“Koalisyon dönemlerinde yaşananlar ile Cumhurbaşkanı, Başbakan kavgaları Türkiye’ye çok zarar verdi. Sandıktan evet çıktığında ülke daha güçlü hale gelecek” dedi.

16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliğini öngören referandum öncesinde saha çalışmaları kapsamında Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ile birlikte bölgedeki işletmeleri ziyaret eden Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve AK Partili yöneticiler işletme sahipleri ve işçilere referandumda neden evet demeleri gerektiği konusunda bilgiler aktardı.

“DEĞİŞİMLE BİRLİKTE HIZLI KARARLARIN ALINDIĞI GÜÇLÜ BİR YAPI OLUŞACAK”

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeler ve fabrikaları ziyaret eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve beraberindeki heyet işletme sahiplerinin de izniyle çalışanlarla bir araya gelerek referandum öncesinde merak edilen konular ve anayasada yapılacak değişiklikleri anlattı. Çalışanlarla bir araya gelen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “16 Nisan’da malum ülkemiz bir referandum diğer adıyla halk oylamasıyla karşı karşıya. Sizler zaten televizyonlardan belki internetten ya da görsel basından takip ediyorsunuz. Güzel bir kampanya süreci devam ediyor. Evet diyenlerde hayır diyenlerde bu memleketin insanı, hepsi bu ülkenin birliğine bütünlüğüne bir kastı olmadığı bayrağımıza, toprağımıza, vatanımıza saygılı olduğu müddetçe, birliğimizi bütünlüğümüzü bozmayacak düşüncede olduğu müddetçe bir sıkıntı olmaz. İnşallah referandumdan çıkacak olan ‘Evet’ ile inşallah ülkemiz daha hızlı kalkınacak daha hızlı karar alacak ve ülkemiz hem ekonomik olarak, hem siyasi olarak, hem de devletlerarası arenada daha güçlü hale geleceğine inanıyoruz” dedi.

“SANDIKTAN EVET ÇIKTIĞINDA KOALİSYONLAR DEVRİ KAPANACAK”

Anayasa değişikliği paketinde 18 maddenin değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Değiştirilmesine ihtiyaç duyulan bu 18 madde içerisinden akıllarda kalması gereken en önemli konu ülkemiz artık çok güçlü hale geliyor ve artık koalisyonlar diye bir devir artık Türkiye’de olmayacak. 2002 yılından bugüne kadar koalisyonlar mı vardı diye düşünüp nereden çıktı bu konu diyebilirsiniz. 7 Haziran 2015’te sandıktan koalisyon çıktı. Koalisyon kurulması için yetki verildi ancak koalisyon kurulamadı. Hükümet kurulamadığı için anayasa gereği yeniden erken seçime gidilmek zorunda kalındı. 1 Kasım seçimlerinde de halk tek başına iktidar seçilmesine izin vermeseydi zaten sıkıntı içerisine giren siyasi istikrarsızlık nedeniyle ekonomik sıkıntılar içerisine sürüklenen Türkiye çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktı. 2001- 1999- 1994’te yaşanan ekonomik krizlerin benzerlerini yaşamak durumunda kalacaktık. Milletimiz 1 Kasım’da ferasetini gösterdi ve tek başına iktidarı seçti ama bundan sonra koalisyonlarla ilgili sıkıntıların yaşandığı bir dönem artık gündemimizden vereceğiniz Evet kararı ile çıkacak inşallah. Sizlerin oylarınızla Cumhurbaşkanı seçilecek, kabinesini kuracak ve 5 yıl boyunca görevinin başında olacak” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN KAVGALARI 1937’DE BAŞLADI”

