Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma" ve “ silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” iddiasıyla haklarında dava açılan 15'ü tutuklu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.

2. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen davalara tutuklu sanıklar Bayram Suyuçok, Cafer Şahbaz, Ali Rıza Ferşat, Melek Çetinkaya, Veysel Ağca, Yücel Gönül, İlker Demir, İsmail Biçer, Osman Uysal, Yakup Koçpınar, Cemil Er, Osman Ünal, Yasemin Erol, Mehmet Ali Alper Yılmaz, tutuksuz sanıklar Ufuk Özuğuz, Niyase Ağca, Veli Gök, Mehmet Eren, Ali Ergün, Yüksel Ela ve tanık Mustafa Doğan ile avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, sanıklara “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “terör örgütünün toplantılarına katılmak”, “Bylock kriptolu haberleşme programı kullanmak”, “KHK’yla terör örgütüne bağlı derneklere ve sendikalara üye olmak”, “Bank Asya’ya hesaplarıyla” ilgili iddiaları yöneltti.

“9 yıl hapis cezası”

Sanıklar, haklarındaki tüm iddiaları red ederek, mahkeme heyetinden tahliyelerini talep etti.
Genel itibariyle FETÖ Terör örgütünün üniversite ve kamu kurumlarındaki yapılanmasına yönelik görülen davalarda yargılan tutuklu sanıklardan Bayram Suyuçok, hakkındaki iddialar için şunları söyledi:

“Banka Asya’ya 2013-2014 yılları arasında birikim için para yatırdım. 2014 yılının başında da tüm paramı çekerek araba aldım. Arabamın ruhsat tarihine bakabilirsiniz? Bylock programını hiç kullanmadım. Terör örgütünün sohbetlerine de hiç katılmadım. Beraatımı talep ediyorum.”

Mahkeme heyeti sanık Bayram Suyuçok’a “terör örgütüne üye olmak” suçundan 9 yıl hapis cezası verdi.

“9 yıl 9 ay hapis cezası”

Tutuklu sanık Cafer Şahbaz da mahkeme heyetinin hakkındaki iddialarını kabul etmedi. 15 Temmuz darbe girişiminde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılmasını dile getiren Şahbaz, kendisinin FETÖ terör örgütüyle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti sanık Cafer Şahbaz’a “terör örgütüne üye olmak” suçundan 9 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

“Ferşat tahliye edildi”

Tutuklu sanık Ali Rıza Ferşat da mahkeme heyetinin hakkındaki iddiaları kabul etmedi. Bank Asya dahil yaklaşık 4 bankada hesaplarının bulunduğunu ve Rusya’daki okullara para aktarılma konusunda kendisine iftira atıldığını ifade etti. Sadece tek hatasının FETÖ irtibatlı sendikaya üye olduğunu beyan eden Ferşat, onu da memleketine tayin olmak için olduğunu beyan etti.

Mahkeme heyeti sanık Ali Rıza Ferşat’a tahliye kararının yanı sıra onanması durumunda 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

“Tutuksuz yargılanıyordu, 9 yıl hapis cezası aldı”

Tutuksuz yargılanan Ufuk Özuğuz da mahkeme heyetinin hakkındaki iddiaları kabul etmedi.  FETÖ terör örgütüyle bağlantısının olmadığını belirten Özuğuz, kendisinin sohbet toplantılarından sorumlu olduğu yönündeki tanık beyanlarının iftira olduğunu aktardı.

Mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan Ufuk Özoğuz’a 9 yıl hapis cezasıyla tutuklanmasına karar verdi.

“Sandıklı MYO Müdürü Karaca’yla husumetim var, iftira ediyor”

Tutuklu sanık Veysel Ağca ile Tutuksuz sanık Niyase Ağca da haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini beyan ettiler. FETÖ terör örgütünün Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) imamı olan Serkan Erol’u tanımadığını ifade eden Veysel Ağca, kendisi aleyhinde tanık ifadelerinde iftira atıldığını vurguladı.

Sandıklı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yusuf Karaca’nın kendisiyle husumeti olduğunu beyan eden Veysel Ağca, onlarında haklarında soruşturma olup olmadığını talep etti.

Mahkeme heyeti tutuklu sanık Veysel Ağca’ya 12 yıl hapis cezası vererek, eşi Niyase Ağca’yı da tahliye etti.

“FETÖ üyeleri sürekli benimle uğraşıyordu”

Tutuklu Sanık Yücel Gönül de haklarındaki iddiaları kabul etmeyerek çarpıcı iddialarda bulundu. AKÜ imamı olduğu öne sürülen Serkan Erol’un kendisi hakkındaki ifadelerin iftira olduğunu öne sürdü. FETÖ örgütünün son üç yıldır kendisiyle uğraştığını aktaran Gönül, hep ilim ve irfanla uğraştığını beyan etti.

Ajanlık yaptığı beyanlarına istinaden de tanık Mustafa Doğan’ı dinleyen mahkeme heyeti davayı 17 Haziran’a erteledi.

Tutuklu sanık Melek Çetinkaya da hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, beraatını talep etti. Mahkeme heyeti de sanık Çetinkaya’nın tahliyesini ve onanması içinde 6 yıl 3 ay hapis cezasına karar verdi. 

“Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” iddiasıyla yargılan tutuklu sanıklar İlker Demir, İsmail Biçer, Osman Uysal, Yakup Koçpınar, Cemil Er ve tutuksuz sanık Mehmet Eren de haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep etti. Mahkeme heyeti davayı 17 Haziran’a erteledi.