2008 yılında 52 milyon TL gelir bütçesiyle Belediyeyi devir aldıklarını ifade eden Başkan Çoban, son 8 yılda gelir bütçelerini 200 milyon TL’ye yükselttiklerini söyledi.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Bir termal otelde gerçekleştirilen toplantıda Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, son 3 buçuk yılda gerçekleştirilen yatırımları anlattı. Belediyenin 2008 öncesi çalışmaları ve 2008 yılından sonraki yatırımlarını örneklendirerek aktaran Başkan Çoban, Belediyenin 2008 yılında gelir bütçesinin 52 milyon TL olduğunu dile getirdi. Bu bütçeyi 2017 yılında 214 milyon TL’ye yükselttiklerine dikkat çeken Başkan Çoban şunları kaydetti: “2008 yılı gelir bütçemiz 52 milyon TL. 2016 yılı gelir bütçemiz 214 milyon TL. 1 Ekim itibarıyla da önümüzde 3 ay olmasına rağmen 199 Milyon TL gelir bütçemiz var. Şimdi biraz 2008 yılından bahsetmek istiyorum. Aslında bu 52 milyon TL nasıl 52 Milyon oldu. O yıl iller Bankası’ndan 5 buçuk Milyon TL kanalizasyon ve alt yapı için kredi kullanılmış. O kullanılan kredide bu gelir bütçesinin içinde var. Birde Turex hatları 10 yıllığına kiraya verilmiş ve peşin alınmış. Biz göreve geldiğimizde 1 taksit kalmıştı alınmayan. Onlarla beraber 52 milyon TL. Sadece bu durum Turex hatları kiraya verilirken bu yapılmış. Onları çıkardığımız zaman yani İller bankası ve kirayı çıkardığımız zaman geriye 43 milyon gelir kalır. Yani 42 milyon geliri biz bugün 200 milyonluk gelirlere yükselttik”

“37 milyon borcumuzu sıfırladık”

2008 yılında 17 milyonluk yatırımın yapıldığını hatırlatan Başkan Çoban, ikinci döneminin ilk 3 buçuk yılında 57 milyon TL yatırıma ulaştıklarını ifade etti. Yılsonuna kadar yatırımlarda 90 milyon TL’ye ulaşacaklarını aktaran Başkan Çoban: “2008 yılında 17 milyon, 2009’da 13 milyon, 2010’da 25 milyon,  2016 yılında 85 milyon yatırım yaptık. 2017 yılı içi ise 57 milyon TL’ye ulaşmışız. Bu yıl inşallah 90 milyon TL’ye ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Bizim yatırımlarımızda hiç borçlanma yok. Yani iller Bankası’ndan veya başka bankalardan borçlan alınıp yapılmış bir yatırımımız yok. Dolayısıyla biz 1999 tarihinden kalan borçları geçen hafta kapattık. Hiç borçlanmadan ilk 5 yıllık dönemde 212 milyon ikinci dönemde yani 3 buçuk yılda da 234 milyon yatırım yaptık. Biz 10 yılda yapılanın nerdeyse iki katını 3 buçuk yılda yapmışız. Abdullah Kaptan Bey, Hayrettin Bey’den belediyeyi devir alırken kasada 15 bin lira varmış. Borç ise 37 milyon TL imiş. Ben teslim alırken Abdullah Bey’den 325 bin TL kasada vardı. Biraz daha iyiydi. 48 milyon TL borç vardı. İlk dönemde kendi kendime belediyeyi teslim ederken kasamızda 15 milyon TL vardı. Borcumuzda 28 milyon liraya düşmüştü. Bakın ilk defa borçlar azalıyor. Şuan arkadaşlar borcumuz sıfır” dedi.

“1 milyon 157 bin ton sıcak asfalt serdik”

8 buçuk yılda 1 milyon 157 bin ton sıcak asfalt serdiklerini dile getiren Başkan Çoban: “Çok güzel bir asfalt şantiyesi yaptık. Geçmiş dönemde 2013 yılında açtık. 8 buçuk yılda 1 milyon 157 bin ton sıcak asfalt serdik. Son 3 buçuk yılda ise 522 bin ton serdik. Daha önceki dönemlerde her dönem Hayrettin Bey 140 bin, Abdullah Bey’de 165 bin ton sermiş. İkisinin toplamı 300 bin ton yapar.  Biz 10 yılda yapılanın yaklaşık 2 mislisini 3 buçuk yılda gerçekleştirmişmişiz. Yukarı Mahalle’ye Doğaltaş yapıyoruz. Yukarı mahallede yaptığımız doğal taş çalışmamız metrekare maliyeti 180 TL. İlk defa belediye olarak köprü yaptık. Mezarlığımızın oradan geçen Necmettin Erbakan köprüsü.  6 milyon TL’ye mal oldu. Bu bize tecrübe oldu. Çokta güzel kullanılıyor” dedi.

“Uydukent Mahallemizde hiçbir sorun yok”

Uydukent ve Osmangazi Mahallesi’nde gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Başkan Çoban: “Tiryakioğlu bulvarı. Uydukent, Yeşilyurt Mahallesiyle, Osmangazi Mahallesi’ni ayıran bir bulvarımız. Gerçekten çok geniş planlanmış, hep diyorum. Keşke Afyonkarahisar’ımızın tamamı Uydukent gibi planlansaydı. Burada ne oto park sorunumuz var ne de yeşil alan sorunumuz var. Yani her şey mükemmel şekilde düşünülmüş. Hatta bana göre fazla bile bırakılmış. Burayı 2016 yılında asfaltladık. Ortasına çok güzel refüj ve yürüyüş yolları yaptık. Fevzi Çakmak Mahallemizin tamamını asfaltladık. Fevzi Çakmak Mahallemiz hem nüfus olarak hem de alan büyüklüğü olarak Afyonumuzun en büyük iki mahallesinden biri. Biz bu mahallemizin doğalgaz çalışması biter bitmez sıcak asfaltla kapladık” diye konuştu.

