Özellikle hijyen konusuna dikkat edilmesiyle korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Grip, özellikle soğuk kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde insanların en büyük sorunlarından biri haline geliyor.

Gribe yakalanan insanların sosyal hayatında, aile hayatında ve iş hayatında birçok olumsuz durumlarla karşılaşmasına neden oluyor. Yaşanan olumsuzlukların önüne geçmenin yolunun gribal enfeksiyona yakalanmış kişilerden uzak durmak veya aynı ortamda yaşama zorunluluğu var ise hijyen kurallarına dikkat etmek olduğunu belirten Op. Dr. Hüseyin Işıklı, kapı kolları ve havlu kullanımından sonra elleri sabunlu su ile yıkamanın önemli olduğunu söyledi.

“GRİPTEN ETKİLENEN KİŞİNİN YAŞAM KALİTESİ DÜŞER”

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde vatandaşlara salgınlara karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunan Özel Fuar Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Işıklı, grip ve gripten korunma yollarını anlattı. Işıklı; “Grip hastalığı herkesin bildiği gibi oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık, aile içerisinde bir kişide görülse bile diğer aile bireylerini çok kısa bir sürede etkileyerek ailenin tüm fertlerinde etkiler meydana getirmektedir. Genellikle solunum yolları nedeni ile kişiler arasında yayılma gösteren grip kişide birçok belirtiler ile kendisini ortaya çıkarmaktadır. Grip, enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkarak kişinin solunum yollarında yaşamını sürdüren virüslerin vücutta meydana getirdiği etkilerle kişiye rahatsızlık veren ve insanların yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Hastalık kişiden kişiye bulaşıcı bir özelliğe sahip olmakla birlikte vücuda girdikten sonraki yaklaşık bir iki gün içerisinde etkilerini gösteren bir hastalıktır” dedi.

“BASİT GÖRÜLSEDE ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURAN BİR HASTALIKTIR”

Grip hastalığının basit bir hastalık gibi görünmesine rağmen ölümcül bir hastalı olduğuna da dikkat çeken Işıklı; ”Grip, aslında çok basit ve geçici bir hastalık olarak görülse de aslında her sene birçok kişinin ölümüne neden olarak kişilerde çok büyük riskler meydana getirmektedir. Günümüzde birçok insanın basit olarak gördüğü için doktora bile gitmediği bir durum olan grip aslında oldukça önemli ve oldukça riskli bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle çocuklarda görülen grip durumlarında mutlaka doktora gidilerek gerekli önlemler alınmalıdır.  Yapılan müdahaleler sonucunda kişi sağlıklı ise yaklaşık bir hafta on gün içerisinde grip etkilerini ortadan yavaş yavaş kaldırır. Fakat müdahale edilmeyen grip hastalığı etkilerini ortadan oldukça geç kaldırarak aynı zamanda kişilerin diğer organlarını etkileyebilir” diye konuştu. 

“GRİPTEN KORUNMAK İÇİN UYARILARI DİKKATE ALIN”

Hastalığın belirtilerine ilişkin de açıklamalarda bulunan op. Dr. Hüseyin Işıklı; “Grip salgınına yakalanan kişilerde hastalığın belirtilerinin kişide görülen burun akıntısı, hapşırık, burun içi kaşınmaları, aşırı bir halsizlik ve yorgunluk gelmektedir. Hastalık daha da ilerlemiş ise kişide yüksek ateş gibi problemler de görülebilir. Bazen kişide titreme ve terleme gibi durumlar görülebilir. Gripten korunmak için ilk yapmamız gereken aşı dönemlerinde gerekli grip aşılarını ve diğer aşıları doktora başvurarak yaptırmamız gerekmektedir. Böylece vücudumuz grip hastalığını oluşturan virüslere karşı bir sene boyunca çok daha güçlü olacaktır. Bu aşının yılda bir kere mutlaka yaptırılması şarttır. Bunun yanında bu virüsten etkilenmemek için yapmamız gereken hasta olan kişinin kullandığı eşyaları kullanmamanız gerekmektedir. Son olarak grip olmadan önce bol bol meyve ve sebze gibi yiyecekleri tüketmek iyi bir korunma yolu olacaktır. Önlemleri aldığınız sürece grip hastalığından etkilenme ihtimaliniz çok daha az olacaktır” uyarılarında bulundu.