İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Atatürk Havalimanı'nı işgal girişiminde bulunulması ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin 95'i tutuklu 159 sanığın yargılandığı davada, bir sanık avukatı rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

Tutuklu sanıklardan olay tarihinde sözleşmeli er olan Hakan Ulusoy, savunmasında, 15 Temmuz'da 22.00 sıralarında yatarken koğuş nöbetçisinin kendisini "acil içtima" diyerek kaldırdığını anlattı.

Koğuştakilerle kamuflaj giyerek garajlar bölgesine indiğini, burada içtima alındığını dile getiren sanık Ulusoy, şunları kaydetti:

"Ben ağır vasıta şoförlüğü yapardım. Bir otobüsü kullanıp VIP bölgesine gitmem istendi. Buraya gidip aracı park ettim. Albay Yusuf Özdemir, bu bölgede 40 dakika kadar içtima aldı. Sonrasında askerleri benim kullandığım araca bindirdi. Yusuf Albay da bu araca bindi ve havalimanında terör saldırısı olabileceğini, önlem almak için oraya gittiğimizi söyledi. Araçla apron bölgesine gittik. Yusuf Albay ve askerler birlikte inip gittiler. Burada 5-10 dakika bekledim. Beklerken bir doblo araçtan silah çıktığını, Astsubay Aslan Özkan'ın aracı götürecek birine ihtiyacı olduğunu söylediler. Ben gittim. Aslan Özkan, aracı VIP bölgesine götürmemi, komutanların kontrol etmesini istedi."

İçinden silah çıktığı iddia edilen doblo aracı VIP bölgesine götürdüğünü, Binbaşı İsa Akar'ın araçtaki silahları aldığını anlatan sanık Ulusoy, "Tekrar havalimanına döndük. Halk toplanmıştı, üstümüze geliyordu. İsa Binbaşı havaya ateş etti. Motosikletli iki polis geldi, İsa Binbaşı'yı ikna etti. Bu sırada arkadan bir el daha silah sesi duydum. Sonrasında birliğe döndük. O gün benim üzerimde silah yoktu." ifadelerini kullandı.

- Avukat fenalaştı

Tutuklu sanıklardan eski Uzman Çavuş Halis Öney'in savunması sırasında avukat Muhittin Köylüoğlu, fenalaştı. Sağlık ekipleri avukat Köylüoğlu'na ilk müdahaleyi yaparken Mahkeme Başkanı Abdullah Özer, sanık avukatlarının yanına geldi.

İlk yardım müdahalesi yaklaşık 15 dakika süren Köylüoğlu, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Avukat Köylüoğlu'nun şeker hastası olduğu öğrenildi.

Devam edilen duruşmada, avukatı rahatsızlanan Halis Öney'in savunmasının daha sonra alınacağı belirtildi.

Tutuklu sanıklardan Astsubay Başçavuş Mustafa Çatan, 15 Temmuz'da 11.30'da Yarbay Serbülent Eken'in kendisine bir liste vererek, "Hazır kıta için bu mühimmatları cephanelik bölgesinde araç içerisinde hazır et." dediğini söyledi.

Mühimmatları hazırladığını ve 18.00 sıralarında Eken'in kendisini yeniden çağırdığını kaydeden sanık Çatan, "Beni imza için çağırdığını düşündüm. Odasına gittim. Burada bir toplantı yapıldığı iddia ediliyor. Bu odada 1 dakika kaldım ve toplantıya dahil edilmedim. O odaya girmemle çıkmam bir oldu. Toplantının içeriğiyle ilgili bir bilgim yoktur. Serbülent Eken, mühimmatları garajlara dağıtmamı istedi. Oradan çıktıktan sonra taburda bir hareketlilik oldu. Terör saldırısı olabileceğini duyunca teçhizatlı olarak toplanılan yere gittim. Harun Oduncu oradaydı. 'Askerlerin tecrübesi yok, biz gidelim.' dedim. Serbülent Eken 'Uygundur.' dedi. Üsteğmen Harun Oduncu'ya 'Nizamiyeye gidelim, mühimmatları dağıtalım.' dedim. Gittik, araçtan inince 'Bombalı araç var, açıkta durmayın.' diye emir geldi. Mühimmatları dağıtıp Land Rover'ın kasasına binip kışladan çıktık." diye konuştu.

Kışla nizamiyesinden çıkınca yolu kaybettiklerini anlatan sanık Çatan, şunları söyledi:

"Havalimanı kavşağına vardık. Harun Oduncu ile Serbülent Eken elleriyle yolu yönlendiriyorlardı. Bir tankın arkasında bekleyişe geçtim. Yanıma 2 vatandaş gelip, uçakların kalkıp kalkmayacağını sordu. Onlara bombalı araç olduğunu, uçağın kalkıp kalkmayacağını bilmediğimi söyledim. Vatandaşlar gidince sivil biri bir araçtan inerek Serbülent Eken ile görüşmek istediğini söyledi. 'Araç polis aracı mı?' diye sordum. 'Evet' dedi. Terör eylemine karşın desteğe geldiklerini düşündüm. Aracı içeri aldırdım. Bir aracın arkasına bindik. Bir binanın önünde indik. Televizyonunun olduğu bir odaya girdik. Gittiğimiz yerin kule olduğunu iddianameden öğrendim. Televizyonda Başbakan'ın açıklamasını görünce orayı terk ettim. Havalimanı çıkışında Serbülent Eken'in havaya ateş ettiğini duydum. Sonrasında birliğe döndük."

Duruşma, öğle arasının ardından sanık savunmalarının alınmasıyla devam edecek.

Fetö'nün Atatürk Havalimanı'nı İşgal Girişimi Davası

Fetö'nün Atatürk Havalimanı'nı İşgal Girişimi Davası

Fetö'nün Atatürk Havalimanı'nı İşgal Girişimi Davası