabilir. Bu nedenle velilerin günlük yaşamlarına devam etmeleri önemli bir etken olacaktır” dedi.

“BİR SAAT ÖNCE YATIN, 2 SAAT ÖNCE KALKIN”

Sınav stresi yaşayan öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Psikolog Hatice Ece Kacar; “Sınav günü karşılaşılan en büyük problemlerden bir tanesi uyku problemi ve buna bağlı konsantrasyon eksiklikleridir. Sınava girecek olan öğrencilere önerim uyku saatini bir saat öne almaları ve sabah ise 2 saat önce uyanmalarıdır. Yaşadıkları stres nedeniyle kötü rüyalar görme ve ağlama krizleri yaşamamaları için uyku düzeninde bu tür bir değişikliğe giderler ise sınav zamanında daha erken kalkar ve sınava daha motive bir şekilde girerler” diye konuştu.

“DENEME SINAVINA GİREÇEKMİŞ GİBİ DÜŞÜNSÜNLER”

Özel Fuar Hastanesi Psikoloğu Hatice Ece Kacar; “Sınava girecek olan öğrencilerin okullarda devam eden dersleri sırasında da öğretmenlerin normal bir günde işledikleri ders formatında devam etmelerini öneriyorum. Hafta sonunda yapılacak olan YGS sınavı 1. Basamak olduğu için öğrencilerin hayatında olağan dışı bir şey olmamalı sadece 2 saat sürecek bir deneme sınavına girecekmiş gibi düşünmelerini ve sadece sınav anında hayatlarının durduğunu sınav sonrasında ise yeniden bıraktıkları yerden hayatlarının devam edeceğini düşünmelerini tavsiye ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“DİYAFRAM NEFES EGZERSİZİ İLE HEYECAN VE STRESİNİZİ AZALTIN”

Sınav öncesinde velilerin öğrenciler üzerinde baskı kuracak davranışlardan uzak durmaları ve normal bir günde deneme sınavına girecekmiş gibi davranmasının önemli bir adım olacağına değinen Psikolog Hatice Ece Kacar; “Öğrenciler ne kadar stres altına girerse başarısızlık oranı da bir o kadar yükselir. Bu noktada velilerin çocuklarına büyük bir desteğine ihtiyaç var. Stresle ne kadar iyi başa çıkarsa öğrenci başarısı bu noktada kaçınılmaz olacak. Bununla birlikte stres ve heyecan kontrolü için de diyaframdan nefes egzersizi yaparak da rahatlamalarını öneriyoruz. Genelde en büyük yanlış akciğerden nefes alıp vermektir. Akciğerden nefes alındığı için heyecan daha da yükseliyor. Sınav öncesinde çocuklar nefes alıp birkaç saniye tuttuktan sonra vermeliler. Diyafram nefesi egzersizi için nefes alıp yuttuklarını düşünsünler ve 2 saniye sonra bırakabilirler. Böylelikle heyecanlarını ve streslerini azaltacaktır” dedi.