Saygı duruşu ve istiklal marşıyla başlayan gıda günü kutlamasının açılış konuşmasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, gerçekleştirdi. Her yıl gıda günü etkinliklerinde bir tema belirlediklerini ifade eden Müdür Arap, bu yılı ki temanın göç, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi olduğunu dile getirdi. Arap konuşmasını şöyle sürdürdü: “16 Ekim Gıda Günü Birleşmiş Milletlere bağlı dünya gıda ve tarım örgütü kuruluş yıl dönümü. Bu kuruluş yıl dönümü dünya genelinde gıda günü olarak kutlanmaktadır. Dünya gıda günü etkinliklerinde her yıl bir tema belirlenerek kamuoyunun dikkati çekilmesi sağlanıyor. Bu yılki temamızda özellikle gıda yüzünden göçün engellenmesi. Ayrıca gıda güvenliğinin ve kırsal kalkınma yatırımlarının arttırılması yönünde dikkatin kamuoyu tarafından çekilmesi hedefledik. Kırsal alanda yatırımların gıda güvenliğini önemi hepimiz açısında da şimdiye kadar vurgulandığı üzere de hepimiz tarafından bilinmektedir. Şimdi özellikle kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesiyle ilgili ülkemiz genelinde TKDK İpard kapsamından gerek il Müdürlüğümüz tarafından gerekse ulusal bütçe tarafından kırsal yatırımlar destek verilmektedir.” 

“İlimiz gıdada önemli yere sahip”

‘Afyonkarahisar ilimiz gıda işletmeleriyle önemli bir yere sahip’ diyen Arap: “Gerek süt işletmeleri, gerek et işletmeler ve şekerleme ve benzeri işletmelerle önemli bir noktadır. Bu noktada kazandığı ivmeyle de mutluluk verici bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Biz her yıl kutladığımız bu etkinlikte özellikle siz geleceğin büyükleri öğrencilerimize gıda hijyeni ve bilinçli gıda tüketimi konusunda etkinliklerimize yer verme durumunda olduk. Çünkü sizin bilinçlenmeniz gelecekte toplumun bilinçlenmesini sağlayacaktır” dedi. 

“Yeme, içme zevke dönüştü”

Arap’ın ardından konuşan Vali Mustafa Tutulmaz da, gıdanın insan hayatındaki önemine değindi. Her canlının gıda ihtiyacını gidermesi gerektiğine dikkat çeken Vali Tutulmaz: “Gıda önemli mi? Evet önemli çünkü insan ya da her hangi bir canlı önce gıda işine bakıyor. Gıda ihtiyacını gidermeden başka bir işe odaklanamıyor. Devletler olmadan önce insanlar gıda için savaşmış. Gıdasını bulduğu zaman kendini mutlu hissetmiş. Ancak gıda normal bir şekilde karşılanabilir hale geldikten sonra da o zaman güvenlik problemi ortaya çıkmış güvenliği de devlet sağlasın diye ortak bir paydada buluşulmuş. Şimdi gıda önceden sadece doymak üzere önemliydi. Karnımızın doyması yetiyordu. Ancak artık gıda bir şekilde yeme, içme zevke dönüştü. Biz ilimizle ilgili ne diyoruz lezzetin merkezi diyoruz. Gerçekten et ve et ürünlerinde yumurtada, lokum ve tatlılarda ilimiz önemli merkezlerden birisi. Eğer insanlar bulundukları yerde gıdasını karşılayabilecek güvenliği ve sosyal çevreye sahipse göç etmez. Biz Afyonkarahisar olarak bu dönemde göç vermeyen bir il konumuna geldik.  Ekonomi arttıkça gıdanın şeklide artıyor. Eskiden sadece bir et gıda ürünü gibi karşımıza çıkıyordu. Bugün o etten yüzlerce ayrı gıda ortaya çıkıyor. Bunun da sebebi gıdayla iyi ilgilenebilecek gıda mühendislerine sahip olunmasından geçiyor. Sizlere geleceğe yönelik iyi gıda mühendisi olmanızın da önünde bir hedef olarak görmenizi isteriz. Çünkü geleceğimiz gıda üzerinden kurulmuş. Hangi ülkenin gıdası veya gıda maddeleri elinde güçlüyse güç bir şekilde orda olacak. Çünkü nüfus artacak. Nüfus arttıkça bizim daha çok üretim yapmamız gerekiyor ki o nüfusun ihtiyacı karşılansın” diye konuştu. 

“Gıdayı ölçülü tüketelim”

Gıdanın israf edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Vali Tutulmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “gıdayı israf etmeyelim ölçülü tüketelim. Fazla tükettiğimizde de sağlık problemleriyle karşı karşıya geliyoruz. Gıda olmadığında nasıl sağlık problemleri oluyorsa fazla tüketilme dede sağlık problemleri oluyor. Bunu dengeli bir şekilde yapalım. Gıda aldığımızda kendimizi boş durdurmayalım afif bu işi sporla da destekleyelim. Daha sağlıklı bünyeye sahip olalım. Sağlıklı bünyeye sahip olursak beyinler sağlıklı düşünür. Sağlıklı düşününce hem derslerde hem de hayatta başarılı olursunuz.” Konuşmalarından ardından Gıda Mühendisi Ahmet Fatih Ünsal, gıda hakkında sunumla bilgiler verdi.

Etkinliğin ardından, İl Müdürlüğü bahçesinde kurulan gıda stantları Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindekilerle birlikte ziyaret edildi.