Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Konya Çumra Projesi kapsamında inşa edilen Hotamış Depolaması ile 771 bin 100 dekar zirai araziye su temin edilecek, ayrıca 100’den fazla kuş türünün de su ihtiyacı karşılanacak.

Hotamış Depolaması Projesi, Konya-Çumra III. Merhale Projesi içerisinde yer alan projelerden biri olup, uygulama alanı Çumra ilçe merkezinin 10 km güney doğusunda eski adı ile "Hotamış Sazlığı" üzerindedir. Proje, Konya Kapalı Havzası ile Akdeniz Bölgesi’ndeki Göksu Havzası’nın yukarı kesimlerini içine almaktadır. Proje sahasının başlıca su kaynakları Göksu Havzası suları, Beyşehir Gölü taşkınları, Çarşamba Çayı kış akımları ve sulamadan dönen drenaj sularıdır. Hotamış Depolaması’nda toplanacak bu kaynaklar regüle edilerek su kullanıma sunulacak.
Hem zirai arazilere hem de yaban hayatına su temin edecek olan Hotamış Depolaması 12 metre yüksekliği, yaklaşık 26 km kret uzunluğu ve 580 milyon metreküp depolama hacmi ile Dünyanın en büyük yapay göllerinden birisidir.

“Göçmen kuşlar eski yuvalarına kavuşturulacak”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bakanlık olarak hem insanlarımız hem de yaban hayatını düşünerek proje geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi; “Tesis ettiğimiz Hotamış Depolaması ile 771 bin 100 dekar zirai araziye sulanacak aynı zamanda depolama alanı içerisinde yapılan 85.000 metrekare ve 60.000 metrekare büyüklüğündeki iki adet kuş adacığı ile de göçmen kuşlar eski yuvalarına kavuşturulacak”.