Bunlar oy kullanamazlar. Bunlar iş ve meslek sahibi olamazlar. Bunlar beynini ağabeylerine kiraya vererek mankurtlaşmışlardır. Darbe günüde halk sokağa inince B planı bile yapamıyorlar. O kadar beyinsizler.” dedi

Afyonkarahisar'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında vatandaşlar yağmurlu havaya rağmen Cumhuriyet meydanında demokrasi nöbeti tuttu.

Programa, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. 

Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı koordinesinde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programa vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla geldi. Alana kurulan platformlardan yayınlanan 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili belgeselleri izleyen vatandaşlar, çalınan marşlara eşlik etti. Belediye ve bazı özel kurumlarca vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

“TSK’daki Binbaşımıza teşekkür ediyoruz”

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, programda yaptığı konuşmada, halkın 15 Temmuz'da darbecilere karşı dik duruş sergilediğini söyledi.

Vali Tutulmaz, 15 Temmuz destanın bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kahramanların anıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu hain darbenin engellenmesinde emeği geçen herkese minnet borçluyuz. Belki de bu darbenin dönüm noktası olan kişiye teşekkür etmemiz gerektiğini düşünüyorum. O da darbe teşebbüsünü ilk bilgisini veren bir binbaşıdır.

İsmini bilmiyoruz. Ama o şahıs darbeyle ilgili ilk ifadelerini belirtmemiş olsaydı, duyumlarını MİT’e iletmemiş olsaydı, bu darbe gecenin 3’nde olacaktı. Ve mevcut halinden çok daha kanlı olacaktı. Veya halkın meydanlara inmesi söz konusu olmayacaktı. Ama sabah sokağa çıkışlar olacaktı fakat bu gruplar her yeri ele geçirmiş olacaklardı. Bir tarafta TSK’nın içerisinde olan vatansever askerlerimiz, polislerimiz ve halkımız olacaktı. Diğer taraftan vatan hainleri olacaktı. Belki çok daha fazla şehit verecektik. Belki de ülkemiz daha fazla karışacaktı. Terör örgütleri hazır bekliyordu. Onlar da bu karışıklıktan faydalanmak üzere. Onun için ben o binbaşımızı anmak istiyorum. Kendisine Türk milleti adına teşekkür ediyorum.”

“Darbe teamüllerine uyulmadı”

Türkiye’nin geçmiş dönemlerde de darbe yaşadığını ve bir teamülünün olması gerektiğini aktaran Vali Tutulmaz, darbecilerin kimseye zarar vermeden bu işi gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.

‘Türkiye’de Darbeciler sivile yönelik hiçbir eylemde bulunmamıştır’ diyen Vali Tutulmaz, “Bugüne kadar hatırladığım darbelerde her hangi bir sivil şehit olmamıştır. Maalesef bu darbenin teamülüne bile uyulmadı. Silahı olmayan insanların üzerine, mermi sıkmaktan geri kalmadılar. Hatta bu mermiler yetmedi, tankla sıkıldı ve bomba yağdırdılar. O bakımdan bu hain kalkışmada darbe teamülüne bile uyulmadı. Buda konuşmalarda dile getirilmeyen bir husustu.” dedi.

“Abiden haber gelmeyince bir şey yapamazlar”

FETÖ terör örgütü mensuplarının beyni olmadığını dile getiren Vali Tutulmaz, akıllarını her zaman birilerine kiraya verdiklerini kaydetti.

Vali Tutulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendi çocuğu olur, çocuğunun adını vermekten acizdir. Birileri diyecek ki senin çocuğunun adı şu olsun. Ondan sonra çocuğunun adını koyacak. Yerine göre, 1-2 ay çocuğunun ismi gelmez. Çünkü bir yerlerden isim gelmesi gerekir. Yine bu grup oy kullanacak olduklarında da kendi beyinlerini kullanamaz. İlla birileri veya ağabeyleri, filan yere oy kullanın derler. İşte bir mesleğe gireceğinde yine birilerinde icazet ya da tavsiye alır. O şekilde hareket eder. Kısacası kendi beynini kullanmayan ve o beyni birilerine kiraya vermiş olan mankurtlaşmış insanlardan oluşan bir guruptur. Bunun faydasını da 15 Temmuz’da gördük. İyi ki böyleler. Bir planı yaptılar ve o planın içerisinde halkın meydanlara inmesi yoktu. Herkes silahı görünce kaçacaktı. Ve planları başarılı olacaktı. Ancak halk karşılarına çıktı. Bu sefer ne yapacaklarını şaşırdılar. Çünkü bunların B planı yapacak beyinleri yok. Genel hep kiraya verilmiş beyinlerden oluştuğu için. Hep abiden haber bekliyorlar ve o doğrultuda hareket edecekler. Fakat o saatte abiden haber gelemiyor.” diye konuştu.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da iki gündür meydanda devam eden demokrasi nöbetlerine destek veren sponsor firmalara teşekkür etti.

“Coşkulu atmosferi görünce hoşnut oluyoruz”

Cumhuriyet Meydanında demokrasi nöbetine katılan  Afyonkarahisarlı 15 Temmuz Gazisi Mehmet Akbuğa’ da Anahaber Gazetesine yaşanan coşkuyu anlattı.

Akbuğa, şu değerlendirmede bulundu:  “İstanbul Belediyesinde vatan hainlerine karşı, darbeye karşı bulunduk. İki tane mermiyle yaralandım. Biri kolumdan bir tanesi de bacağımdan. Ben orada şunu gördüm tüm Türkiye orada vatan hainlerine karşı birleşti. 7’den 70’e herkes vatan sevgisiyle bayrak sevgisiyle donanımlı bir şekilde ellerinde silahları olmayan insanların darbecileri bertaraf ettik.  Darbeyi önledik. Cumhurbaşkanımız bütün ülke tören yapsın dediği için bütün Afyonkarahisar meydanlarda. Tüm Türkiye’de zaten aynı coşku var. 15 Temmuz Gazisi olarak bizde bu coşkulu atmosferi görünce çok memnun oluyoruz. Hoşnut oluyoruz.”

Konuşmanın ardından alanda bulunan çocuklar günün anlamını belirten şiirler okudu, ilahiler söyledi. Demokrasi nöbetinin saat 24.00'da bitmesi üzerine vatandaşlar meydandan ayrıldı.