“Oylarınızla seçtiğiniz milletvekilleri de devleti yönetecek, milleti yönetecek yasama faaliyetlerini yani kanun koyma işlerini yapacaklar” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Çoban, Cumhurbaşkanlığı için belirlenen 2 dönem seçilme maddesine de açıklık getirdi. Başkan Çoban; “Artık Başbakan, Cumhurbaşkanı diye iki ayrı isim olmayacağı için devlet ve millet yararına alınacak her türlü karar daha hızlı alınacak. Devletin işleyişinde, atamalarda uyuşmazlıklar ortadan kaldırılmış olacak. Geçmişten günümüze kadar bu konuda çok fazla anlaşmazlıklar yaşandı ve ülkeyi getirdiği noktaları anlatmak gerekirse, 1937 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile Başbakan İsmet İnönü arasında Celal Bayar’ı Milli Eğitim Bakanı yapıp yapmama tartışması nedeniyle çok yakın arkadaşlar olmalarına rağmen 1 yıl boyunca birbirleriyle konuşmuyorlar. Mustafa Kemal Atatürk vefat ettiğinde ona yakın olan herkese görevden el çektiriliyor. 1946 yılında İnönü Cumhurbaşkanı, Recep Bekar Başbakan ve atamaları başbakan yapacağını söylüyor. Cumhurbaşkanı müdahale ediyor ve yaşanan tartışmalar sonucunda Türkiye’de ilk resmi devalüasyon 1946 yılında yaşanıyor ve paramız yüzde 90 oranında değer kaybediyor” dedi.

“BİR KİTAP FIRLATILDI GECESİNDE 60 MİLYAR DOLAR KAYBETTİK”

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki tartışmaların 2000’li yıllara kadar uzandığını bir başka örnekle anlatan Başkan Çoban; “Yıl 2001 rahmetli Bülent Ecevit Başbakan ve anayasa kitapçığı fırlatılıp kendisine ağır hakaret ediliyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaşanan bu gerginlik sonrasında devalüasyon yüzde 116’ya çıkıyor, faizler yüzde 7500’lere çıkıyor. Milli gelirimiz 200 milyar dolardan 2001’de 140 milyar dolara düşüyor. 1,5 milyon vatandaşımız da yaşanan ekonomik kayıplar sonucunda işsiz kalıyor. Demirel ile Çiller arasında Özal ile Akbulut arasında yaşanan sıkıntılara da girmeye gerek duymuyorum. Yapılacak olan referandum sonunda sandıktan çıkacak olan milletimizin evet kararı olduğunda bu kavgalar sona erecek ve 5 yıl boyunca bizi yönetecek kişiyi seçeceğiz. Eğer bu süre zarfında çalışmamışsa, ülkenin kalkınmasına, gelişmesine, büyümesine katkı sağlamamışsa, ekonomisine zarar vermişse ve beğenmiyorsak 5 yılın sonunda da sen kenara çekil diyerek bir başkasını seçeceğiz” açıklamasında bulundu.

“KIDEM TAZMİNATI HAKKINIZI KİMSE ELİNİZDEN ALAMAZ”

Kıdem tazminatının kaldırılacağı ve 18 yaşında milletvekili seçilen birisinin 23 yaşında emekli olacağı gibi muhalif kesimlerin söylemlerine de aynı zamanda bir hukukçu olarak yanıt verdiğini belirten Başkan Çoban; “Siz işçi kardeşlerimizin zor şartlar altında çalışarak hak ettiğiniz maaşın yanı sıra iş kanunu gereği işten çıkarılmanız durumunda kıdem tazminatı alma hakkınız güvence altına alınmış durumda. Yakın zamanda bununla ilgili olarak da bir çalışma yapılmıştı ve 8 ay dahi çalışmış olsanız kıdem tazminatı alma hakkınız var. Kimse kanunla belirlenmiş olan bu hakkınızı asla elinizden alamaz. Yapılan söylemler sadece kafa karıştırmak ve akıllarda acaba endişesi uyandırmaktan başka bir şey değil. Yine 18 yaşında milletvekili olan bir gencin 23 yaşında emekli olacağını söylüyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. 18 Yaşında milletvekili olan bir kişi 5 yıl görev yaptıktan sonra emekli olabilmesi için sizler gibi sigorta primini doldurmak veya yaşı beklemek zorunda” dedi.