Afyonkarahisar’da açılan Özel Rahmiye Sare Palalı teknik Koleji’nde kurulan Gıda Teknolojisi Bölümünde de öğrenciler gelişen teknolojiyi ve gıda sektörünün eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitimler alıyor. 

Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji Gıda Teknolojisi Öğretmenleri Kübra Paytoncu, Zeynep Çavdar ve Kübra Azel Yılmaz’dan gıda teknolojisi bölümünde verilen eğitimler, kariyer planlamasında bölümün katkıları ve meslek edinmeye ilişkin konularda bilgiler aldık. OSB Özel Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji’nin 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında 3 sınıf açtığını belirten Gıda Teknolojisi Öğretmeni Kübra Paytoncu; “Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında oluşturduğumuz 3 sınıftan 1 tanesi meslek grubundan, 2 tanesi de teknik grubundan oluşan sınıflardı. Meslek grubunda sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştirirken, teknik grubunda ise öğrencilerimizi üniversiteye hazırlıyoruz” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZ TARLADAN SOFRAYA KADAR HER ALANDA EĞİTİM ALIYOR”

İnsan hayatında var olan en temel ihtiyaçlar arasında gıdanın geldiğini belirten Gıda Teknolojisi Öğretmeni Kübra Paytoncu; “Gıda sektörü hiçbir zaman önünde engelin olmayacağı bir sektördür. Bu nedenle de bölümümüz ön planda olan meslek alanlarından bir tanesidir. Gıda sektöründe eğitim gören öğrencilerimiz tarladan sofraya kadar her alanda eğitim alıyorlar. Üretimden tüketim boyutuna kadar her alanda ürünlerin her türlü analizlerini atölyelerimizde bulunan son model cihazlarla yapıyor ve öğrencilerimizi de teknik olarak bu alanda yetiştirme imkanı buluyoruz. Birçok okulun gıda atölyelerinde bu kadar donanımlı bir atölye bulmanız zordur. Okul idarecilerimizin de ciddi katkılarıyla oluşturulan modern atölyelerimizde deneyimli öğretmen kadromuzla sektörün ihtiyacına cevap verecek kalifiyeli personellerin yetişmesi için çalışıyoruz” diye konuştu. 

“GIDA TEKNOLOJİSİ MEZUNLARININ GENİŞ İŞ OLANAKLARI VAR”

Gıda denilince akla bir çok temel gıda maddelerinin geldiğini ve bununla birlikte sadece üretim değil denetim alanında da kalifiyeli personel ihtiyacının yine Gıda Teknolojisi mezunlarından oluştuğuna dikkat çeken Kübra Paytoncu; “Bölümler, Et, Süt, Yağ gibi bölümlerden oluşsaydı öğrencilerimiz sadece bu alanda eğitim alacaklardı ve sektörde de kendi ürünleriyle alakalı birimlerde veya işletmelerde görev alabileceklerdi. Gıda Teknolojisi alanında eğitim aldıkları için daha geniş bir hizmet ağında eğitim alıyorlar ve mesleki anlamda da daha geniş bir iş imkanına sahip oluyorlar” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRDEKİ FİRMALARLA İÇ İÇE OLMANIN AVANTAJLARINI DA YAŞIYORUZ”

Özel Rahmiye Sare palalı Teknik Koleji’nin kurulduğu alanın Organize Sanayi Bölgesi içerisinde olmasının da büyük avantajları olduğunu da vurgulayan Gıda teknolojisi Öğretmeni Kübra Paytoncu; “Okulumuzun organize sanayi bölgesi içerisinde olmasının da getirdiği büyük avantajlar var. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmelerle iç içeyiz. Afyonkarahisar Bölgesi zaten gıda teknolojisi alanı bakımından oldukça geniş bir alana sahip. Şekerleme, et ve süt ürünleri gibi birçok ürün grubu ile çok üretim yapan bir bölge. Bu nedenle öğrencilerimizi staja göndermede özellikle çok büyük avantaj sağlıyoruz. Ayrıca birebir gidip işletmelerle görüşerek işletmelerin laboratuvarlarında da çalışmalar yapabiliyoruz” dedi.

“GIDA DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE İSTİHDAMIN EN FAZLA OLDUĞU SEKTÖRLERDEN BİR TANESİ”

Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji Gıda Teknolojisi Öğretmeni Zeynep Çavdar’da gıda sektörünün istihdam alanında Türkiye ve dünya çapında en yoğun istihdamın sağlandığı bir sektör olduğunu söyledi. Zeynep Çavdar; “Dünyada ve Türkiye’de istihdam alanında en revaçta olan sektörlerden bir tanesi gıda sektörüdür. Gıda sektörü sürekli kendini yenileyen alanlardan bir tanesi olduğu gibi teknolojide de kendisini geliştiren sektörlerden bir tanesi. Bilindiği üzere geleneksel teknolojileri bıraktığımız gibi çağdaş teknolojilere ulaştık. Çağdaş teknolojinin gelmesiyle birlikte gerekli olan iyi bir iş sektörü, yetişmiş iyi bir ara eleman, daha iyi bir üretimin gerçekleşmesi için de elbette nitelikli kendisini geliştirmiş teknik elemanlara ihtiyaç duyulmakta. Gıda Teknolojisi alanında yaşanan ara eleman ve nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi noktasında da eğitimciler olarak bizler de verdiğimiz eğitimlerle sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek personeller yetiştirmeye gayret ediyoruz” diye konuştu. 