“21 günde motokros pistini yaptık”

21 günde 30 iş makinesiyle hem motorkros pistini hem de süper asfalt yarış pistini bitirdiklerini ifade eden Başkan Çoban: “Motokros pisti. Spor kompleksimizin olduğu alan. Buradaki 163 metrekare alanı hazineden tahsis aldık. Kendi belediye ekiplerimiz 21 günde 30 iş makinesiyle hem motorkros pistini hem de süper asfalt yarış pistini bitirdiler. Türkiye şampiyonasını 2015 yılından beri burada birkaç kez yaptık. NTV Spor yarışlarımızı canlı olarak yayınladı. Geçen hafta yine biliyorsunuz spor loto yarışlarımız vardı. 2018 ve 2019 yılı dünya motokros şampiyonası ilimizde yapılacak. Dünya diyorum bakınız bu yarışlar 100’den fazla ülkede canlı yayınlanıyor. 1 milyar 400 milyon izleyiciye ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

“Bayraktepe mezarlığını yeniledik”

‘Bayraktepe mezarlığımızı tamamen yeniledik’ diyen Çoban konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bayraktepe mezarlığımız artık Kocatepe mezarlığımızdan bile güzel hale geldi. Önce burayı yaptık. Neden önce burayı yaptık. Çünkü burası biraz daha maddi durumu orta ve orta gelirin altında vatandaşların rağbet ettiği bir yer. Kocatepe mezarlığı ise fiyatları biraz yüksek olan bir yer. Önce orayı yapsaydık. O zaman diyeceklerdi Başkan zenginlerin yerine baktı. Bizim buraya bakmadı diyecekleri biz o yüzden burayı yaptık. Bu yılda Kocatepe mezarlığının tamamını hem duvarlarıyla hem parke, bordürleriyle yenileteceğiz.”

“Şehrimizin her yerinde kanal temizliği yaptık”

2009 yılında belediyeye ait bir tane bile vidanjörün olmadığını aktaran Başkan Çoban şuan belediye ait 4 adet vidanjörün olduğunu dile getirdi. Çoban şöyle devam etti: “Makine fuarlarına sürekli gidip ne tür makineler çıkmış bakıyoruz. Biz bir adet vidanjör satın aldık. İşlere bir makineyle yetişemedik. Daha sonra 2’incisini aldık ve yine yetişemedik ve 3-4’üncüsünü aldık. 4 tanesi yetmedi ve kiralamaya da başladık. Şehrimizin her yerinde kanal temizliği yaptık. Şuanda hiçbir sorunumuz yok.”

“Su sorunu yaşamayacağız”

Su sorunu yaşanmaması için çeşitli önlemlerin alındığını aktaran Çoban sözlerini şöyle sürdürdü: “2009 yılı itibariyle içme suyu ihtiyacımızın yüzde 89’u Küçükçobanlı kuyularından, yüzde 10-20 civarı da şehrimizin doğusundaki kuyulardan karşılanıyor. Sağ olsun sayın bakanımız bizden önceki dönemde yapılan protokolle Düzağaç Akdeğirmen barajını sulama amaçlıyken içme suyuna dönüştürerek buradan şehre su temin etme noktasında çalışmalar yapmış biz geldiğimizde hazırdı her şey. Biz 15 Nisan itibariyle bun devreye aldık. Ancak 8 buçuk yıldır ilk defa tarihinde Akdeğirmen barajımız yüzde 21 seviyesine indi. Yani kalan yüzde 10’nu kullanamazsınız demişlerdi. Yani yüzde 11 içme suyumuz kaldı. Biz bunu gördüğümüz için bugüne kadar şehrimizin doğusunda kuyular açtık. Yaptığımız çalışmalarla her hangi bir sorunda şehrimize suyu anında vereceğiz. Su sorunu yaşamayacağız”

“İlk defa kapalı spor salonu yaptık”

‘Belediyemiz ilk defa kapalı spor salonu yaptı’ diyen Başkan Çoban konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Biz araziyi özel idareden protokolle devir aldık. 3 milyon TL maliyetli güzel bir kapalı spor salonu yaptık. Mahallem spor yapıyor projesi kapsamında bu tip binalar yapmaya başladık. Mahallem kuran öğreniyor projesi kapsamında Yeşilyurt, Hoca Ahmet Yesevi ve Taşpınar mahallerimizde 3 tane kuran kursu yaptık. Buralarda sadece kuran kursun değil anaokulu da var. Bir aile çocuğunu anaokulan bırakıp kendisi de ders alabiliyor. Şuana kadar 28 mahalle fırını yapmışız. Biz yapıyoruz muhtarımıza teslim ediyoruz. Diyoruz ki mahallede ihtiyaç sahibi bir aileye ver burayı çalıştırsın oradan evinin geçimini sağlasın.” Başkan Çoban konuşmasının ardından toplantı basın mensuplarının sorularıyla devam etti.