Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yargı, askeriye, emniyet, üniversite, jandarma, kamu kurum ve kuruluşlarındaki memur, esnaf ve il yapılanmasına ilişkin başlatılan soruşturmalar sürüyor.

Soruşturmaları tamamlanan 345 sanık hakkında ayrı ayrı hazırlanan iddianameler, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamelerde, FETÖ/PDY'nin terminolojisi, örgütün yapısı ve işleyişi, hiyerarşisi, kamu personeli ile öğrencilerin örgüte kazandırılma yöntemleri, örgütün mali yapılanması, gelir kaynakları ve kripto haberleşme programlarına ilişkin bilgilere yer verildi.

Sanıkların terör örgütün hiyerarşik yapılanması içerisinde faaliyette bulundukları belirtilen iddianamelerde, şunlar kaydedildi:

"Sanıklar yapılanmanın devamını sağlamak, örgüte yeni eleman temin etmek, sempatizan kazandırmak ve örgüt üyeleri arasındaki bağı güçlü tutmak amacıyla değişik yerlerde ve periyodik zamanlarda 'sohbet' adı altında toplantı düzenlemişlerdir. Söz konusu toplantılarda örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait kitapların okunduğu, konuşmaların dinletildiği, böylelikle örgüte eleman kazandırılmaya çalışıldığı anlaşılmıştır. İnsanların dini duygularını harekete geçirerek, ihtiyaç sahiplerine verilmek veya okul, yurt yapımında kullanılmak üzere burs, kurban parası ve yardım talebinde bulunularak, örgüte finans desteği sağlandığı tespit edilmiştir. Örgütün insan kaynağı elde etmek için kullandığı okul ve dershanelerde çocuklarına eğitim aldırdıkları, terör örgütü elebaşının talimatları doğrultusunda örgüt üyeleri tarafından kurulan, örgüte finans sağlamak ve insanların dini duygularını istismar ederek elde ettiği paraların terör örgütüne aktarılmasında kullanıldığı tespit edilen Bank Asyada hesaplarının ve hesap hareketlerinin bulunduğu belirlenmiştir."

İddianamede, 263'ü tutuklu 345 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.