“ALDIKLARI EĞİTİMLERİ PEKİŞTİRMELERİ VE KENDİLERİNİ GELİŞTİRMELERİ GEREKİYOR”

Afyonkarahisar’ın gıda Teknolojisi alanında çok geniş bir üretim ağına sahip olduğunu ifade eden Zeynep Çavdar; “Öğrencilerimize verdiğimiz eğitimler elbette ki yeterli gelmeyebiliyor. Öğrencimizin mesleki anlamda teknik bilgilerle donanımlı hale gelmesi sektöre girişinden itibaren yeterli gelmeyecektir. Bunu düşünerek zaman zaman firmalara yaptığımız eğitim amaçlı ziyaretler ve mesleki stajlar ile öğrencilerimizin sektörün içinden de eksikliklerini görerek gidermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Donanımlı bir meslek elemanının eğitim ve uygulama anlamında donanımlı olması bununla birlikte de kendisini her zaman yeni bilgilerle geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öğrencilerimiz de yaptıkları analizlerle, hazırladıkları projelerle kendilerini geliştiriyorlar. Onların çabalarını da eğitimciler olarak destekleyerek mesleği sevmelerini, özgüvenlerini yüksek tutmalarını sağlıyoruz” dedi.

“TEKNOLOJİK İMKANLARIMIZ DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE DAHİ YOK”

Özel Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji Gıda Teknolojisi Öğretmeni Kübra Azel Yılmaz’da eğitim öğretim yılı içerisinde öğrencilere yönelik olarak verilen eğitimler hakkında bilgiler verdi. Yılmaz; “Gıda Teknolojisi bölümünü seçen öğrencilerimizin mesleki anlamda donanımlı bireyler olmaları için eğitim alanında her türlü imkanı en iyi şekilde öğrencilerimize sunmaya özen gösteriyoruz. Ana dersler olarak Gıda Kimyası, Gıda Mikrobiyolojisi, Beslenme, uygulamalı dersler olarak da Gıdalarda Fiziksel ve Duyusal Analizler, Mikrobiyolojik Analizler, Gıda Üretim Teknolojilerinden oluşuyor. Gıda Teknolojisi alanında 3 atölyemizde eğitimler veriyoruz. Atölyelerimizde birçok devlet üniversitesinin gıda teknolojisi bölümlerine ait atölyelerde dahi bulunmayan son teknoloji makine ve ekipmanlarla öğrencilerimizin eğitim sürecini başarıyla geçirmelerini sağlıyoruz. Bu teknolojik imkanlarla eğitim almak öğrencilerimiz için de çok büyük şans” ifadelerini kullandı.

“MEZUN OLDUKLARINDA TEKNİSYEN OLARAK SEKTÖRDE GÖREV ALABİLİRLER”

Eğitim sürecinde 2 ayrı alanda öğrenci yetiştirdiklerini belirten Gıda Teknolojisi Öğretmeni Kübra Azel Yılmaz; “Anadolu Teknik Programı ve Anadolu Meslek Programı kapsamında iki ayrı öğrenci grubumuz var. Anadolu Meslek Grubu öğrencilerimiz liseden mezun olduklarında doğrudan sektörde ara eleman olarak çalışma imkanına sahipler. Liseden sonra üniversite eğitimi almak isteyen Anadolu Teknik Programı öğrencilerimiz için de önemli avantajlar var. Mesleki anlamda düz lise veya Fen Lisesi mezunu bir öğrenciyle birlikte Gıda Mühendisliği bölümünü tercih ettiklerinde makine ve ekipmanları kullanmayı bilen analiz yapabilen bir öğrenci olarak daha avantajlı olacaklar. Bunun yanı sıra stajlarla da mesleki anlamda eğitimlerini pekiştirme olanağı da bulacakları düşünüldüğünde tüm öğrencilerimiz sektörün ihtiyacına cevap verecek donanıma sahip bireyler olarak okulumuzdan mezun olacaklar. Okulumuzdan mezun olan öğrencimiz gıda teknikeri olarak bir kuruluşta çalışabilir. 2 Yıllık üniversite eğitimini tamamlar ise Tekniker, 4 yıllık eğitimini tamamlaması halinde de mühendis olarak görev yapabilirler” diye konuştu.